joi, 14 noiembrie 2013

Cum să realizezi simplu o telecomandă cu infraroșu

Pentru diverse operatiuni tehnice ( de exemplu aveti nevoie sa intrati in meniul service al unor televizoare ) sunt necesare telecomenzi scumpe universale gen Logitech sau telecomenzi speciale de service ( cum ar fi telecomanda 105-201M pentru unele modele de televizoare LG si care costă cu curierat peste 130 RON la magazinele online de pe internet ) sau telefoane cu symbian si softuri speciale ( metoda complicată, care este prezentată aici ).

Însă exista posibilitatea de a realiza simplu acasă un înlocuitor al acestor telecomenzi si metode speciale, cu un cost de maxim 5 lei ( sau gratuit, folosind piese uzate ). Nu este necesar nici măcar un dispozitiv de lipit.

Aveti nevoie de:

- 2 leduri infraroșii noi ( costă împreună maxim 1 leu, noi le-am cumparat de la un magazin de piese electronice ) sau refolosite ( de la o telecomanda de televizor veche si care nu v[ mai este necesara ).

- un cablu audio stereo cu conector jack stereo la unul dintre capete ( puteti folosi cablul de la căști audio stereo , pe care îl tăiați în apropiere de difuzoare ). Nu prea sunt influențate performantele telecomenzii home-made de către lungimea cablului. Noi am folosit un cablu lung de 4 metri, pe care l-am obtinut tăind de lângă conectorii RCA un cablu audio stereo jack-RCA, cumpărat de la același magazin de piese electronice, cu 4 lei ).


Tutorial:

1. Uniți cele două fire de masă prin răsucire, ca în imaginea de mai jos:


2. Uniti piciorusele de la cele două leduri, astfel încat cele piciorul de PLUS (+) de la primul LED să fie legat de piciorul de minus (-) de la al doilea LED, iar piciorul de minus (- ) de la primul LED sa fie legat de piciorul de plus (+)  de la al doilea LED. Vă puteti da seama ușor care este piciorul de MINUS(-) de la LED, fiindca el va corespunde cu elementul metalic mai lat din LED, iar cel de PLUS cu elementul metalic mai subtire din LED. Piciorusele de PLUS(+) le asezati spre exterior. Rezultă astfel doar doua picioruse comune pentru ambele LED-uri. De acestea legati prin răsucire firul ROSU si ALB ( sau galben, depinde de cablul audio folosit ), astfel: firul roșu de unul dintre piciorusele rezultate prin unire, iar cel alb ( sau galben ) de celalalt picioruș comun rezultat prin unire ( nu contează la care dintre ele legati firul rosu și la care firul alb ). Vor rezulta conexiuni ca în imaginea de mai jos. Aveti grija sa nu se atingă între ele piciorusele de minus. E recomandabil sa le izolați cu banda adezivă, sa nu facă atingere din greseală.

Am încheiat realizarea "telecomezii":


3. La ce o putem utiliza ? Pai poate fi utilizata de exemplu impreuna cu iesirea audio de la un pc sau un telefon ori alt dispozitiv audio ( Mp3 Player de exemplu ) suficient de puternic sa scoata pe iesirea de casti semnalul audio de nivelul necesar. Noi am testat-o la iesirea audio de la un PC si am utilizat-o pentru a accesa meniul service la un televizor model 2012 LG LM620S ( meniu EzAdjust si meniu InStart, apoi Hotel mode, pentru a putea edita in PC lista de canale).

Pentru acest exemplu de utilizare, downloadati arhiva de aici:

https://drive.google.com/file/d/1no3aWEdlNKKlyVfyJkBD_nsPL24DpweN/view?usp=sharing

dezarhivați-o si veti obține două fisiere audio. Alegeti fisierul corespunzator meniului service dorit si redati-l in loop ( redare continuă ) din PC, cu volumul la maxim la playerul software folosit. Noi am utilizat VLC Player ( download ) pentru redare.

Conectati "telecomanda" pe care ati realizat-o, folosind conectorul jack audio, la iesirea stereo a plăcii audio de la PC-ul dvs. Cei care folositi placi 5.1, comutati din driver pe iesire stereo 2.0 si conectati la conectorul corespunzator ( probabil cel verde ) mufa jack a "telecomezii".

Daca totul este in regula, veti vedea led-urile luminând intermitent. Daca nu le vedeti luminând deloc, mai cresteti volumul la playerul cu care redati in loop unul dintre fisierele audio. Daca luminează, aveti totul funcțional.

Apropiati ledurile "telecomenzii" până atingeti senzorul receptor al televizorului dvs.

După câteva secunde va apare pe ecranul televizorului meniul în care trebuie să introduceti din telecomanda standard a televizorului codul de acces meniu service, care este cel binecunoscut, adică 0413 .

Aveti grija ce modificati prin meniurile service, o faceti pe răspunderea dvs, putând deterioara televizorul iremediabil si chiar sa pierdeți garantia. Eventual înainte de a face orice modificare, notati valorile implicite și studiați pe internet să aflați ce efect are modificarea valorilor respectivei opțiuni. Nu încercati să efectuați modificări din curiozitate, la întamplare, daca nu cunoașteți 100% efectele. Pentru realizarea acestui tutorial am folosit informatii de pe instructables.com si fisiere de pe openlgtv.org.ru.


23 de comentarii despre subiectul „Cum să realizezi simplu o telecomandă cu infraroșu”:
Romanian Dreambox Info

Super tutorialul, felicitari pentru realizarea lui!

Johnny_GL

Merge si cu un singur LED legat minus la masa si plus la unul din cele 2 fire de semnal. Al doilea fir de semnal poate ramane in aer. Eu am gasit de mai bine de o saptamana metoda si merge f bine. Merge si de la distanta (1-2 metri de TV), nu trebuie alaturat de senzorul IR. Mi-am aranjat lista de canale. 10x !!

Anonim

Merge doar cu un LED daca ai LED IR de calitate, senzor de calitate la tv si placa de sunet de calitate la PC. Daca sunt LED-uri IR de astea de duzina, singura sansa ca sa functioneze e cu doua LED-uri.

Johnny_GL

LED-ul e scos dintr-o telecomanda veche stricata, de la un TV cu sasiu chinezesc (ma indoiesc de calitate...), sunet am pus de la un laptop Toshiba vechi de 7-8 ani, iar senzorul e cel de la TV, un LG 42LA640s (model 2013).

Eduard

Mie nu mi-a mers niciodata cu un singur LED, acum vad clar ca functioneaza cu doua LED-uri. Oricum, cine stie, poate conteaza si LED-ul. Nu conteaza ca e de telecomanda chinezeasca, al tau o fi LED dedicat de telecomanda. Oricum, asta e metoda sigura sa functioneze. Cine nu reuseste cu un LED ca tine, face montajul cu doua LED-uri si aplica sfaturile de aici si reuseste. Eu nu am reusit niciodata pana acum, am crezut ca metoda e o gluma, insa acum am reusit !!!

Anonim

Super ! Sa-ti dea Dumnezeu sanatate ! Merge, chiar si cu un singur LED. Semnalul trebuie redat cu un player mai bun care se aude mai tare, sau umblati la nivelul EQ...pentru a mai amplifica. Eu mai am un Samsung, care face din fabrica acest lucru in meniul sau, cu export/import programe. Imi parea rau sa nu pot si pe LG !
Imca o data multumesc !

Anonim

La mine a mers doar cu 2 leduri si nu se aprind ca in video-ul prezentat.Merge cu orice player ,winamp,vlc, bsplayer la mine toate au mers.merci pt tutorial

Anonim

A functionat si la mine doar cu 2 leduri care nu se aprind ca si in video-ul prezentat. Multumesc mult pentru indicatii. Acum pot intra in meniul secret al TV-ului LG 42LM620S oricand doresc si fara sa mai trebuiasca sa imprumut un Nokia N73 de pe la cunoscuti (varianta verificata si functionala si aceea).

Anonim

Cred ca ledurile acelea se vad ca se aprind de la filmare. Sau trebuie sa lumineze fiindca o fi folosit unele normale si nu unele IR. Nu conteaza, important e ca functionează.

Anonim

se vad ledurile doar daca le privesti prin camera foto de la un telefon sau aparat foto :)

Anonim

Merge si cu un singur led de telecomanda mai veche ,idea sa aveti o pereche de casti care nu va mai trebuiesc sa lasati o casca iar pe firul celalant sa puneti ledu ir si sa fie indreptat catre cititorul tv.

Cercetasii

Realizat montajul cu doua led-uri cumparate de la magazinul de electronice ca fiind pentru telecomanda ... albastre. Nimic ... Pun sa verific pe camera telefonului daca pilpie ceva in led ... nimic. Am zis ca scoate laptopul asta hp semnal audio prea mic, pus pe desktop, nimic. In disperare de cauza am demontat tot si am luat un led de la o telecomanda veche de echolite. Conectat intre alb si rosu (ecranul a ramas la fel ca in montajul cu 2 leduri) pornit VLC-ul cu fisierul wav in loop si ... a aparut imediat pilpiire pe camera telefonului ... nici nu a trebuit sa lipesc led-ul de televizor fiindca de la distanta de vreo 20 de cm a intrat meniul de introducere cod. O paranteza: ca sa poti sa introduci codul 0413 trebuie sa opresti/indepartezi led-ul "telecomenzii" de receptorul infrarosu. De aici incolo a fost simplu ...

Anonim

Da, asta e problema, multe leduri infrarosu cumparate din magazine de specialitate nu sunt de infrarosu sau sunt proaste. Mai bine refolositi unul sau doua leduri infrarosu de la o telecomanda veche, care nu va mai trebuie.

Anonim

Cum se leaga pana la urma daca am doar un led?

Anonim

Pai eu zic sa faci cu doua leduri, ca asa e in tutorial.

Daca vrei sa incerci cu un LED doar, probabil legi masa ( ecranajul ) la minusul LED-ului si firele colorate impreuna la plusul LED-ului. Eu am facut cu doua LED-uri, nu cu un LED. Cu un LED nu mi-a functionat.

Anonim

Fonctionne parfaitement avec de vielles led de télécommande
Bravo
suivre le tuto ! 0413 ou 0000 pour le code

Vlad Vlad

Am cautat pe net de spre receptoare si am ajuns pe aici , vreau sa fac un dispozitiv care sa preia codul transmis de la telecomanda spre televizor , daca are cineva o idee un sfat cum sa procedez simplu , sa ma indrumeze spre realizare .

Anonim

Pentru ce vrei tu, ai tutoriale in linkurile de mai jos. Nu e complicat, dar nici simplu:

http://www.drogoreanu.ro/tutorials/telecomanda-pentru-calculator.php

http://www.cesko.host.sk/girderplugin.htm

Unknown

Merge si cu leduri de la o telecomanda de la alta marca de televizor?(telecomanda de la tv nei ecran de sticla si acum am doua plasme led samsung...o sa mearga? Nu vreau sa stric vreo telecomanda de la samsung)

Laurentiu

E posibil sa functioneze, exista sansa sa nu functioneaze. Mergi si cumpara niste leduri infrarosu pentru telecomanda sau chiar normale ( e posibil sa functioneze si cu acelea, dar mai greu, doar daca dai volumul tare la PC si plasezi LED-uirle foarte aproape de receptorul IR de la televizor ) de la orice magazin de componente electronice, costa 1 leu bucata, nu are rost sa deteriorezi o telecomanda care iti este necesara, indiferent ca va functiona sau nu iti va functiona cu acele leduri de la acea telecomanda NEI.

PS: Sper ca ai observat ca tutorialul acesta este pentru anumite modele de televizoare LG, nu pentru Samsung, desi teoretic ar functiona pentru orice teelvizor, daca ai avea fiserul acela audio dedicat pentru respectivul televizor.

Unknown

De unde pot lua fisierul audio pentru samsung?plz

Laurentiu

Mi se pare ca la Samsung poti intra direct de pe telecomanda televizorului, incearca asta:

http://hdsatelit.blogspot.ro/2013/04/meniu-secret-samsung-tv-smart-hub.html

Unknown

Intuiesc ca in aceeasi maniera se poate confectiona si un adaptor IR pentru telefoanele mobile.

Trimiteți un comentariu

☑ Sunt de acord cu Regulamentul comentariilor.

Top 5 articole în ultimele 7 zile

Operatori tv și de telecomunicații din România

AKTA (80) Digi (606) Focus Sat (270) FREESAT (26) iNES (27) Nextgen (86) Orange (249) Telekom (325) UPC (281) Vodafone (94)