vineri, 24 mai 2013

Piața de televiziune prin cablu, satelit și tv prin protocol IP este în creștere în România

În anul 2012, numărul de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale a înregistrat creşteri la nivelul tuturor mijloacelor de recepţie, depăşind valoarea totală de 6 milioane, ceea ce înseamnă o rată de penetrare la nivel de gospodării de peste 85%, conform datelor raportate de furnizori şi publicate de ANCOM astăzi în Raportul integrat de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru anul 2012.

Din totalul de 6 milioane de abonaţi la servicii de retransmisie, 3,8 milioane sunt abonaţi la servicii furnizate prin intermediul reţelelor de cablu (+6,4%), 2,19 milioane sunt abonaţi la reţele satelit de tip DTH (+2,3%), iar 37 mii sunt abonaţi care recepţionează programe prin tehnologie IP (+34%), ceea ce face ca numărul total de abonaţi în anul 2012 să fie cu 5% mai mare decât cel aferent anului 2011.


Rata de penetrare la nivel de gospodării a serviciilor de retransmisie creşte cu 4 puncte procentuale, până la 85,1%, iar rata de penetrare a serviciilor de retransmisie prin reţele de cablu ajunge la 53,6%.

La sfârşitul anului 2012, 61% din totalul abonaţilor erau din mediul urban. În funcţie de tehnologia de retransmisie, 80% dintre utilizatorii din mediul urban sunt abonaţi la cablu, în timp ce 63% dintre utilizatorii din mediul rural sunt abonaţi la reţelele satelit de tip DTH.

Numărul de abonaţi ai reţelelor de cablu a crescut cu 6,4%, până la 3,8 milioane, din care numărul celor care au acces la astfel de servicii în format digital a înregistrat o creştere cu 40%, până la 1,24 milioane de abonaţi. Astfel, ponderea numărului de abonaţi prin reţele de cablu digital în numărul total de abonaţi prin reţele de cablu era de aproape 33% la sfârşitul anului 2012.

Serviciile de retransmisie a programelor în format digital îşi continuă creşterea şi în anul 2012, ponderea abonaţilor la aceste servicii în totalul numărului de abonaţi fiind, de asemenea, în creştere. Astfel, din totalul de 6 milioane de abonaţi la servicii de retransmisie, 3,4 milioane sunt abonaţi la servicii în format digital, în creştere cu 13,4% faţă de anul 2011. Din numărul de abonaţi la servicii în format digital, cea mai mare pondere, de 63%, o deţin în continuare abonaţii prin intermediul reţelelor satelit (DTH) însă, în cifre absolute, cea mai mare creştere în anul 2012 a fost înregistrată de abonaţii la cablu în format digital. După scăderea înregistrată în anul 2011, numărul de abonaţi DTH a crescut în 2012 cu 2% până la 2,19 milioane de abonaţi, iar cel al abonaţilor tv prin protocol IP a crescut cu 34%, până la 37 mii de abonaţi.

Raportul integrat de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru anul 2012 a fost realizat pe baza datelor raportate de către furnizorii activi de servicii de comunicaţii electronice care au desfăşurat activităţi comerciale în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2012.


2 comentarii despre subiectul „Piața de televiziune prin cablu, satelit și tv prin protocol IP este în creștere în România”:
Anonim

Da, sunt fan satelit/dth, asta e viitorul

Anonim

DA. sau ip-tv

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile