joi, 27 februarie 2014

DVB-S2X, un nou standard pentru transmisiile video digitale prin satelit sau standard DVB-S2 optimizat ?

Desi lumea pasionatilor de tehnică se aștepta la lansarea standardului DVB-S3, organizatia DVB a aprobat astazi mult anticipata extindere a specificațiilor DVB-S2 utilizate în transmiterea de continut video digital prin satelit, dar a preferat altă denumire, probabil in ideea că nu este un standard cu totul nou, ci un DVB-S2 optimizat.

Noile specificatii, cunoscute sub numele de DVB-S2X , oferă o eficiență suplimentară față de aplicații profesionale DVB-S2, cu până la 20-30 %, iar pentru unele scenarii, chiar cu până la 50%.

Peter Siebert, director executiv DVB, a comentat: "Suntem încântați de aprobarea specificatiilor DVB-S2X și aș dori să felicit pe toți cei care au contribuit în mod activ la actualizarea excelentului standard DVB-S2. Industria satelitilor a asteptat cu nerăbdare această standardizare, care va ajuta la îmbunătățirea profitabilității și interoperabilității".

"Am fost impresionat să văd cum companii europene, americane și din Orientul Îndepărtat, care operează în diferite medii de afaceri, cum ar fi de radiodifuziune, VSAT sau DSNG, au colaborat ca într-o orchestră simfonică pentru a realiza o operă comună de artă tehnică", a adaugat Alberto Morello de la TM-S2 .

DVB-S2X oferă mai multe opțiuni pentru roll-off, precum și opțiuni suplimentare de modulare și de corectare a erorilor (FEC), care permit utilizarea mai eficientă a canalelor de transmisie prin satelit. De asemenea, mai multi herți vor fi utilizați, fiind micșorate intervalele de frecvență separatoare, ce sunt utilizate pentru siguranța transmiterii și neinterferarea datelor de pe frecvențe vecine.

Se anticipează că va crește in urmatorii ani volumul de televizoare si echipamente utilizate pentru receptia prin satelit de emisiunilor de 4K UHDTV, transmise prin compresie HEVC, mai ales pentru operatorii DTH ( televiziune cu plata prin satelit ). Standardul DVB-S2X va putea fi utilizat mai eficient cu aceasta compresie HEVC.

Alte îmbunătățiri cheie pentru DVB-S2X sunt:
- posibilitatea lansării de servicii prin satelit pentru receptori mobili ( inclusiv maritim și aerian )
- antene foarte mici de receptie
- o mai bună capacitatea de adaptare la interferențe
- tehnici avansate de atenuare a interferențelor pentru servicii interactive în bandă largă
- includerea de protocoale DVB-GSE/GSE-Lite pentru a facilita migrarea către servicii IP complete.

In total sunt peste 100 de imbunatatiri, care vor fi precizate detaliat de organizatia DVB in curând, când vor fi făcute publice toate caracteristicile din caietul de sarcini al standardului DVB-S2X.

UPDATE 10 octombrie 2016: Standardul DVB-S2X a inceput sa fie testat prin satelit. Frecvența de receptie si alte detalii găsiți AICI.


5 comentarii despre subiectul „DVB-S2X, un nou standard pentru transmisiile video digitale prin satelit sau standard DVB-S2 optimizat ?”:
Anonim

mnah bun deci acuma mi-am cumparat receiver compatibil dvb-s2 si tre sa-l arunc banuiesc ! mai schimba draq pe ele ca m-am saturat deja !

Anonim

E mai mult pentru receptie 4K Ultra HD introdus acest standard. Oricum receptorul tau nu era 4K. Am auzit ca va putea fi receptionat si cu antene mult mai mici canalele de pe acest standard DVB-S2X ( eu stiam ca va aparea DVB-S3, dar se pare ca s-au razgandit ).

Si pana vor aparea canale multe in acest standard, vor mai trece vreo 2 ani. Intre timp il poti folosi linistit pe al tau, pe care tocmai l-ai cumparat. :) Si apoi si in continuare inca vreo 5-10 ani vor exista canale in DVB-S2.

DTH Fan

Da, dar vor aparea canale noi in DVB-S2X pe care nu le vei putea receptiona.

Sau tunerele DVB-S2 vor receptiona si DVB-S2X ? Nu e exclus, poate de aceea nu au schimbat denumirea in DVB-S3 ! Poate e suficient un update de soft la receptor pentru al face compatibil cu DVB-S2X !

Nicu Isar

Pai de cand se vorbea de S3 se specifica ca, castigul va fi relizat din factorul de roll-off mai mic.

Anonim

Valeu ce de standarde,,,,,,,,,,,,,

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile