miercuri, 21 mai 2014

Se schimbă regulile în Liga 1: play-off, play-out și doar 14 echipe

Adunarea Generală Extraordinară de ieri a decis ca Liga 1 să se schimbe din temelii. Propunerea ca din sezonul 2015-2016 să fie 14 echipe pe prima scenă şi sistem cu play-off şi play-out a fost aprobată.

Sezonul viitor de Liga 1 va fi unul special. La start vor fi 18 echipe, însă la final şase vor retrograda urmând ca din Liga a 2-a să intre doar câştigătoarele celor două serii.

Astfel, se va ajunge la o competiţie cu 14 echipe începând din sezonul 2015-2016, urmând a se aplica sistemul play-off respectiv play-out.

În total, echipele vor susţine un număr de 38 de meciuri oficiale, 26 în sezonul regulat şi alte 12 în partea a doua, play-off-sau play-out.

Principalele susţinătoare ale acestei schimbări au fost Steaua, Dinamo, Astra, Petrolul, CFR şi Pandurii.

Cum se va schimba sezonul viitor? Pentru a se ajunge la 14 echipe în Liga 1, din sezonul care va începe în vară vor retrograda 6 echipe, adică locurile 13-18.

Din liga a 2-a vor promova doar două formaţii, cele aflate pe primul loc în cele două serii.

Ce înseamnă acest campionat cu 14 echipe :
- 26 de etape în sezonul regulat
- primele 7 intră în play-off: încă 14 etape
- ultimele 7 joacă play-out, încă 12 etape. Ultimele două poziţii, locurile 6 şi 7, retrogradează direct, iar locul 5 va juca baraj pentru rămînerea pe prima scenă;
- total meciuri fiecare echipă: 38

Ţări din Europa cu maximum 14 echipe în prima ligă : Austria: 10 ; Bulgaria: 14; Croaţia: 10; Cipru: 14; Danemarca: 12; Elveţia: 10; Israel: 14; Scoţia: 12; Slovacia: 12; Slovenia: 10.

Pe lângă aceste modificari, pe ordinea de zi a fost si aprobarea unei noi grile privind redistribuirea banilor din drepturile TV.

Reacții:

"La o populaţie de 22 de milioane de locuitori, să ai prima ligă cu doar 14 echipe nu este normal. În condiţiile acestea, vor fi şi mai multe echipe care vor dispărea. Liga 1 cu 14 echipe este în defavoarea fotbalului românesc. Vor fi din ce în ce mai puţini jucători români şi de pierdut va avea şi echipa naţională. Vă daţi seama cîţi jucători vor rămâne fără serviciu?! Pe noi, care avem şanse mari de promovare, nu ne-a întrebat nimeni ce părere avem. Nu e corect să se pronunţe nişte echipe care oricum sezonul următor nu vor mai juca în Liga 1. Adică decid alţii pentru noi? Nu e normal ce se întîmplă", a spus Florin Prunea.

"Singura variantă de revigorare pentru fotbalul românesc ar fi cea cu 14 echipe, plus play-off. Am avea de 4 ori Steaua - Dinamo, de 4 ori Steaua - Petrolul, meciuri tari, atractivitate mare" (Laurenţiu Reghecampf)

"Nivelul acum e foarte scăzut în Liga 1, tocmai din acest motiv sistemul cu play-off şi play-out ar putea reînvia fotbalul nostru" (Iuliu Mureşan)


2 comentarii despre subiectul „Se schimbă regulile în Liga 1: play-off, play-out și doar 14 echipe”:
Anonim

Foarte bine ! Si 14 echipe e prea mult. La calitatea de duzina a fotbalului romanesc, erau suficiente si 10 echipe in Liga 1, dar mai bune, cu jucatori mai muncitori si mai talentati, selectati mai bine, echipe cu sanse mai mari in cupele europene.

Anonim

da bah Florin Prunea asa e cum spui tu , deaia nu ne-am mai calificat la un mondial si la un campionat european ca avem prea putine echipe ! du-te bah la oi si lasa-ne foarte bine face ca o sa fie 14 echipe su play out si play off :) eu sincer ma bucur enorm !atunci vom avea fotbal adevarat ! si o sa vedeti ca asa o sa fie !

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile