vineri, 19 decembrie 2014

Legea securităţii cibernetice

Senatul a aprobat proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, pe baza caruia serviciilor secrete pot sa aiba acces la datele deţinute de furnizorii de internet şi telefonie, care trebuie să acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivată a Serviciului Român de Informaţii, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, CERT-RO, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, ANCOM, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii Externe sau a Ministerului Apărării Naţionale. Legea a trecut si de Camera Deputaţilor, in mod tacit, pe 17 septembrie 2014.

Se motivează că noua lege va contribui la "conştientizarea publicului cu privire la natura multivalentă a spaţiului cibernetic şi la creşterea încrederii populaţiei în utilizarea Internetului“.

Legea mai poate sa fi contestată în următoarele 5 zile la Curtea Constituţională, iar apoi va trebui promulgata de preşedintele Romaniei, care insa o poate intoarce o singură dată pentru reexaminare la Parlament sau o poate trimite la Curtea Constituţională.

Alte prevederi legislative similare ( unele foarte asemanatoare cu aceasta, precum si legea cartelor prepay, care să fie vandute doar cu cartea de identitate ) au fost respinse ca neconstitutionale, pentru că nu ofereau garanţii care să asigure confidenţialitatea datelor personale.


6 comentarii despre subiectul „Legea securităţii cibernetice”:
Anonim

Sa mai zica cineva ca teoria conspiratiei BigBrother e o fantezie.
Se pare ca lumea incepe din ce in ce mai mult sa semene cu cea din "O mie nouă sute optzeci și patru" a lui George Orwell...

Si inca ceva peste care multi au trecut cu vederea: S-a dat o lege prin care toate bancile vor trimite ANAF extrasele de conturi la toti romanii indiferent daca sunt cercetati de ceva ori nu.

"Instituţiile de credit vor fi obligate să comunice, lunar, Fiscului, în mod automat, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor, potrivit unui proiect de modificare a Codului de procedură fiscală."

http://www.realitatea.net/romanii-soricei-in-ghearele-anaf-fiscul-vrea-acces-total-la-conturile-tale_1585438.html

In concluzie statul va stii unde mergi, ce vorbesti la telefon, ce site-uri accesezi, ce bani ai in cont, pe ce ii cheltui, de unde-ti vin banii, probabil in paralel cu interzicerea banilor cash cum deja s-a produs in Suedia parca.

Chestiile astea doua mi se par de o gravitate mult mai mare chiar decat legea amnistiei ori altele pentru care lumea a iesit in strada. Si astea doua se baga pe sest acum de Craciun si Anul Nou cand lumea e ocupata. Libertatea nu este un dat este ceva pentru care trebuie sa luptam zi de zi. Daca statul va putea avea in mana un astfel de sistem politicienii si cei din servicii nu cred ca vor rezista tentatiei de a rade pe oricine ar putea sa le ia locul sau sa schimbe ceva. Cum zicea cineva: Daca votul ar putea schimba ceva cu adevarat in Romania atunci acesta ar fi interzis....

Cosmin

Mare adevăr grăiești !

Anonim

Acum la 25 ani de la regimul totalitar au gasit ce legi sa bage: Cea in care suntem serviciile stiu tot ce miscam pe net si cand si unde vorbim la telefon, si cea in car fiscul are date in timp real despre toti banii nostri. Adica Ceausescu era mic copil era un amator cand asculta telefoanele la dusmani sau dizidenti. Cu alte cuvinte isi bat si joc de noi! Credeati ca revolutia v-a adus libertatea? Prostilor! V-a adus un regim si mai totalitar si mai opresiv! Nu mai interceptam doar pe unii! Interceptam pe toti! Nu mai verificam banii unora! Verificam banii tuturor! Si daca fugiti de banci lasati ca propunem sa interzicem banii cash. Totul obligat pe card unde putem noi sa va verificam. Daca nu trece anul asta o mai propunem pana trece. Pentru inceput limitam sumele platite numerar, si tot asa pana aflam noi tot despre voi. Sa nu miscati in front.
Si mai e o vorba: Omul care nu-si da seama ca e in cusca se crede liber.

Anonim

Atinge și problema sharingului?

Anonim

Se refera la a avea acces la tot traficul pe care l-ai facut prin operator, ce conexiuni ai facut si care sunt inregistrate la operatorul din internet, similar si pentru telefonie.

Anonim

Astia o sa stie despre noi si cand o sa tragem apa la buda si de cate ori...
Comunismul a fost floare la ureche...

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile