vineri, 4 aprilie 2014

Un nou ceas atomic, de trei ori mai precis

Un nou ceas atomic, atât de precis că se poate deregla teoretic doar o secundă la fiecare 300 milioane de ani, a fost prezentat de Institutul Național de Standarde și Tehnologie, o ramură a Departamentului de Comerț al SUA.

La ceasul atomic, care are denumirea de NIST-F2, se lucrează de aproximativ 10 ani și este de trei ori mai precis decât ceasul atomic F1, care a fost în uz înca din anul 1999.

Ceasul este utilizat pentru scopuri civile, iar datele sale sunt partajate cu Biroul Internațional de Măsuri și Greutăți din Paris.

Ceasul functionează prin utilizarea unor lasere, care crează un jet de atomi de cesiu. "Impulsurile" de la acei atomi in deplasare sunt numărate pentru a măsura lungimea exactă a unei secunde.


Tom O'Brian, șef la divizia NIST care se ocupă de proiect, a declarat că F2 a fost fabricat mai precis, prin scăderea temperaturii din zona înconjurătoare.

Multe dintre sistemele pe care le folosim în lumea noastră high-tech trebuie să fie mai precise, inclusiv in privinta timpului.

"Rețelele moderne de telecomunicații necesită sincronizare la aproximativ o milionime de secundă pe zi. Rețelele și sistemele GPS necesită o precizie de aproximativ o miliardime de secundă pe zi. Toate aceste tehnologii și multe altele se bazează pe sincronizare, care este posibilă numai cu ajutorul ceasurilor atomice", a spus O'Brian.

Ceasul atomic NIST - F2 este de așteptat să se desincronizeze aproximativ doar cu o miime de miliardime de secundă pe zi, ceea ce este mult mai mult decât orice precizie necesară pentru tehnologiile de astăzi și pentru următoarea generație de inovații.

"Dacă am învățat ceva în ultimii 60 de ani in construirea de ceasuri atomice, am învățat că de fiecare dată când vom construi un ceas bun, cineva vine cu o utilizare pentru acesta, pe care nu am prevăzut-o", spune fizicianul Steven Jefferts , șef designer al ceasului NIST - F2 .

Deci este NIST - F2 cel mai precis ceas din lume? Nu chiar. Desi ar putea fi ceasul atomic cel mai precis care utilizează cesiu, cercetatorii spun ca exista deja ceasuri care folosesc alți atomi, fiind testate deja și că respectivele ceasuri sunt chiar mai precise, dar inca nu sunt date in uzul public.


Niciun comentariu despre subiectul „Un nou ceas atomic, de trei ori mai precis”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile