vineri, 16 mai 2014

Un alt satelit pierdut: din nou s-a prăbușit o rachetă rusească Proton

Părți ale unui satelit rusesc par să fi prăbușit aseara în Australia, Queensland, în urma unei lansari esuate de la cosmodromul Baikonur.

Giganta racheta purtatoare Proton nu a reușit sa plaseze pe orbita geostationara satelitul Express - AM4R, după nouă minute de la lansare aceasta prabusindu-se într-o zonă nelocuită din interiorul rural de pe sit-ul de lansare din Kazahstan.

Satelitul de telecomunicatii Express - AM4R ( sau bucăți din acesta ) au continuat traiectoria câteva minute. Cea mai mare parte a satelitului a ars în atmosferă.

Satelitul Express-AM4R fusese construit de Astrium / Airbus pentru compania Russian Satellite Communications Co (RSCC) din Rusia și conceput pentru a fi lansat in locul lui AM4, care fusese si el pierdut la o lansarea anterioara, în august 2011.

Noul satelit fusese proiectat pentru a emite de la pozitia 80° Est și trebuia sa fie cel mai puternic satelit al flotei RSCC: 30 transpondere in banda C, 28 in banda Ku, 2 in banda Ka și 3 in banda L. Satelitul urma să asigure transmisii radio-TV, acces la internet în bandă largă, servicii multimedia, de telefonie și comunicații mobile timp de 15 ani.

Agenția de știri TASS din Rusia a anuntat că de fapt contactul cu racheta a fost pierdut în a 540 secunda de la startul lansarii.

Aceasta este a 6-a lansare catastrofală pentru sistemul de rachete Proton, în ultimii aproximativ trei ani. Cea mai recente a fost anul trecut, pe 2 iulie 2013, când o racheta Proton-M a explodat la lansare.

Incidentul a fost probabil cauzat de o defecțiune la unul dintre motoarele sistemului de direcție al celui de-al treilea etaj al rachetei Proton, conform lui Oleg Ostapenko, șeful agenției ruse Roscosmos: "Cauza exactă este greu de stabilit imediat, vom studia telemetria. Informațiile preliminare indică o pierdere a puterii unui motor de direcție din a treia treapta a rachetei", a spus acesta.

Toate celelalte lansari cu rachete de tip Proton vor fi stopate la centrul Baikonur din Kazahstan, până când cauza lansării esuate va fi determinată cu exactitate.

Aceasta decizie va întârzia lansările "occidentale" de sateliti, dar si de viitori sateliți pentru Rusia: AM6, Turksat 4B, Astra 2G, Express AM8, AM7, AM9 și MexSat-1.


Niciun comentariu despre subiectul „Un alt satelit pierdut: din nou s-a prăbușit o rachetă rusească Proton”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile