miercuri, 15 ianuarie 2014

Calibrare imagine televizoare LCD, LED, Plasma

Acest proiect AVS HD 709 își propune să ofere un set gratuit de teste de calibrare de înaltă definiție ( HD ) pentru ecrane digitale cum ar fi LCD, LED, Plasma sau DLP ( televizoare, monitoare, vidoproiectoare ). Acest proiect nu poate fi utilizat pentru afișaj analogic ( CRT ) sau calibrare audio.

Testele furnizate au fost împărțite în secțiuni pentru diferite sarcini. Pentru utilizatorul de acasa sunt suficiente testele din "Basic Settings" si unele din "Misc Patterns", iar celelalte secțiuni sunt destinate în principal pentru efectuarea de măsurători de pe ecran, cu un colorimetru sau spectroradiometru, folosind software cum ar fi ColorHCFR, Calman sau ChromaPure. În total sunt peste 800 de teste si peste 90 de foldere si subfoldere.

Testele sunt de fapt fisiere video HD de tip .mp4, care pot fi redate de majoritatea playerelor HD ( inclusiv console de jocuri ) sau de playere USB ale diverselor televizoare.

Fiserele .mp4 au in total 1,7 GB, dar sunt puternic arhivate, încât dvs. va trebui sa descărcati doar 20 de MB de date.

Dacă nici una dintre variante nu este compatibilă la redare pe televizorul sau playerul dvs, le puteti reda direct din PC, pe care il conectati la televizor printr-un cablu HDMI, setând rezoluția Full HD la placa video a computerului dvs.

Dupa finalizarea descărcării, rulati executabilul si alegeti o locatie pe hard-diskul dvs, unde sa fie dezarhivate.

Dupa dezarhivarea si copierea pe o unitate de stocare externa a fisierelor video care va interesează ( nu copiați si folderele ), conectati-o la televizor sau la playerul HD si redati-le pe televizor.

Recomandăm ca atunci când faceti testele sa dezactivați sau să setati pe minim ( daca nu este posibilă dezactivarea ) toate functiile de genul contrast dinamic, culoare dinamică, superrezolutie, gama, clear white, reducere zgomot, reducere zgomot MPEG, cinema real, întunecare locala LED etc, pe care personal nu le recomand a fi utilizate aproape in nici o situatie ( cu exceptia intunecare locala LED pe Low la televizoarele care chiar au Local Dimming real ). De asemenea, daca aveti posibilitatea, înainte de a incepe testele, setati nuanța de culoare si temperatura culorii la valorile standard ( la zero sau la mijloc, in functie de televizorul dvs. ).

Apoi rulati testele din "Basic Settings" si reglând din luminozitate, contrast, backlight, culoare, claritate ( in functie de testul rulat ) obtineti imaginea corectă ( vă veți da seama fără mare greutate care este aceasta în momentul când le rulați ) si deci setările corecte. Atentie, sunt unele televizoare aplică setarile doar pe sursa din acel moment ( de exemplu playerul USB ), deci va trebui sa le copiati ( clonati ) manual si pentru alte intrari de semnal ( PC, tv cablu digital, receiver satelit, console jocuri, DVD etc ).

Detalii suplimentare pentru utilizarea acestor teste de calibrare a afișajul digital sunt prezentate in manual, care poate fi descarcat in format .pdf ( pentru Acrobat Reader ) de AICI.

Testele sunt realizate și oferite gratuit de celebrul portal international AVS Forum.


9 comentarii despre subiectul „Calibrare imagine televizoare LCD, LED, Plasma”:
Anonim

Extraordinare teste ! In sfarsit acum vad si eu la față chinezii mai galbeni si europenii mai roz. De asemenea, am reusit sa reduc foarte mult luminozitatea, contrastul si backlightul fara să reduc calitatea si lumina ecranului. Credeam ca televizorul meu e slab, dar aceste teste mi l-au pus in valoare ! Like si recomand !

Anonim

Aveam culoarea prea puternica, nu mi se mai vedea nici o dunga din test peste verde !

ROmanul

Problema la televizoarele Samsung este ca pe canalele SD digitale nu arata toata imaginea.
Receptorul se la UPC arata imaginea complet inclusiv de exemplu imaginea de sub bara verde de pe Etno. Sau la Nasul TV uneori scrisul iese din stanga si dreapta putin. Acelasi lucru pe toate televizoarele LCD si LED pe care le am acasa. Asa ca testul de calibrare este foarte bun pentru contrast, culoare, nuante, etc dar nu pentru incadrarea imaginii pe ecran.
A doua problema: La Samsung UE55ES8000 setarile de imagine sunt separate pentru fiecare sursa de semnal. Daca redau filme de pe USB setarile de imagine sunt diferite de cele prin DLNA ori pe HDMI ori de pe TV ori EXT. Doar sa copiez setarile pe hartie cand calibrez de pe USB ori HDMI prin PC si apoi se le pun si pe semnalul TV.

Laurentiu

Romanul, vezi ca ai si pentru încadrare imagine fisierul 1-Crosshatch With Circles.mp4 din subfolderul C - Convergence al folderului Misc Patterns.

Exteriorul cercurilor trebuie sa fie tangent cu marginile ecranului, dar nu nu iasa din ecran.

Anonim

poate cineva sa explice cum functioneaza acele reglari ca nu inteleg nimic din acele dungi

Anonim

Pai ai manual detaliat .pdf in articol. Oricum, sunt intuitive, iti dai seama singur cum functioneaza.

gean

De exemplu la testul cu culori trebuie sa apara dungile gri peste toate culorile, la testele cu alb si gri ( cele cu bare ) trebuie sa se vada barele albe sau gri doar de la un anumit nivel sau numar ( scrie pe imagine in engleza ). La testul de claritate trebuie sa se vada liniile intregi si distantate, nu sa formeze flori unite sau modele in anumite puncte si asa mai departe. E foarte simplu de inteles. Celelalte teste sunt pentru profesionisti, citeste din articol care sunt recomandate pentru amatori.

Costel

Salutare!
La testul culorilor ce filtru de lumina albastra ati folosit?
Multumesc!

AdrianAelenei

Nu mai functioneaza nici in link. :((

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile