joi, 10 ianuarie 2013

Emisiuni în limba română la o televiziune italiană

O televiziune din regiunea italiană Toscana va difuza, începând din 18 ianuarie 2013, în premieră în mass-media din Italia şi România, emisiuni în limba română, în cadrul unui proiect realizat împreună cu o televiziune din Braşov, anuță mediafax.ro.

Prin proiectul "Braşov-Toscana, fără frontiere"/"Babele Toscana-Braşov", realizat de Toscana TV şi TVS Braşov şi susţinut de Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, începând din 18 ianuarie cele două televiziuni vor realiza, lunar, un program comun dedicat atât braşovenilor, cât şi românilor din regiunea Toscana, unde cea mai numeroasă comunitate minoritară este cea a românilor.

În cadrul programului TV difuzat simultan la cele două televiziuni, românii de peste hotare vor putea să vizioneze emisiuni despre tradiţii şi obicieuri româneşti, iar românii integraţi în regiunea Toscana îşi vor putea spune poveştile de viaţă.


În plus, braşovenii care doresc să lucreze în Italia vor putea afla în fiecare ediţie informaţii cu privire la formele legale de muncă. Cele mai importante ştiri din Braşov şi din ţară vor fi reunite într-un scurt grupaj informativ, iar italienii stabiliţi în Braşov vor povesti, la rândul lor, experienţele lor de viaţă.

Transmisile se vor face sub numele "Braşov-Toscana, fără frontiere“, respectiv "Babele Toscana-Braşov“ şi vor fi realizate de Daniele Magrini, directorul Toscana TV şi de Bianca Bucă, realizator TV Braşov. Prima transmisie simultană va fi în 18 ianuarie la ora 20.30 ora României şi la 22.30 ora Italiei.

Românii din Toscana reprezintă comunitatea cea mai numeroasă din regiunea italiană, numărul românilor crescând în ultimii şapte ani cu 247,6%, de la 20.497 de persoane în 2005 la 71.600 în 2012, potrivit directorului Toscana TV.

"Aceste date nu sunt doar informaţii statistice, ci determină abordarea unor tematici relevante care vizează adoptarea şi integrarea românilor în societatea italiană, dar şi apariţia unor oportunităţi reciproce din punct de vedere economic. Aşadar, se pleacă de la dorinţa de creare a unui dialog cu noii toscani proveniţi din România, acest aspect fiind unul dintre motivele care au stat la baza demarării acestui proiect de televiziune", a afirmat Daniele Magrini, directorul Toscana TV, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Braşov.

Directorul televiziunii italiene a spus că, deşi nu poate nega existenţa românilor care comit infracţiuni, a muncii la negru sau a problemelor tinerelor cărora li se promit cotracte de muncă într-un bar, dar în realitate sunt obligate să se prostitueze, majoritatea românilor care lucrează în Italia sunt oameni oneşti.

"Pădure fără uscături nu există. Există şi români şi italieni care comit infracţiuni", a adăugat Magrini.

La rândul său, directorul TVS Braşov, Ovidiu Grădinar, a precizat că proeictul româno-italian vrea să scoată în evidenţă imaginea pozitivă a românilor de peste graniţă.

"Schimbul de materiale dintre cele două posturi poate alina dorul de casă al românilor, iar în acelaşi timp aceştia le pot împărtăşi celor rămaşi în ţară experienţele trăite pe meleagurile italiene. De asemenea, prezentarea realităţii româneşti poate îmbunătăţi substanţial imaginea mult prea şifonată a României în afara graniţelor şi poate oferi mediului economic din Italia oportunităţi de afaceri din ţara noastră", a spus Ovidiu Grădinar.

Prima ediţie, realizată în comun de cele două televiziuni, va cuprinde materiale cu tradiţiile româneşti de sărbători, o vizită în Italia a unei delegaţii româneşti de la Universitatea "Transilvania" Braşov şi de la Asociaţia "Copiii de Cristal", poveşti de viaţă ale unor românce stabilite în Toscana, dintre care una este braşoveancă, dar şi o poveste de dragoste dintre un italian şi o româncă stabiliţi în Insula Capri. De asemenea, va fi difuzat şi un scurt jurnal informativ conceput în studioul televiziunii braşovene, urmat de rubrica dedicată braşovenilor care vor să lucreze legal în Toscana.

Conform surselor citate, se va încerca accesarea de fonduri europene astfel încat acest proiect să fie extins.


Niciun comentariu despre subiectul „Emisiuni în limba română la o televiziune italiană”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile