miercuri, 14 martie 2012

Micul dicţionar de unităţi de măsură, util pasionatului recepţiei radio-tv

Aici gasiţi cele mai importante unităţi de măsură întălnite în practica şi teoria recepţie radio-tv, atât terestre, cât şi prin satelit şi cablu ( analogice sau digitale ).

Bit

În metrologie, statistică și informatică, un bit (simbol: b) este unitatea de măsură pentru cantitatea de informație. Un bit este cantitatea de informație necesară pentru reducerea incertitudinii la jumătate. Termenul a fost introdus de matematicianul și statisticianul american John Wilder Tuckey ca o prescurtare combinată a cuvintelor engleze binary digit („cifră binară”), într-un articol din 1958, scris pe vremea când lucra cu John von Neumann la proiectarea unor modele timpurii de computere. În același timp în limba engleză a bit înseamnă „un pic”, „puțin”, „o mică parte din ceva”; astfel pentru vorbitorii de limbă engleză cuvântul bit are și un sens intuitiv.

biţi / s

Numărul de biţi de informaţie transferati sau transmişi în fiecare secundă.

bps

Expresia alternativă pentru biţi / s.

kbit / s

Rata de transfer de informaţii, egală cu 1000 biţi / s.

Mbit / s

Rata de transfer de informaţii, egal la 1.000.000 biţi / s.

Octet

O secvenţă de biţi procesate ca o unitate de informaţie. Un byte este un "cuvânt" digital, în mod normal format din opt biţi. Un octet, prescurtat "o" (literă mică, pentru a nu fi confundat cu cifra zero) este deci o unitate de măsură a informației echivalentă cu 8 biți de date, putând stoca 256 de valori. În prezent, termenul este de cele mai multe ori folosit ca sinonim pentru byte (scris și bait, în engleză byte), termen ce desemnează cea mai mică unitate de informație adresabilă de către un calculator, fiindcă imensa majoritate a arhitecturilor de calculatoare aflate în prezent în producție sunt realizate pe principiul adresării baitului (byte-ului) de 8 biți, adică 1 octet. Un byte nu este însă întotdeauna egal cu un octet, el fiind definit în mod tradițional ca numărul de biți necesar reprezentării unui caracter. Au existat arhitecturi de calcul în care un byte avea 5, 6, 7 sau chiar 9 biți, de aceea este preferat termenul octet atunci când este posibilă apariția unei confuzii cu privire la numărul de biți.


dBi

Câştigul relativ al unei antene raportat la o antenă izotropică echivalentă, exprimat pe scara de decibeli logaritmică.

dBW

Puterea unui semnal în waţi, exprimată pe scara de decibeli logaritmică.

dBW/m2

Puterea unui incident de unde radio pe o suprafaţă de un metru pătrat, măsurată în waţi şi exprimată pe scara de decibeli logaritmică.

DBK

Temperatura echivalentă de zgomot în grade Kelvin a unui dispozitiv , exprimată pe scara de decibeli logaritmică.

dB / K

Unităţile utilizate pentru a exprima G / T la o staţie terestră, cu dimensiunile de 1/kelvin, exprimate pe scara de decibeli logaritmică.


decibeli (dB)

Decibelul este o măsură logaritmică a raportului dintre două puteri. Este folosită în acustică, fizică, electronică (inginerie). Este a zecea parte dintr-un bel (B) (inventat de Laboratoarele Bell)

frecvenţă

Numărul de ori în care un semnal electric sau electromagnetic se repetă într-un timp specificat. Acesta este, de obicei exprimată în cicluri pe secunda, sau hertzi (Hz). Frecvenţele de transmisie prin satelit sunt de obicei exprimate în gigahertzi (GHz).

banda de frecvenţă

O gamă de frecvenţe utilizate pentru transmisia sau recepţia de unde radio (de exemplu, de la 10.7 GHz la 12.75 GHz).


spectrul de frecvenţe

O distribuţie specială de radiaţii electromagnetice ca frecvenţă, care este caracteristică unei surse de emisie. În sistemele de comunicaţii prin satelit, spectrul unui semnal transmis depinde de sistemul de modulare ales. Termenul de "spectrul de frecvenţe" este, de asemenea, utilizat în general pentru a se referi la o serie continuă de frecvenţe.


gigahertzi (GHz)

Unitatea de frecvenţă egală la 1.000.000.000 Hz.


Hertz (Hz)

Hertzul, în limba română scris și herț, este unitatea de măsură pentru frecvență în Sistemul Internațional. Simbolul pentru hertz este Hz. O frecvență de 1 Hz corespunde la o perioadă de repetare a unui fenomen de o secundă, 2 Hz la o jumătate de secundă, etc. Această denumire a fost stabilită la Conferința Generală de Măsuri și Greutăți din 1960 în cinstea fizicianului german Heinrich Hertz care a avut importante contribuții în electromagnetism, cea mai cunoscută fiind descoperirea undelor radio. Până atunci se folosea unitatea de cicli pe secundă.


Kelvin (K)

Scara Kelvin este scară de temperatură termodinamică (absolută) unde temperatura de zero absolut (0 K) este cea mai scăzută temperatură posibilă, nimic neputând fi răcit mai mult, iar în substanță nu mai există energie sub formă de căldură. Unitatea de măsură a scării Kelvin este kelvinul (simbol: K), care este unitatea de temperatură în SI și este una din cele șapte unități de măsură fundamentale. Scara Kelvin poartă numele fizicianului și inginerului irlandez William Thomsom, lord Kelvin (1824-1907).


kilohertz (kHz)

Unitatea de frecvenţă egală la 1.000 Hz.

megahertzi (MHz)

Unitatea de frecvenţă egală la 1.000.000 Hz.

Msymbol / s

Unitatea de măsură a ratei de transmitere de date pentru o legătură radio, egală la 1.000.000 simboluri/Sec. Poate fi direct legată de lăţimea de bandă necesară pentru a stabili link-ul de transmisie (de exemplu, 33 MHz pentru o rată de transmisie de 27,5 Msymbol / s).

simbol

O stare unică de semnal a unui sistem de modulare utilizat la un link de transport date, care transmite unul sau mai mulţi biţi de informaţii la receptor.

simbol / s

Numărul de simboluri transmise în fiecare secundă.

UTC

Ora universală coordonată sau timpul universal coordonat, abreviat internațional ca UTC (compromis între engleză Coordinated Universal Time - CUT și franceză Temps Universel Coordonné - TUC), este un hibrid între timpul civil al meridianului 0 (timpul calculat după mișcarea aparentă a Soarelui, numit timp universal) și timpul fizic determinat cu cea mai mare precizie posibilă (timpul atomic internațional - TAI). Timpul universal este definit ca timpul civil al meridianului 0. El este determinat prin observații astronomice și este o măsură a poziției Pământului în mișcarea sa de rotație (adică este în esență un unghi). Timpul fizic este timpul măsurat pe baza unui fenomen fizic reproductibil. Cel mai precis mod de-a măsura timpul fizic este pe baza oscilațiilor produse la tranzițiile electronilor de pe un nivel energetic pe altul. Pe această bază este definită secunda în Sistemul internațional de unități (SI). UTC este baza pentru ora legală. Fusurile orare sunt exprimate ca diferențe pozitive sau negative față de ora universală coordonată. UTC este unul din succesorii orei Greenwich (engleză Greenwich Mean Time), abreviată în mod normal GMT. UTC este uneori numit, în mod eronat, GMT. Noul nume a fost impus pentru a evita posibile confuzii (GMT este definit în mod diferit) și pentru a elimina numele unei localități anume din denumirea referinței internaționale a orei. UTC diferă cu un număr întreg de secunde de timpul atomic internațional.

Watt (W)

Wattul este unitatea de măsură pentru putere în Sistemul internațional de unități, egală cu 1 Joule / secundă.


Niciun comentariu despre subiectul „Micul dicţionar de unităţi de măsură, util pasionatului recepţiei radio-tv”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile