luni, 6 mai 2013

Poliția din Olanda va avea voie să îți acceseze computerul și email-urile ?

Guvernul Olandei și-a anunțat planurile de a acorda permisiunea Poliție pentru a "sparge" computere localizate oriunde, în încercarea de a lupta împotriva infractionalitatii on-line.

Autoritatile vor da de asemenea Poliției posibilitatea de a instala spyware, de a citi e-mail-urile și de a șterge fișiere, dar toate aceste actiuni vor fi supuse supravegherii unui judecător, anunta wired.co.uk.

Parerile impotriva acestei practici au aparut imediat, criticii considerand că s-ar crea un precedent periculos pentru libertățile si drepturile omului.

Proiectul de lege considera de asemenea infractiune publicarea de date furate.

Infractiune va fi și refuzul suspectilor de a decripta fișiere proprii parolate, daca ancheta cere aceasta.
Asadar, daca o persoana face parte dintr-o ancheta de acest gen, are fisiere parolate pe care respectivele autoritati din Olanda nu reusesc sa le decripteze, iar respectivul a uitat parola, chiar daca e nevinovat, e infractiune? Ni se pare cam ciudat...

Ministrul olandez al Justiției, Ivo Opstelten speră astfel să pună o piedică infractionalitatii informatice din țară. Motivatia legii ar fi cea a terorismului si a filmelor pentru adulti cu minori, care au devenit laitmotive bune pentru a sta la baza oricarei incriminari sau legislatii privind accesul la viata privata a cetatenilor.

Cu toate acestea, odata adoptată o astfel de lege, ar avea cu siguranta un mare impact în lumea occidentală si apoi in toate țările Uniunii Europene.

Simone Halink, reprezentant al grupului Bits of Freedom, ce lupta pentru libertatea drepturilor digitale, a declarat pentru BBC: "Este important că guvernul vrea sa combata infractionalitatea informatică, dar această propunere este exagerata: nu este necesară și creează noi riscuri de securitate pentru liberatea vietii private a cetățenilor".

Ea a adaugat: "Din lege s-ar intelege ca Politia nu are oameni pregatiti si forța de muncă, ci doar putere."


Niciun comentariu despre subiectul „Poliția din Olanda va avea voie să îți acceseze computerul și email-urile ?”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile