Mai multe posturi TV românești, care sunt disponibile și pe frecvența proprie a DTH-ului Freesat România, au apărut (momentan la liber, necriptate) și pe o altă frecvență a aceluiași satelit, Eutelsat 16A. Această nouă transmisie reflectă fidel lista de canale de pe frecvența utilizată de Freesat, ceea ce sugerează că este vorba despre o transmisie în oglindă.
Noua frecvență (12,568 GHz, polarizare verticală, SR 16664, FEC 3/5, DVB-S2/8PSK) găzduiește în prezent 16 posturi private românești:Acasă, Acasă Gold, Alfa Omega TV, Boomerang, Credo TV, Digi 24, Kanal D, National TV, Prima TV, Pro Arena, Pro Cinema, Pro TV, Radio Trinitas, Realitatea Plus, România TV, Warner TV.
![]() |
Televiziunile de pe frecvența 12,568 GHz |
Interesant este că toate aceste canale sunt difuzate liber (FTA), fără criptare, pe frecventa 12,568 GHzl, a momentul publicării acestui articol, în timp ce pe frecvența Freesat (12,643 GHz, polarizare verticală, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK) aceleași posturi sunt transmise în criptat în sistemul Conax (cu excepția Digi 24 și Realitatea Plus, care sunt la liber si pe frecventa orginală).
![]() |
14 televiziuni pe frecvența proprie a Freesat cu SNR 64,68 dB - Doar Digi 24 si Realitatea Plus sunt la liber, restul sunt criptate |
![]() |
Recepție pe frecvența proprie a Freesat cu SNR 64,68 dB și ACG 74% - Digi 24, transmis la liber |
Frecvența 12,568 GHz fusese anterior utilizată doar pentru canale religioase precum Alfa Omega TV și Credo TV . Acum, aceasta a devenit gazda unui set extins de canale generaliste și de știri din România, replicând grila deja existentă pe frecvența consacrată a Freesat.
Această schimbare nu a fost însoțită de un anunț oficial privind intenția de migrare a Freesat România către noua frecvență. Totuși, existența simultană a acelorași posturi pe ambele frecvențe, într-un caz în format criptat și în celălalt în format liber, ridică întrebări cu privire la posibile teste sau o viitoare restructurare tehnică.
Rămâne de văzut dacă această transmitere în oglindă este una temporară, parte a unor teste tehnice sau începutul unui nou plan de distribuție pe o nouă frecvență.