sâmbătă, 29 martie 2014

Pot bloca providerii de internet accesul abonaților la siteurile cu conținut piratat ?

Curtea Europeană de Justiție a decis că furnizorii de servicii internet din Europa au dreptul să blocheze accesul abonatilor la site-uri de piraterie, care distribuie ilegal materiale ce incalca drepturile de autor.

Totul a pornit de la o solicitare de clarificare asupra unui un caz din iunie 2012, depusă de Curtea Supremă a Austriei, care a cerut CEJ să interpreteze legislația europeană a drepturilor de autor.

Un distribuitor a depus o plângere împotriva operatorului de cablu austriac UPC Telekabel Viena, pentru că nu dorea să blocheze accesul la kino.to, un site principal de piratare filme din țările vorbitoare de limba germană. Deși instanțele austriece au decis că UPC Telekabel trebuie să blocheze accesul la site ( care a fost închis în 2011, după o acțiune a poliției), UPC Telekabel a susținut că măsurile de blocare ar putea fi oricum ocolite de utilizatori și că ar fi "extrem de costisitoare". UPC Telekabel a susținut că nu a avut nicio relație de afaceri cu site-ul respectiv și că nu poate decide dacă proprii clienți au acționat în mod ilegal, descărcând continut piratat.

Curtea Europeană de Justiție a ajuns la concluzia că administratorul unui website care pune la dispoziția publicului, pe un site web, materiale video sau audio fără acordul titularului dreptului de autor, se foloseste și de serviciile unui furnizor de internet, prin intermediul cărora vizitatorii acceseaza websiteul in cauza. Astfel, un ISP ( furnizor de internet ) care permite abonaților săi să acceseze siteuri ce posteaza ilegal materiale video sau audio protejate de legea dreptului de autor, puse la dispoziția publicului prin internet de către un terț, este un intermediar al carui servicii sunt utilizate pentru a încălca un drept de autor.

Curtea a mai decis ca măsura blocării poate fi luată si anterior unei decizii judecatoresti, daca providerul de internet are suspiciuni, dovezi justificative sau solicitări de la titularii drepturilor de autor, dar nu inainte de a trimite un avertisment către administrator, de îndepartare a materialelor video, audio etc care încalca dreptului de autor. In caz de neconformare, masura de blocare a accesului abonatiilor proprii la websiteul in cauza poate fi luata intr-un termen rezonabil, pentru a fi evitată orice suspiciune de complicitate a furnizorului de servicii de internet la incalcarea drepturilor de autor.

De asemenea, daca se decide printr-o hotarare judecatoreasca blocarea accesului la un website care incalca drepturile de autor, toti providerii de internet din țara respectivă sunt obligati să blocheze in maxim 30 zile accesul abonatiilor la respectivul website.

Totusi, trebuie remarcat ca toate acestea sunt doar interpretari ale legsilatiei drepturilor de autor si nu pot fi aplicate in diverse state europene, până nu se armonizează legislatia natională cu aceste noi specificatii ale Curții Europene de Justiție.


9 comentarii despre subiectul „Pot bloca providerii de internet accesul abonaților la siteurile cu conținut piratat ?”:
Anonim

La noi in tara e mafie,coruptie nu ne comparam noi cu ei

Anonim

Curtea Europeană de Justiție nu da hotarari aplicabile doar pentru austrieci, ci pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, deci inclusiv si pentru România.

Anonim

cat timp accesul la site-urile mari de torente ramane liber este foarte bine. Sa fie si la noi salarii ca si in restul tarilor dezvoltate din UE, Germania, Franta, Marea Britanie, Luxemburg si atunci poate sa nu mai existe acces la nici un fel de site cu filme si jocuri piratate, ca atunci mi-as permite sa imi cumpar cam toate jocurile si filmele pe care le vreau. Dar cat timp salariul minim din Romania noastra este de 5-6 ori mai mic decat in tarile mentionate romanul de rand nu isi permite sa cumpere produse cu licenta. Atata placere are si el cand vine de la munca sau in weekend sa se uite la niste filme.

Anonim

oricum eu descarc toate filmele si serialele pe care vreau sa le vad, nu ma uit online (din cate am inteles la aceste site-uri se refera, nu la site-urile de torrente). Eu vreau calitate cat mai mare, iar site-urile online nu au banda suficient de larga pentru a oferi calitate adevarata HD. Din partea sa se inchida toate, dar sa ramana accesul liber la site-urile cu torrente. Oricum Romania este in primile 5 tari in lume la viteza la Internet. Daca stii de unde sa iei un film poti descarca un film HD 720p la calitate foarte buna de 4,7 gb (intra si pe un DVD) in 30-60 minute.

Anonim

Foarte BINE spus Anonim 18:30 toti spun ca avem preturi mai mici decit restul tarilor europene si cica sa ne aliniem, DAR cu SALARIILE NU ,se scufunda planeta pina atunci

Anonim

30-60 Minute? domnule Anonim.Mai degraba 60 de secunde cu netul de la RDS 😃

Anonim

acuma ce vrei si tu ,poate are omul stick orange

Anonim

oricum viteza aceea pusa de operatorii de internet este de fapt mult mai mica. Adica daca ai sa zicem in jur de 60mb pe secunda (cam ca si mine pe RDS, oras mic nu de sute de mii de locuitori) ai de fapt 60000 kbps, ceea ce inseamna de fapt undeva pe la 7000-8000 KB/s rata de transfer (adica maxim 7-8 MB/s). Daca nu ma credeti, cei care aveti net de la RDS faceti un test pe site-ul lor, http://www.rcs-rds.ro/internet-digi-net/testeaza-ti-viteza sa vedeti. Chiar si la o viteza de maxim 7-8 mb pe secunda sa descarce 4482 MB (adica cat are un film HD 720p sub 110 minute) ar avea nevoie de 597 de secunde (7,5 MB/s calculat), adica 10 minute, doar ca de obicei nu gasesti vreun torrent care sa se descarce la astfel de viteze. Eu am gasit cel mult la 4,5-5 MB/s, si asta in cazurile fericite sau extreme, ceea ce ar fi cam 15 minute. In general ar fi in jur de 1-1,5 MB/s la cele care merg destul de bine cu suficient seeds. La viteza de 1,5 MB/s ar fi cam 50 minute la un film de 4,37 GB, ceea ce oricum este extrem de bună. Zilele trecute am descarcat Captain America The First Avenger 2011 Bluray 720p DTS x264-3Li in 40 minute la o viteza medie de 1,9 MB/s, ceea ce oricum este foarte bine

Anonim

Eu downloadez constant cu 11MB reali pe secunda, la abonament de 100MB RCS-RDS.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile