duminică, 14 octombrie 2012

Va fi lansat Euronews în limba română

Televiziunea Romana a anuntat ca va incheia un parteneriat cu canalul paneuropean de stiri Euronews, pentru transmiterea, in premiera in Romania, a canalului Euronews in limba romana, pe frecventa TVR Info.

Astfel, cu ocazia Conferintei Mondiale Euronews din data de 2 octombrie 2012, care marcheaza existenta  a 20 de ani de prezenta in peisajul media european a Euronews, presedintele-director general al SRTv, Claudiu Saftoiu, a anuntat demararea de discutii ferme pentru lansarea canalului paneuropean Euronews in limba romana, prin preluarea acestuia pe frecventa TVR Info.

Lansarea Euronews - TVR Info, cu tot ceea ce presupune ca efort si implicare din resursa interna, va fi realizata dupa finalizarea procesului de restructurare de personal si reorganizare a activitatii in Televiziunea Romana, estimata sa se incheie la sfarsitul lunii noiembrie 2012.

"Nu suplimentam angajatii"

Parteneriatul media presupune partajarea frecventei TVR Info cu continutul jurnalistic Euronews, alaturi de productia de emisiuni informative asigurate de Departamentul de Stiri al Televiziunii Romane, lucru care nu va necesita angajari suplimentare de jurnalisti.

“Este vorba de o partajare a frecventei TVR info cu programe in limba romana a Euronews pe care le vom receptiona zilnic intr-o proportie mai mare la inceput. Demararea proiectului va incepe in momentul in care departamentul de stiri al TVR va intra pe o directie a normalitatii, sa poata asimila si aceste noi indatoriri, fara suplimentarea numarului de jurnalisit, fara costuri. Vorbim doar de o reorganizare a muncii. In prezent cu oamnii pe care ii avem putem sa acoperim aceasta noua misiune", explica Saftoiu

Directorul TVR a tinut sa sublienieze ca toate costurile vor fi moderate. “E vorba de o mentenanta. Cheltuielile au fost deja prognozate in proiectele financiare ale societatii”, a mai adaugat el.
In ceea ce priveste data de la care Euronews va incepe sa transmita pe frecventa TVR, Claudiu Saftoiu a afirmat ca “pana cand procesul de restructurare de personal si de reorganizare al TVR va fi finalizat, preconizat ca sa se va intample pana la data de 20 noiembrie, evident ca nu vom face niciun pas in ceea ce priveste parteneriatul cu Euronews”.
“Abia de la anul putem spune ca vom fi in masura sa transmitem Euronews in limba romana”, spune directorul TVR.

Legat de avantajele acestui parteneriat conducerea Televiziunii Romania afirma: “Ni se ofera astfel posibilitatea ca o parte din paleta de oferte ale Euronews sa vina in portofoliul de stiri ale TVR. Vorbim aici de interviuri exclusive, declaratii de la fata locului, actualitatea Comisieu Europene, actualitatea politica de la Bruxelles, pe care o vom putea avea zilnic, in direct”.

“Obiectivul este ca in timp partajarea acestei licenta sa ajunga la un procent de 50-50%. Deocamdata vom prelua in traducere in romana Eurones in proportie de 70-80%. Dar speram ca incetul cu incetul sa ajungem sa avem macar 2 sesiuni de jurnale romanesti, traduse in engleza, in asa fel incat si partenerul european sa poata beneficia de actualitatea romaneasca", a mai mentionat Claudiu Saftoiu.
Euronews este un canal multilingual de stiri de televiziune creat in 1993, cu sediul in Lyon-Ecully, Franta.

TVR este membru actionar Euronews din 18 octombrie 2004.

Prin contractul semnat cu Euronews, TVR primeste versiunea internationala a segmentului de stiri si permisiunea de a traduce si difuza acest segment in limba romana pe canalele sale.

TVR Info si-a suspendat emisia incepand cu 15 august 2012, de la ora 23.59.

Potrivit raportului intocmit de Grupul de lucru infiintat prin hotararea Consiliului de Administratie al TVR, misiunea TVR Info urmeaza a fi preluata de canalul TVR 1.

Atena si Budapesta, inainte de Bucuresti

Cu ocazia Conferintei Mondiale Euronews, postul de stiri a mai anuntat deschiderea a 3 noi birouri, la Washington, Istambul si Dubai.

Mai mult, ca parte din aceeasi strategie in care este cuprins si parteneriatul cu TVR, Euronews lanseaza primul canal de stiri 24/7 in limba greaca. Cel de al 12-lea canal lingvistic al postului international, ”Euronews in limba greaca”, va fi implementat de 30 de jurnalisti care vor transmite din Atena.

"Euronews este pe cale de a recruta in prezent 24 de jurnalisti, 10 tehnicieni si personal administrativ. Echipa va lucra in tandem cu directia editoriala a Euronews, aflata la Lyon", se arata in comunicatul grupului.

In martie 2013 postul va deschide inca o redactie locala, este vorba de cea maghiara. Procesul de recrutrate pentru editia Euronews de la Budapesta a inceput pe 3 octombrie, in acest an. Sursa: dailybusiness.ro.


UPDATE 24 mai 2022: Euronews România a început să emită in HD pe Youtube. Lansarea va avea loc pe 25 mai 2022. Mai multe detalii găsiți AICI.


2 comentarii despre subiectul „Va fi lansat Euronews în limba română”:
Anonim

Se va numi euronews ro sau tot tvr info

Anonim

Cred ca se va numi Euronews Romania si va emite pe frecventele Tvr Info.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile