joi, 30 mai 2024

HISTORY Channel difuzează documentarul „Apocalipsa: Bătălia pentru Normandia”

HISTORY Channel difuzează documentarul „Apocalipsa: Bătălia pentru Normandia” pentru a marca 80 de ani de la „Ziua Z”, un eveniment crucial din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Documentarul va fi transmis pe 6 iunie, la ora 21:00, anunță televiziunea printr-un comunicat remis către HD Satelit România.

Documentarul „Apocalipsa: Bătălia pentru Normandia” - Imagine remisă în comunicat de către HISTORY Channel pentru publicare / uz editorial pe HD Satelit România

Acest documentar special este alcătuit din două episoade care includ selecții din peste 300 de ore de arhivă, cu materiale rare sau nepublicate, toate colorate și prelucrate pentru a oferi o calitate superioară a imaginii. Documentarul oferă o perspectivă detaliată asupra repetiției generale pentru debarcările din „Ziua Z”, un antrenament real transformându-se într-un fiasco.

În dimineața zilei de 6 iunie 1944, mii de nave au lansat un asalt asupra coastei Normandiei, marcând începutul celei mai mari operațiuni amfibii din istorie. Două luni mai târziu, Prima Armată Franceză a debarcat în Provence pentru a prinde în capcană trupele germane învinse.

În primăvara anului 1944, în sudul Angliei, pregătirile pentru această operațiune amfibie uriașă au fost finalizate în cel mai mare secret. Aliații plănuiau să profite de breșele din „Zidul Atlanticului” construit la ordinul lui Hitler pentru a înfrânge în cele din urmă Reich-ul. În noaptea de 5-6 iunie, 5.000 de nave, transportând zeci de mii de soldați americani, britanici, canadieni și francezi, au traversat Canalul Mânecii pentru a ataca coasta Normandiei. Manevrele de dezinformare și condițiile meteorologice nefavorabile i-au luat prin surprindere pe germani, care au fost copleșiți de acest atac fără precedent. După două luni, Armata 1 franceză, susținută de americani, a debarcat în Provence pentru a încercui trupele germane și pentru a face legătura cu trupele din Normandia.

Episodul 1: Marea provocare

În primăvara anului 1944, la cartierul său general din sudul Angliei, generalul Dwight Eisenhower a supravegheat pregătirile pentru cea mai grandioasă operațiune amfibie din istorie. Aliații au plănuit să profite de breșele din impresionantul „Zid al Atlanticului”, construit la ordinele lui Hitler, pentru a înfrânge în cele din urmă Reich-ul. Asaltul a fost pregătit meticulos, învățând din eșecul raidului asupra orașului Dieppe din 1942. Păstrarea secretului a fost crucială, fiind desfășurate resurse colosale și manevre de dezinformare pentru a induce în eroare inamicul. Sute de mii de soldați americani, britanici, canadieni și francezi au fost transportați discret la porturile de plecare, în timp ce pe pământ francez, Rezistența pregătea terenul. Pe 4 iunie, operațiunea este amânată din cauza vremii nefavorabile. Eisenhower a fost nevoit să ia decizia dificilă de a amâna operațiunea, dar norocul a fost de partea Aliaților.

Episodul 2: Marele Asalt

Pe 6 iunie 1944, meteorologii britanici au observat o îmbunătățire providențială a vremii, iar generalul Eisenhower a dat undă verde pentru cea mai mare operațiune de debarcare din istorie. Pe coasta Normandiei, santinelele germane au privit cu uimire cum se apropia armada aliată, în timp ce liderul lor, Rommel, era în permisie. Cele cinci plaje de debarcare - Utah, Omaha, Gold, Juno și Sword - au fost asaltate succesiv în zori. În ciuda efectului surpriză și a puterii de foc desfășurate, reacția determinată a germanilor a provocat pierderi grele aliaților. Pe plaja Omaha, americanii au suferit cele mai mari pierderi, 90% dintre primii soldați debarcați fiind uciși în câteva minute. La sfârșitul unei zile de lupte intense, obiectivul inițial a fost atins, iar linia de coastă a fost cucerită de Aliați. Două luni după „Ziua Z”, Armata 1 franceză, sprijinită de americani, a debarcat în Provence pentru a încercui trupele germane și pentru a se conecta cu trupele venite din Normandia.


Niciun comentariu despre subiectul „HISTORY Channel difuzează documentarul „Apocalipsa: Bătălia pentru Normandia””:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile