miercuri, 20 martie 2013

Ce înseamnă DVB-H ?

DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld) este unul dintre cele trei formate de televiziune mobilă, fiind de fapt un termen tehnic care definește serviciile de difuzare a televiziunii pe telefoane mobile.

DVB-H a fost adoptat in mod formal ca standardul ETSI EN 302 304 , în noiembrie 2004.

Din martie 2008, DVB-H este oficial aprobat de către Uniunea Europeană ca "tehnologia preferată pentru difuzarea de televiziune mobilă terestră".

Concurenți majori ai acestei tehnologii sunt sistemul Qualcomm's MediaFLO, sistemul celular 3G bazat pe standardul de televiziune mobilă  MBMS, precum și formatul ATSC M / H in DVB-SH (Satellite to Handhelds) din SUA și DVB-NGH (Next Generation Handheld).

În viitor, sunt posibile îmbunătățiri ale sistemului DVB-H, oferind o eficiență sporită și o flexibilitate mai bună a modulării.

Tehnologia DVB-H este un urmaș al televiziunii DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial sau pe românește, sistemul de televiziune digitală terestră), dar cu caracteristici suplimentare pentru a îndeplini cerințele specifice ale dispozitivelor receptoare portabile, alimentate cu baterii.

În anul 2002, patru cerinte principale ale sistemului DVB-H au fost stabilite:

- serviciile de difuzare a televiziunii pe dispozitivele portabile ( mobile ) trebuie sa fie "de calitate acceptabilă"
- un mediu de utilizare standardizat in zona de acoperire geografica, astfel incat sa nu se intrerupă receptia atunci cand se trece de la un emițător la altul ( de la o celulă la alta)
- televiziunea mobila sa functioneze si cand receptorul se deplaseaza intr-un vehicul cu viteză mare
- compatibilitate cu televiziunea digitala terestră (DVB-T), pentru a permite utilizarea comuna a echipamentelor

Time slicing este tehnologia folosita de DVB-H pentru a reduce consumul de energie al terminalelor mobile receptoare. Datele sunt transmise ca "explozii de date" pe intervale de timp mici. Fiecare fragment va conține până la 2 MB de date (inclusiv biții de paritate). Există 64 de biți de paritate pentru fiecare 191 biți de date, protejati de coduri Reed-Solomon. Partea de receptie a telefonului pornește numai in intervalul de timp în care datele sunt transmise pentru foarte scurta perioadă . În această perioadă de timp, o rată mare de date de mare este primită, apoi e stocată într-un buffer. Acest buffer poate stoca fie streamul in direct, fie aplicații descarcate.

Deci economisirea energiei depinde de raportul "cat timp este oprită" / "cat timp este pornită" partea de receptie. Desi nu pare evident matematic la prima vedere, aceasta permite reducerea consumului energiei electrice a acumulatorului cu până la 90%.

DVB-H este proiectat să funcționeze în benzile următoarele:

VHF-III (170-230 MHz, sau o parte din aceasta)
UHF-IV / V (470-862 MHz, sau o parte din aceasta)
L (1.452-1.492 GHz)
DVB-SH și DVB-NGH în viitorul apropiat sunt de așteptat să se extindă benzile acceptate.
DVB-H poate coexista cu DVB-T, în același multiplex.


Niciun comentariu despre subiectul „Ce înseamnă DVB-H ?”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile