În contextul relațiilor bilaterale dintre România și Ungaria, colaborarea în domeniul audiovizualului a fost consolidată prin prelungirea autorizațiilor temporare pentru retransmisia simultană, nemodificată și integrală a mai multor canale publice de televiziune și radio din Ungaria pe teritoriul României. Această inițiativă vizează continuarea accesului publicului din România la conținutul media maghiar pentru încă un an, până la datele de 31 august 2025 pentru canalele TV și 30 septembrie 2025 pentru posturile de radio, inclusiv Nemzeti Sportradio.
Prezentator tv - Imagine decorativă generată digital de HD Satelit România |
Fondul pentru Sprijinirea Serviciilor Media şi Gestionarea Bunurilor (MTVA) din Ungaria, entitatea responsabilă pentru gestionarea canalelor publice maghiare, a notificat Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) din România cu privire la prelungirea autorizațiilor generale temporare.
Conform adreselor înregistrate la CNA sub numerele 9287/08.08.2024 și 9286/08.08.2024, MTVA autorizează temporar operatorii de satelit, rețele de televiziune prin internet și furnizorii de servicii media prin cablu din România să retransmită simultan, fără modificări și integral, conținutul canalelor publice din Ungaria.
Această autorizație se aplică atât pentru canalele de televiziune M1, M2, M4, M4 Sport+, M5, DUNA, DUNA WORLD, cât și pentru posturile de radio Kossuth Radio, Petofi Radio, Bartok Radio, Danko Radio și Nemzeti Sportradio.
Retransmisia acestor canale și posturi de radio are o semnificație importantă pentru comunitățile maghiare din România, asigurând accesul neîngrădit la conținutul cultural, informativ și educativ produs în Ungaria. Prin această măsură, se facilitează menținerea legăturilor culturale și lingvistice între minoritatea maghiară din România și Ungaria.
Canalele și posturile de radio menționate acoperă o gamă variată de conținut, de la știri și sport, la emisiuni culturale și educative, contribuind astfel la diversitatea peisajului media din România.
Operatorii autorizați de retransmisie, inclusiv cei de satelit, internet și cablu, pot oferi publicului din România acces neîngrădit la aceste canale și posturi de radio. Conținutul va fi transmis în mod simultan, fără modificări, asigurând astfel integritatea programelor originale, așa cum sunt ele difuzate în Ungaria.
Dacă s-ar organiza și cursuri de limba maghiară pentru cei dornici să o învețe ar fi perfect.
Sunt foarte multe persoane în România care știu limba maghiară, chiar nativ, nu este nevoie să facă cursuri.
Sunt foarte mulți care nu o știu și vor să o învețe. Nu trebuie discriminați.
Cu aplicatia DUOLINGO poti invata maghiara usor si gratuit.
Aceste transmisiuni se bazează pe reciprocitate, sau sunt valabile doar pentru programele părții maghiare pe teritoriul României ?
Mai clar: Oricine din România poate să retransmită gratuit aceste programe, dacă dorește. Nu există nicio obligație; dacă cineva vrea, le transmite, dacă nu, nu le transmite nimeni. Este o decizie liberă a operatorilor de a alege dacă vor să difuzeze anumite canale pentru abonații lor. Maghiarii spun: "Dacă doriți să transmiteți programele noastre, vă dăm permisiunea și nu cerem nicio plată." Este ca și cum TVR ar merge în Ungaria și ar spune: "Dacă cineva vrea să preia canalele noastre și să le retransmită, nu cerem nicio plată."
"Aceste transmisiuni se bazează pe reciprocitate, sau sunt valabile doar pentru programele părții maghiare pe teritoriul României ?"
- sigur NU, pe cine ar interesa in Ungaria.
- și in ani 80 era la fel, doar ca noi faceam eforuri mari pentru asta
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.