marți, 3 septembrie 2013

Donaţie de 1 milion de lire pentru un muzeu de calculatoare

Un om de afaceri din industria tehnologică a promis ca va dona 1 milion de lire sterline pentru Muzeul National de Computere (TNMOC) din Bletchley Park, Marea Britanie.

Oferta este cea mai mare donatie oferita vreodată unui muzeu de tehnică de calcul.

Bletchley Park, denumit și Station X, este o moșie aflată în localitatea Bletchley, din Buckinghamshire, aflată (din 1967) pe teritoriul orașului Milton Keynes, Anglia.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Bletchley Park a fost sediul principalei organizații de criptanaliză a Regatului Unit.

Aici au fost descifrate codurile și cifrurile mai multor state ale Axei, cele mai importante fiind cele ale mașinilor germane Enigma și Lorenz.


In clădirea acestui muzeu a fost realizată aşdar o mare parte din munca de decriptare a masinariilor Enigma germane de comunicatii codate, folosite de fascisti in razboi. Asadar, bazele hackingului au fost puse si de englezi. :)

Informațiile de nivel înalt produse la Bletchley Park, denumite Ultra, au fost de mare ajutor pentru efortul de război al Aliaților, deși efectul Ultra asupra rezultatului final al războiului nu este foarte sigur.

Bletchley Park este astăzi un muzeu deschis publicului.

Reprezentantii muzeului au declarat că banii vor fi utilizati pentru renovarea si extinderea muzeului, pentru ca vizitatori sa viziteze mai multe dintre computerele vechi expuse.

Donatia a fost promisa de către Matt Crotty, un englez veteran in industria IT.

"Decizia mea de a dona a fost motivată de creșterea conștientizării publicului cu privire la importanța patrimoniului digital și rolul acestuia pentru înțelegerea de catre generațiile actuale și viitoare a evolutiei tehnicii, motivandu-i sa devină ingineri și cercetatori in domeniul informatic," a declarat domnul Crotty.

Tim Reynolds, director al muzeului, a spus ca banii îi vor ajuta să scoate în evidență computerele de pionierat, multe dintre fiind în prezent stocate în depozit.

Muzeul detine si o replica a calculatorului Colossus, precum și multe alte mașini de calcul care au facut istorie.

Muzeul coordonează activitățile pentru a recrea EDSAC, care a fost construit la Universitatea din Cambridge, imediat după al doilea război mondial și a fost unul dintre primele masini de calcul utilizate pe scară mai largă de către oamenii de știință și întreprinderi.


Niciun comentariu despre subiectul „Donaţie de 1 milion de lire pentru un muzeu de calculatoare”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile