Pentru diverse operatiuni tehnice ( de exemplu aveti nevoie sa intrati in meniul service al unor televizoare ) sunt necesare telecomenzi scumpe universale sau telecomenzi speciale de service.
Însă exista posibilitatea de a realiza simplu acasă un înlocuitor al acestor telecomenzi si metode speciale, cu un cost de maxim 5 lei ( sau gratuit, folosind piese uzate ). Nu este necesar nici măcar un dispozitiv de lipit.
Aveti nevoie de:
- 2 leduri infraroșii noi ( costă împreună maxim 1 leu, noi le-am cumparat de la un magazin de piese electronice ) sau refolosite ( de la o telecomanda de televizor veche si care nu v[ mai este necesara ).
- un cablu audio stereo cu conector jack stereo la unul dintre capete ( puteti folosi cablul de la căști audio stereo , pe care îl tăiați în apropiere de difuzoare ). Nu prea sunt influențate performantele telecomenzii home-made de către lungimea cablului. Noi am folosit un cablu lung de 4 metri, pe care l-am obtinut tăind de lângă conectorii RCA un cablu audio stereo jack-RCA, cumpărat de la același magazin de piese electronice, cu 4 lei ).
1. Uniți cele două fire de masă prin răsucire, ca în imaginea de mai jos:
2. Uniti piciorusele de la cele două leduri, astfel încat cele piciorul de PLUS (+) de la primul LED să fie legat de piciorul de minus (-) de la al doilea LED, iar piciorul de minus (- ) de la primul LED sa fie legat de piciorul de plus (+) de la al doilea LED. Vă puteti da seama ușor care este piciorul de MINUS(-) de la LED, fiindca el va corespunde cu elementul metalic mai lat din LED, iar cel de PLUS cu elementul metalic mai subtire din LED. Piciorusele de PLUS(+) le asezati spre exterior. Rezultă astfel doar doua picioruse comune pentru ambele LED-uri. De acestea legati prin răsucire firul ROSU si ALB ( sau galben, depinde de cablul audio folosit ), astfel: firul roșu de unul dintre piciorusele rezultate prin unire, iar cel alb ( sau galben ) de celalalt picioruș comun rezultat prin unire ( nu contează la care dintre ele legati firul rosu și la care firul alb ). Vor rezulta conexiuni ca în imaginea de mai jos. Aveti grija sa nu se atingă între ele piciorusele de minus. E recomandabil sa le izolați cu banda adezivă, sa nu facă atingere din greseală.
Am încheiat realizarea "telecomezii":
3. La ce o putem utiliza ? Pai poate fi utilizata de exemplu impreuna cu iesirea audio de la un pc sau un telefon ori alt dispozitiv audio ( Mp3 Player de exemplu ) suficient de puternic sa scoata pe iesirea de casti semnalul audio de nivelul necesar.
Conectati "telecomanda" pe care ati realizat-o, folosind conectorul jack audio, la iesirea stereo a plăcii audio de la PC-ul dvs. Cei care folositi placi 5.1, comutati din driver pe iesire stereo 2.0 si conectati la conectorul corespunzator ( probabil cel verde ) mufa jack a "telecomezii".
Daca totul este in regula, veti vedea led-urile luminând intermitent. Daca nu le vedeti luminând deloc, mai cresteti volumul la playerul cu care redati in loop unul dintre fisierele audio. Daca luminează, aveti totul funcțional.
Apropiati ledurile "telecomenzii" până atingeti senzorul receptor al televizorului dvs.