miercuri, 5 februarie 2014

Drepturile de autor pentru muzică devin multi-teritoriale în UE

Noi norme privind drepturile de autor pentru piese muzicale au fost aprobate de către Parlamentul European, pentru a ajuta furnizorii de muzică online să obțină licențe pentru mai multe țări din UE. Noile reguli vor ajuta de asemenea pe artisti să obțină venituri din toate statele Uniunii Europene în care le sunt difuzate piesele muzicale.

Drepturile de autor pentru muzică vor fi valabile în întreaga Uniune Europeană și nu doar pentru unele state unde erau înregistrate, devenind astfel transfrontaliere și protejate la nivelul UE.

Mai simplu spus, dacă un artist înregistrează un drept de autor într-o țară pentru o anumită piesă muzicală, aceasta îi va aduce venituri și din orice alta țară membră a Uniunii Europene în care piesa este difuzată.

Legea ar trebui să stimuleze dezvoltarea de servicii de muzică online la nivelul UE și să protejeze mai bine drepturile artiștilor, asigurandu-se că primesc redevențe adecvate și cu promptitudine.

"Directiva va proteja în mod eficient interesele creatorilor europeni și face posibil ca utilizatorii finali să aibă acces legal în toată Europa la conținut protejat de drepturi de autor", a declarat raportorul Marielle Gallo.

"Această directivă este un semnal clar că dreptul de autor poate fi ușor adaptat la Internet. Drepturile de autor trebuie să joace un rol esențial în economia digitală", a adăugat aceasta.

Conform noilor reguli, furnizorii de servicii de muzică online din UE vor putea obține licențe de la organismele de gestiune colectivă care vor reprezenta drepturile de autor la nivel transfrontalier și nu doar individualizat, pentru unul sau mai multe state, ca până acum.

Pentru a se asigura că artistii din toate statele membre obtin licențe care acoperă mai mult de o țară, dar și pentru a conserva diversitatea culturală, organismele de gestiune colectivă care eliberează licențe doar pentru un singur stat vor putea să solicite unei alte organizații să reprezinte repertoriul artiștilor. În anumite condiții, aceste organizații vor fi chiar obligate să aplice aceasta metoda de reprezentare transfrontalieră.

Toate organismele de gestiune colectivă vor trebui să se asigure că artiștii primesc o remunerație corespunzătoare pentru utilizarea drepturilor lor, cu promptitudine. În general, drepturile de autor vor trebui să fie distribuite către artisti într-un timp cât mai scurt, dar nu mai târziu de nouă luni de la sfârșitul exercițiului financiar în care incasările au fost colectate pentru aceste drepturi de autor.

Titularii de drepturi vor avea de asemenea un cuvânt de spus în deciziile privind gestionarea drepturilor muzicale proprii, dar vor avea și libertatea de a selecta organizația de gestiune colectivă preferată.

Pentru a se asigura că drepturile artistilor sunt gestionate în mod corespunzător, organismele de gestiune colectivă vor trebui de asemenea să respecte normele de transparență, precum și normele minime privind colectarea și distribuirea veniturilor.

Directiva, care a fost aprobată cu 640 de voturi pentru, 18 voturi împotrivă și 22 de abțineri, nu a fost încă promulgată formal de către Consiliu. După prezentarea formei oficiale, țările membre ale UE vor avea timp maxim 2 ani pentru a încorpora directiva în legislația națională.

Comisarul Michel Barnier a salutat decizia, descriind directiva ca "o piatră de temelie a pieței unice digitale", care va facilita intrarea pe piața europeană a furnizorilor inovatori mai mici și care va contribui la o mai mare varietate de oferte de muzică online din Europa.

Conform lui Barnier, "noile norme vor stimula și vor îmbunătăți acordarea de licențe multi-teritoriale ( de către organismele de gestiune colectivă ) pentru serviciile de muzică on-line ( cum ar fi serviciile de descărcare muzică sau serviciile de streaming). Va fi mai ușor pentru aceste servicii să acopere o multitudine de teritorii și să asigure un catalog de ​​muzică mai diversificat, iar oferta disponibilă în UE va creste."


2 comentarii despre subiectul „Drepturile de autor pentru muzică devin multi-teritoriale în UE”:
Anonim

NORMAL ,toti analfabeti cinta dar nu platesc nici un ban la stat.

Anonim

Aici e vorba ca vor primi bani în plus dacă le sunt difuzate piesele muzicale peste hotare, în UE, nu că vor da bani in plus. :))) Bine, vor da niste bani in plus ca impozit, un procent din ce vor castiga in plus, dar per total vor avea profituri mai mari.

De asemenea, iti vei putea face site cu muzica de vanzare, produsa in toata Europa si vei plati respectivilor interpreti, care pana acum primeau bani din 1-3 state, unde le era licentiate piesele muzicale.

Ce se urmareste e de fapt altceva: o baza legislativa puternica prin care vor fi blocate siteurile cu muzica pirat online din Europa sau prin care vor fi obligate sa plateasca sume uriase pentru piesele puse la download.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile