joi, 14 noiembrie 2013

Cum să realizezi simplu o telecomandă cu infraroșu

Pentru diverse operatiuni tehnice ( de exemplu aveti nevoie sa intrati in meniul service al unor televizoare ) sunt necesare telecomenzi scumpe universale sau telecomenzi speciale de service.

Însă exista posibilitatea de a realiza simplu acasă un înlocuitor al acestor telecomenzi si metode speciale, cu un cost de maxim 5 lei ( sau gratuit, folosind piese uzate ). Nu este necesar nici măcar un dispozitiv de lipit.

Aveti nevoie de:

- 2 leduri infraroșii noi ( costă împreună maxim 1 leu, noi le-am cumparat de la un magazin de piese electronice ) sau refolosite ( de la o telecomanda de televizor veche si care nu v[ mai este necesara ).

- un cablu audio stereo cu conector jack stereo la unul dintre capete ( puteti folosi cablul de la căști audio stereo , pe care îl tăiați în apropiere de difuzoare ). Nu prea sunt influențate performantele telecomenzii home-made de către lungimea cablului. Noi am folosit un cablu lung de 4 metri, pe care l-am obtinut tăind de lângă conectorii RCA un cablu audio stereo jack-RCA, cumpărat de la același magazin de piese electronice, cu 4 lei ).


Tutorial:

1. Uniți cele două fire de masă prin răsucire, ca în imaginea de mai jos:


2. Uniti piciorusele de la cele două leduri, astfel încat cele piciorul de PLUS (+) de la primul LED să fie legat de piciorul de minus (-) de la al doilea LED, iar piciorul de minus (- ) de la primul LED sa fie legat de piciorul de plus (+)  de la al doilea LED. Vă puteti da seama ușor care este piciorul de MINUS(-) de la LED, fiindca el va corespunde cu elementul metalic mai lat din LED, iar cel de PLUS cu elementul metalic mai subtire din LED. Piciorusele de PLUS(+) le asezati spre exterior. Rezultă astfel doar doua picioruse comune pentru ambele LED-uri. De acestea legati prin răsucire firul ROSU si ALB ( sau galben, depinde de cablul audio folosit ), astfel: firul roșu de unul dintre piciorusele rezultate prin unire, iar cel alb ( sau galben ) de celalalt picioruș comun rezultat prin unire ( nu contează la care dintre ele legati firul rosu și la care firul alb ). Vor rezulta conexiuni ca în imaginea de mai jos. Aveti grija sa nu se atingă între ele piciorusele de minus. E recomandabil sa le izolați cu banda adezivă, sa nu facă atingere din greseală.

Am încheiat realizarea "telecomezii":


3. La ce o putem utiliza ? Pai poate fi utilizata de exemplu impreuna cu iesirea audio de la un pc sau un telefon ori alt dispozitiv audio ( Mp3 Player de exemplu ) suficient de puternic sa scoata pe iesirea de casti semnalul audio de nivelul necesar. 

Alegeti fisierul audio corespunzator unui cod infrarosu (va trebui sa căutați pe internet in funcție de ce aveti nevoie) si redati-l in loop ( redare continuă ) din PC, cu volumul la maxim la playerul audio software folosit.

Conectati "telecomanda" pe care ati realizat-o, folosind conectorul jack audio, la iesirea stereo a plăcii audio de la PC-ul dvs. Cei care folositi placi 5.1, comutati din driver pe iesire stereo 2.0 si conectati la conectorul corespunzator ( probabil cel verde ) mufa jack a "telecomezii".

Daca totul este in regula, veti vedea led-urile luminând intermitent. Daca nu le vedeti luminând deloc, mai cresteti volumul la playerul cu care redati in loop unul dintre fisierele audio. Daca luminează, aveti totul funcțional.

Apropiati ledurile "telecomenzii" până atingeti senzorul receptor al televizorului dvs.


11 comentarii despre subiectul „Cum să realizezi simplu o telecomandă cu infraroșu”:
Johnny_GL

Merge si cu un singur LED legat minus la masa si plus la unul din cele 2 fire de semnal. Al doilea fir de semnal poate ramane in aer. Eu am gasit de mai bine de o saptamana metoda si merge f bine. Merge si de la distanta (1-2 metri de TV), nu trebuie alaturat de senzorul IR. Mi-am aranjat lista de canale. 10x !!

Anonim

Merge doar cu un LED daca ai LED IR de calitate, senzor de calitate la tv si placa de sunet de calitate la PC. Daca sunt LED-uri IR de astea de duzina, singura sansa ca sa functioneze e cu doua LED-uri.

Eduard

Mie nu mi-a mers niciodata cu un singur LED, acum vad clar ca functioneaza cu doua LED-uri. Oricum, cine stie, poate conteaza si LED-ul. Nu conteaza ca e de telecomanda chinezeasca, al tau o fi LED dedicat de telecomanda. Oricum, asta e metoda sigura sa functioneze. Cine nu reuseste cu un LED ca tine, face montajul cu doua LED-uri si aplica sfaturile de aici si reuseste. Eu nu am reusit niciodata pana acum, am crezut ca metoda e o gluma, insa acum am reusit !!!

Anonim

Cred ca ledurile acelea se vad ca se aprind de la filmare. Sau trebuie sa lumineze fiindca o fi folosit unele normale si nu unele IR. Nu conteaza, important e ca functionează.

Anonim

se vad ledurile doar daca le privesti prin camera foto de la un telefon sau aparat foto :)

Anonim

Merge si cu un singur led de telecomanda mai veche ,idea sa aveti o pereche de casti care nu va mai trebuiesc sa lasati o casca iar pe firul celalant sa puneti ledu ir si sa fie indreptat catre cititorul tv.

Anonim

Da, asta e problema, multe leduri infrarosu cumparate din magazine de specialitate nu sunt de infrarosu sau sunt proaste. Mai bine refolositi unul sau doua leduri infrarosu de la o telecomanda veche, care nu va mai trebuie.

Anonim

Cum se leaga pana la urma daca am doar un led?

Anonim

Pai eu zic sa faci cu doua leduri, ca asa e in tutorial.

Daca vrei sa incerci cu un LED doar, probabil legi masa ( ecranajul ) la minusul LED-ului si firele colorate impreuna la plusul LED-ului. Eu am facut cu doua LED-uri, nu cu un LED. Cu un LED nu mi-a functionat.

Vlad Vlad

Am cautat pe net de spre receptoare si am ajuns pe aici , vreau sa fac un dispozitiv care sa preia codul transmis de la telecomanda spre televizor , daca are cineva o idee un sfat cum sa procedez simplu , sa ma indrumeze spre realizare .

Unknown

Intuiesc ca in aceeasi maniera se poate confectiona si un adaptor IR pentru telefoanele mobile.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile