marți, 1 aprilie 2014

Taxa radio-tv, opțională ?

În mare taină, Camera Deputatilor a adoptat astazi, de 1 aprilie 2014, o propunere legislativa ce prevede ca taxa radio-tv sa fie platita optional.

Daca si Senatul va aproba propunerea legislativa, atunci taxa radio-tv nu va mai fi platita decat de cei care doresc serviciile de radio si de televiziune ale SRR sau SRTv.

Initiatorii propunerii au motivat ca taxa radio-tv este impusă de o lege ce aplică dublă taxare ( atat la furnizorul de servicii de televiziune, cat si prin intermediul facturii la energia electrica ) si ca prin initiativa legislativa de astazi nu le va fi blocat romanilor accesul la liberă informare, pe care o vor putea realiza prin alte mijloace si nu printr-o stare contractuala obligatorie cu SRR si SRTV. Aceştia susţin că românii au dreptul să-şi aleagă liber sursele de informare şi că orice cetăţean care deţine aparate si dispozitive radio-tv poate să dorească sau nu serviciile SRR sau SRTV.

Initiatorii au mai spus ca televiziunea si radioul public din Romania se vor finanta din sumele de bani provenite de la abonatii care vor opta pentru aceste servicii, dar si din donatii, sponsorizări, publicitate, despagubiri civile etc.

Cuantumul noii taxe facultative, modul de incasare, scutirile de la plată si penalitatile de intarziere vor trebui stabilite printr-o hotare de Guvern.

Sa sperăm că propunerea legislativa va fi promulgată si nu va ramâne la stadiul de păcăleală de 1 aprilie.


Initiativa a fost depusa inca din mai 2013, cand un grup de deputati si senatori, marea majoritate apartinand PPDD, au depus o initiativa legislativa pentru modificarea Legii 41/1994 privind organizarea si functionarea SRTv si SRR, proiect ce vizeaza eliminarea taxei TV. Initiatorii sustin ca prevederile din lege legate de taxa TV "sunt criticabile avand in vedere, pe de o parte, contextul socio-economic actual, iar pe de alta parte, criza de credibilitate si managementul defectuos" al posturilor publice de radio si televiziune.

Proiectul lor, inregistrat la Camera Deputatilor, a vizat modificarea articolului 40 din Legea de organizare si functionare a TVR si a Radioului public, referitor la veniturile celor doua institutii.

Ce schimbari ale legii au propun, mai precis, deputatii:

La alineatul 1 este eliminata taxa pentru serviciul public de radiodifuziune si de televiziune ca sursa de venit pentru cele doua institutii, ramanand ca surse de venit: sume incasate din realizarea obiectului de activitate, sume incasate din publicitate, sume incasate din amenzi si despagubiri civile, donatii si sponsorizari, alte venituri realizate potrivit legii.

Alineatele 2, 3, 4, 5, 6 si 7, referitoare la aplicarea taxei TV, se abroga

La data intrarii in vigoare a legii propuse de parlamentarii PPDD, ar urma sa se abroge hotararile 997/2003 si 978/2003 referitoare la taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, respectiv taxa pentru serviciul public de televiziune

Cum isi justifica deputatii initiativa:

"In anul 1994, la aparitia Legii nr. 41 (...) principala sursa de informare a cetatenilor erau programele SRR si SRTv. In acel context, s-ar fi putut considera justificata sustinerea societatilor de radio si televiziune prin taxa colectata de la populatie"

"Prevederile art. 40 (alin 2) din Legea nr. 41/1994 sunt criticabile avand in vedere, pe de o parte, contextul socio-economic actual, iar pe de alta parte, criza de credibilitate si managementul defectuos cauzate de mecanismul politic de desemnare a consiliilor de administratie si a directorilor generali, care au pus la indoiala de multe ori dreptul la informare corecta, lucru care sta la baza motivarii finantarii celor 2 institutii."

"Amintim aici o serie de situatii care demonstreaza ca taxa, instituita prin Legea 41/1994, este injusta:
Obligativitatea de a achita taxa chiar daca potentialul beneficiar receptioneaza posturile publice in urma incheierii unui abonament cu un operator de cablu. Astfel, acestia platesc dublu taxa radio-tv (...) (n.red.: operatorii de cablu preiau obligatoriu, prin lege, posturile publice, care nu primesc bani de la cablisti)

Obligativitatea de a achita taxa chiar daca beneficiarul nu a incheiat un contract cu un operator de cablu-TV (...)

Obligativitatea de a achita taxa atat ca persoana fizica, cat si ca persoana juridica in situatia in care persoana fizica este unic asociat intr-o societate comerciala (persoana juridica) care are sediul social la aceeasi adresa cu domiciliul acesteia"

"TVR-ul si Radioul Public au ajuns 2 institutii de stat ale caror pierderi si datorii se incearca a fi acoperite doar din banii cetatenilor, iar acest lucru nu mai poate continua. Situatia financiara a SRR si SRTv este o consecinta a managementului defectuos (...)"

Pe parcursul ultimilor ani, de cate ori presa sau politicienii au ridicat problema taxei TV, Televiziunea publica a sustinut ca institutia este de fapt subfinantata, ca taxa TV nu a mai fost indexata la inflatie de peste un deceniu, ca valoarea acesteia este cea mai scazuta in randul tarilor UE.

UPDATE 6 ianuarie 2016: Legea care desființează taxa radio tv a fost promulgată.


7 comentarii despre subiectul „Taxa radio-tv, opțională ?”:
Anonim

Gluma de 01 aprilie :)....a doua gluma este ca nu imi apar mesajele :))

Anonim

acum apar :)

Anonim

*acum imi apar .

Anonim

In sfarsit ceva cu sens! sa speram ca nu doar o teapa de 1 aprilie!

Unknown

Buuun..Si cum o sa verifiice ,ca eu de pilda,care nu platesc taxa radio,ascult in masina RR Actualitati?
Oamenii astia sunt peibili.Sa zice ca la Tv cablu s-ar mai putea ca iti baga providerul de cablu un filtru.Dar cel care ia TVR direct de pe satelit sau cu antena Yagi,pe ala cum il verifici ca nu respecta "intelegerea".?
Penibil,penibil........

Anonim

Penibili ? Se pot cripta prietene. Pe satelit oricum TVR1, TVR 2 si TVR HD sunt criptate. Le cripteaza si pe celelalte. Iar la radio vor obtine profit din publicitate, simplu, ca orice alt radio, nu le pasa de taxa ta. Sau vor fi sustinuti de stat si de profitul de la televiziuni. Si asa platesti impozite de nici tu nu stii.. Scot taxa radio-tv si baga 50 de alte taxe. Are statul metode sa iti ia banii, stai linistit.

Anonim

Sa nu dormim cand acea mana de oameni, umiliti ,jigniti,infometati , vor iesi sa ceara ce le-au fost luat de mult,Demnitatea!!

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile