Miercuri, 5 martie 2014, satelitul Astra 1N va începe serviciul in noua pozitie orbitala de la 19,2 grade est, unde va prelua pentru inceput transmisia mai multor televiziuni ale ARD, ZDF și Sky. Apoi tot spectrul de frecvente va fi mutat pe Astra 1N, inclusiv transpondere prin care sunt transmise televiziunile MDR HD, HR HD, RBB HD, Tagesschau 24 HD, Einsplus HD sau Einsfestival HD.
Pentru pozitia SES Astra de la 19,2 grade Est, este una dintre cele mai mari schimbări din ultimii ani. Schimbarea principala va consta in zona de recepție si puterea semnalului față de anteriorul satelit Astra 2C.
Desi pentru Germania modificarea nu va fi esentiala, totusi fasciculele de acoperire ale Astra 1 N vor permite receptia cu antene mai mici pe o arie mult mai larga din Europa, inclusiv întreaga zonă balcanică, precum și Republica Moldova, România, Bulgaria, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Grecia și chiar partea de vest a Turciei. Din pozitia orbitală 19,2 grade Est, Astra 1N va asigură receptia programelor în intreaga Europă cu antene cu un diametru de 60 cm.
Acest satelit a fost înlocuit la începutul lunii februarie, la 28.2 grade est, de noul satelit Astra 2E și acum și el va inlocui la rândul său satelitul Astra 2C la 19,2 grade Est.
Operatorul de sateliti SES Astra a început apoi, pe 13 februarie 2014, mutarea satelitului de telecomunicații Astra 1N, din poziția temporară 28.2 grade Est catre pozitia 19.2° E.
Astra 1N a fost lansat în august 2011, cu o racheta Ariane 5, fiind fabricat de Astrium si bazat pe platforma Eurostar E3000. Satelitul Astra 1N este echipat cu 52 de transpondere in banda Ku.
Durata de exploatare a satelitului este de 15 ani, dintre care au mai ramas peste 12 ani în care Astra 1N va oferi semnal de la 19,2 grade est.