miercuri, 9 octombrie 2013

Blu-ray Pure Audio, muzică la ultra înaltă fidelitate

Casele de discuri încearcă să ispitească fanii departe de lumea MP3-urilor prin lansarea de albume în format Blu-Ray.

Nirvana - Nevermind si Amy Winehouse - Back To Black vor fi printre primele înregistrări de luna aceasta ce vor fi lansate în acest format.

Ascultătorii vor avea nevoie de un player Blu-ray și un sistem audio pentru a reda discurile despre care casele de discuri promit să ofere "un sunet exact așa cum a fost creat de către artist " .

Produse audio de înaltă fidelitate nu au reușit să fie foarte populare în trecut. DVD-Audio si Super Audio CD ( SACD ), lansate la începutul anilor 2000, au avut un sunet de calitate mai bună decât CD-urile obișnuite, dar nu și succes pe piață.

Noul format, numit oficial Pure Audio, foloseste tehnici de codare similare cu cele precedente, dar, cel mai important, are sprijinul tuturor celor mai importante case de discuri.

Avand ca pionier pe Universal Music, tehnologia Pure Audio a fost lansată în Franța la începutul acestui an, iar lotul inițial de 35 de titluri s-a vandut in peste o jumătate de milion de exemplare. De exemplu, albumul Mylene Farmer - Monkey Me s-a vandut doar pe Blu-ray in 84.000 de exemplare, ceea ce a fost suficient pentru a-i asigura un loc in primele 10 în topurile din Marea Britanie .

CD-urile obișnuite preiau un esantion al unei piese muzicale 44.100 de ori în fiecare secundă ( procedeu cunoscut ca rată de eșantionare sau sample rate de 44.1kHz ).

Fiecare "captură" are un anumit grad de precizie, existand 16 biți digitali pe eșantion, ce oferă o gamă de 65.536 de valori posibile.

Dar cele mai multe dintre albumele lansate in noul format audio Blu-Ray sunt prelevate de la 96kHz ( 96,000 instantanee pe secunda ), la o "rezoluție" de 24 biți ( 16.777.216 valori posibile ) .

Discurile Blu-ray Pure Audio pot fi Stereo, 5.1 Surround, 7.1 Surround sau 9.1 Surround sau mai multe dintre aceste opțiuni, în funcție de înregistrarea originală de studio.

Universal Music spune că noul format permite utilizatorilor să audă "bogăția completă și aprofundată a viziunii artistului".

Cei care au ascultat melodii in formatul Pure Audio au spus de exemplu c[ "Stevie Wonder - I Wish" se aude "larg, cu bass mai puternic și sunete inalte, clare și luminoase", iar Bob Marley cu "Is This Love" se aude mai liber, vocea emoționantă a lui Marley fiind atât de clară de parcă ar fi fost aproape în cameră.


Dar în ciuda îmbunătățirii de claritate, întrebarea rămâne : fanii vor accepta noul format ? Sau va râmâne doar un format de succes pentru o anumită nișă de ascultători ?

Deși cele mai in voga formate sunt de calitate inferioară unui CD, portabilitatea de MP3-uri și formatul Apple iTunes s-au dovedit mult mai atrăgătoare pentru consumatori decât oricare SACD sau DVD-Audio.

"Când s-a lansat formatul SACD, acesta a fost susținut de doar o parte a industriei și consumatorii au trebuit să cumpere un player care costa 1000 de euro pentru a reda acele discuri. La Blu-ray Pure Audio, avem 33 % din populația care are deja un player Blu-ray sau altceva compatibil la domiciliu. Magia acestui format este faptul că ai cumpărat un player de 100 de euro, ai pus discul în el si il redai printr-un sistem audio, iar sunetul pe care il veti auzi va fi incredibil. De asemenea, casele de discuri isi vor amplifica profiturile prin convingerea fanilor să recumpere albumele lor preferate pe care le ascultau pe CD-ul din anii '80", a declarat reprezentantul Universal.

Warner Music si Sony au lansat deja albume pe Blu-Ray în Franța și Japonia, în timp ce Universal are in plan sa lanseze foarte curand 200 de albume Blu-ray Pure Audio în 14 țări.


4 comentarii despre subiectul „Blu-ray Pure Audio, muzică la ultra înaltă fidelitate”:
Gabi

Originalele dupa care sunt facute aceste discuri, in ce format sunt tinute? Steve Wonder si Bob Marley nu mai pot sa inregistreze... Cred ca degeaba il faci pure audio, daca originalul a fost un disc de vinil... (exagerat putin, bineinteles)

Anonim

@ Gabi: Corect.

Anonim

@Gabi spui tanpenii -
A vinyl record has a groove carved into it that mirrors the original sound's waveform. This means that no information is lost.
Un disc de vinil are o canelură sculptata în ea care reflectă unda de sunet originala. http://electronics.howstuffworks.com/question487.htm
daca te uiti pe grafic - verde e CD-ul,mov e Blu Ray-ul (formate digitale) iar cu negru e sunetu original (care e analog)- dabia blu ray se apropie de sunetu original ; casele mari de inregistrari inca mai folosesc magnetofoane cu 8 piste cu viteza de 72 cm/s unde inregistrarea este analogica
ps. ca o completare - nici o camera video full hd/4k nu egaleaza o camera clasica cu film pe 35mm la claritate/calitate (asta ca o analogie la dif. dintre analog-digital)

Anonim

Nu e vorba doar de albume vechi, vor fi si noi 2013-2014, cele vechi sunt doar asa de umplutura pentru fani.

Am ascultat un astfel de disc Mylene Farmer - Monkey me din 2012 pe un sistem HiFi Mediu spre Pro si pot sa spun ca simteam ca e interpreta e langa mine, vocea era foarte naturala !

Deci era disc original Bluray Pure audio, nu flac ripuite de pe net. Este fenomenal pe un sistem audio bun un astfel de sunet de pe discuri Pure Audio. parca avea o tenta la claritatea vocii si medii cum era pe discurile de vinil, dar claritate de bass si inalte digitală.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile