marți, 15 octombrie 2013

Imagini stereoscopice 3D cu un singur ochi

Oamenii pot vedea imagini 3D cu un singur ochi, conform noilor cercetări.

Privind printr-un mic orificiu este suficient să experimentăm imagini 3D, spune Dhanraj Vishwanath, un psiholog de ​​la Universitatea St. Andrews din Scoția. Cercetările sale au fost publicate in revista Psychological Science.

Tehnologia 3D care este utilizată în prezent în filme și alt continut mass-media se bazează pe două imagini, una pentru fiecare ochi, care sunt combinate în creierul privitorului pentru a produce efectul 3D.

Dar cercetătorul Vishwanath sugerează că nu sunt necesari ambii ochi pentru a obtine efectul 3D.

"Noi am demonstrat practic pentru prima dată că profunzimea imaginii care este experimentată în filmele 3D poate fi de asemenea obținută dacă privitorul se uită la o imagine normală cu un singur ochi, privind printr-o deschidere mică ( un orificiu circular ). Desi acest efect a fost cunoscut de mai mult timp, de obicei nu i s-a acordat atentie. Acum am demonstrat că este un efect 3D real, iar rezultatele percepute sunt 3D stereoscopice, exact cum sunt cele obtinute în filmele 3D", a spus cercetătorul.

În ultimii ani, tehnologia 3D a fost folosită în filme, jocuri video, televizoare și alte mijloace media. Însă uneori provoacă dureri de cap, amețeli și greață, chiar pentru mai mult de 10 % dintre persoane. De asemenea, expertii cred ca necesitatea purtăriii ochelarilor a fost una dintre cauzele principale pentru care tehnologia 3D nu a a avut succes la public.

Cercetatorul a spus că a abordat initial studiul gândindu-se la persoanele care, din punct de vedere medical, văd doar cu un singur ochi.

"Mulți dintre acești oameni nu cunosc ce înseamnă să vezi un film 3D, deoarece ei nu au experimentat o astfel de vizionare. Rezultatele preliminare sugerează că metoda noastră ar putea fi folosită pentru a permite si persoanelor cu astfel de probleme medicale să experimenteze imagini 3D​​", a spus Vishwanath.

El a declarat ca studiul va avea implicatii pentru producătorii de filme și alte industrii media.

Vishwanath a sugerat că tehnologia sa 3D poate fi utilizata doar cu rezolutii mari ale imaginii ( cum ar fi rezolutia 4K).

Metoda ar reduce de asemenea si oboseala ochilor și unele dintre celelalte efectele adverse pe care o parte dintre oameni le au când poartă ochelari 3D.

Echipa din St. Andrews testeaza acum noua tehnologie 3D impreună cu un grup mare de subiecți umani voluntari. Cercetătorii vor publica mai multe seturi de rezultate în următoarele luni.


Niciun comentariu despre subiectul „Imagini stereoscopice 3D cu un singur ochi”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile