duminică, 29 septembrie 2013

Tehnologia VDSL2 înlocuiește oficial în România tehnologiile ADSL şi ADSL2+

ANCOM a supus consultării publice un proiect de decizie pentru revizuirea Planului de management al spectrului de frecvenţă al buclei locale şi subbuclei locale în sensul introducerii în Plan a tehnologiei de transmisie VDSL2 şi eliminării tehnologiilor depăşite moral ADSL.FDD over ISDN şi ADSL2+ over ISDN.

Despre tehnologia VDSL2

Denumirea de VDSL2 este prescurtarea de la "Very-high-bit-rate digital subscriber line 2" si reprezintă una dintre tehnologiile ( standardizata prima data in anul 2007 ) pentru transmiterea internetului prin infrastructura de fire de cupru. Bineinteles, exista tehnologii si mai noi, cum ar fi G-Fast ( despre care am discutat anterior pe HD Satelit in articolul de aici). Insa G-Fast, desi permite viteze de 650-1000 MBps pentru distante de până la 100 metri, scade brusc la viteza de 100 MBps dupa 270 metri si la 10MBps dupa 400 metri, deci nu poate fi utilzata eficient de catre furnizorii de internet, ci doar pentru rețelel de acasă sau din instituții,


VDSL2 este o tehnologie de transmisie de bandă largă tip DSL – Digital Subscriber Line, destinată livrării către utilizatorii finali a serviciilor triple play (televiziune digitală, acces internet, telefonie), prin intermediul liniilor telefonice existente la operatorii de servicii de comunicaţii electronice. Faţă de tehnologiile ADSL2 şi mai ales ADSL2+, ce pot furniza debite de până la 20 Mbps, tehnologia VDSL2 poate asigura debite de date mult mai mari, de până la 100 Mbps şi peste, devenind astfel o tehnologie capabilă să asigure suportul pentru furnizarea de noi servicii cu cerinţe mari privind debitul de date transmise (de exemplu video streaming HD, video on demand, HDTV, jocuri online HD).

Asadar, nici tehnologia VDSL2 nu este in sine foarte eficientă, deoarece deteriorează rapid viteza de la un maxim teoretic de 250 Mbit/s la sursă, ajungand la numai 100 Mbit/s la 0,5 km și 50 Mbit/s la 1 km. Totusi, viteza prin VDSL2 se degradează într-un ritm mult mai lent pe distanta mai mare de 1km, surclasând VDSL. Pornind de la 1.6 km, performanța sa este egală cu ADSL2+. Asadar, VDSL2 ramâne o tehnologie mai bună decat celelalte care folosesc ca suport fire de cupru.

Pentru asigurarea acestor debite de transmisie a datelor, tehnologia VDSL2 trebuie implementată pe bucle locale constituite din fire de cupru cu o lungime redusă, preferabil nu mai mari de 1 km. Dacă buclele locale sunt mai lungi, debitul maxim de transmisie a datelor şi frecvenţa maximă utilizabilă a tehnologiei VDSL2 se micşorează, iar peste anumite lungimi ale buclei locale, avantajul debitelor de transmisie asigurate de VDSL2 faţă de ADSL2+ se pierde.  Bucla locală, segmentul de reţea de la comutatorul principal la locaţia utilizatorului, se poate scurta  prin implementarea tehnologiei VDSL2 de la cabinete stradale, pe segmentul de reţea cuprins între cabinetul stradal şi locaţia utilizatorului – subbucla locală.

Despre Romtelecom

ANCOM a precizat că planul de management al spectrului de frecvenţă trebuie inclus de către Romtelecom în propria ofertă de referinţă pentru accesul necondiţionat la bucla locală, întrucât operatorul este desemnat ca furnizor având putere semnificativă pe piaţa serviciilor de acces la elemente de infrastructură.

Având în vedere că tehnologia VDSL2 este la ora actuală în faza de desfăşurare masivă în reţeaua Romtelecom şi implementată în mai multe ţări din Europa, ANCOM consideră necesară revizuirea Planului de management, astfel încât şi ceilalţi furnizori de servicii de comunicaţii electronice care doresc să ofere propriile servicii având ca suport bucla locală pusă la dispoziţie de Romtelecom să poată utiliza această tehnologie.


2 comentarii despre subiectul „Tehnologia VDSL2 înlocuiește oficial în România tehnologiile ADSL şi ADSL2+”:
Anonim

Suntem interesati de un provaider de internet cu potential pentu a investi in Oras. IANCA, jud. BRAILA

Anonim

Ce sa facă frate la Ianca că are șomaj de 70 % ?? Să dea faliment în prima lună ?? Mai bine fac bani frumoși la orașe prin diversificarea serviciilor !

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile