vineri, 13 iunie 2014

Goal Line Technology ( GLT ), tehnologie nouă la Cupa Mondială: Goal Control 4D

Miliarde de fani de fotbal din întreaga lume au vizionat aseara meciul dintre naționala gazdei Brazilia împotriva Croației, în meciul de deschidere a Cupei Mondiale, unde au vazut pentru prima dată o demonstratie a tehnologiei de validare a unui gol. În timp ce fotbalistii de top vor fi în centrul atenției în săptămânile următoare, tehnologia liniei de poartă (GLT sau Goal Line Technology) va atrage de asemenea atenția în aceasta a douăzecea editie a cupei Mondiale de Fotbal.

Este pentru prima dată când organizatorii Cupei Mondiale au apelat la această tehnologie, în încercarea de a pune capăt controversatelor discutii asupra deciziilor eronate ale arbitrilor, privind trecerea de către minge a liniei de poartă. Astfel de decizii care au fost luate gresit de mai multe ori în istoria Cupei Mondiale.

Până acum, arbitrul principal și arbitrii asistenți trebuiau sa decidă impreună dacă mingea a trecut su nu linia de poartă, de multe ori fără o imagine clară a situației reale. Cea mai recentă tehnologie GLT ar trebui să pună capăt posibilelor erori de arbitraj.

Tehnologia Goal Control-4D foloseste 14 camere de mare viteză, cu 500 de cadre pe secundă, pentru a captura o poziție tridimensională a balonului rotund.

Fiecare poartă are orientată către ea 7 camere, în orice moment. Două camere sunt fixate pe un punct foarte înalt din stadion, cum ar fi acoperișul. Alte două camere supravegheaza linia portii, alte două camere supravegheaza exteriorul liniei de poartă și o altă cameră capturează imagini din spatele porții.

Camerele sunt legate prin fibră optică la o unitate de procesare dedicată pentru fiecare poartă, ce analizează imaginile si monitorizează mișcările fiecărui obiect de pe teren, din zona careului mic.

Software-ul de detectie este special proiectat, fiind utilizat pentru a filtra jucătorii și arbitrul de restul elementelor. Datorită multitudinii de informații primite de la camerele de filmat, sistemul poate monitoriza poziția mingii in functie de coordonate x, y și z. Astfel, sistemul raporteaza poziția mingii in trei dimensiuni, oriunde pe teren. Deci această poziție este monitorizată atât pe suprafața terenului, cât și în aer.

Când mingea traversează linia de poartă, sistemul trimite un mesaj afișat către ceasul arbitrului, care de asemena si vibrează.

Sistemul are o precizie de aproximativ o jumătate de centimetru, conform fabricantului Goal Control 4D.

Purtătorul de cuvânt al GoalControl, Rolf Dittrich, este convins că tehnologia va functiona corespunzator, succesul acesteia fiind dovedit la două turnee anterioare, din anul 2013. "Nu avem îndoieli cu privire la functionarea corectă. A functionat perfect în Cupa Confederatiilor de anul trecut și la Cupa Mondială FIFA Club din Maroc, care a avut loc in decembrie 2013", a spus acesta.

Tehnologia este utilă mai ales in situatia in care zona porții este aglomerată de jucatori si nici un arbitru nu poate aprecia pozitia exacta a mingii, in orice moment.

De asemenea, uneori mingea poate trece de linia portii si apoi revine afara din poarta, cum s-a intamplat intr-un meci Anglia-Germania, cand un șut puternic al mijlocașul Frank Lampard a ricoșat din bara transversală și a aterizat peste linia de poartă, in interiorul portii, înainte de a iesi din poarta, din cauza efectului de rotatie a mingii. Arbitrul, destul de confuz, nu a validat golul. Anglia a continuat a pierdut jocul cu 4-1.

În mod ironic, Germania a fost si ea victima unei decizii controversate, în anul 1966, in finala Cupei Mondiale împotriva Angliei, atunci când mingea a lovit partea interioară a bării transversale și a revenit pe linia porții. Cu toate acestea, în acest caz, golul a fost validat pentru Anglia, deși decizia respectivă rămâne aprig dezbătută si astăzi.

Patru companii au concurat inițial în a oferi Cupei Mondială din Brazilia aceasta tehnologie a detectiei trecerii mingii peste linia portii. Conducerea FIFA a ales în cele din urmă GoalControl, in defavoarea tehnologiilor rivale GoalRef și CAIROS, ale căror sisteme necesita un senzor în minge.

"Marele avantaj al sistemelor bazate pe camere de filmat este că nu sunt necesare modificări ale mingii sau terenului", a declarat Dittrich.

GoalControl a învins de asemenea un alt sistem bazat tot pe camere de filmat, Hawk-Eye, proiectat de către Sony, care este deja utilizat pe scară largă în tenis. Oficialii FIFA nu au explicat prea argumentat tehnic de ce nu a fost ales sistemul Sony.

"Decizia finală a fost bazată pe criterii referitoare în special la turneele din Brazilia, inclusiv capacitatea companiei de a se adapta la condițiile locale și compatibilitatea fiecărui sistem GLT în raport cu operatiunile FIFA, in functie de meci. Ofertele concurente au fost judecate si in functie de costuri și factorii de management a proiectului, cum ar fi personalul și timpii necesari pentru instalarea sistemului", a explicat FIFA.

Utilizarea GoalControl-4D marchează o schimbare majoră in lumea fotbalui, sport în care de obicei s-a evitat utilizarea tehnologiei, motivându-se că se va distrage atenția de la spontaneitatea și fluxul continuu al partidei.

Dittrich, cu toate acestea, consideră că tehnologia va ajuta la concentrerea atenția fanilor pe cel mai important aspect al sportului rege, respectiv validarea sau invalidarea unui gol.


Niciun comentariu despre subiectul „Goal Line Technology ( GLT ), tehnologie nouă la Cupa Mondială: Goal Control 4D”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile