luni, 23 martie 2015

Trecerea la televiziunea digitală terestră în Republica Moldova

Republica Moldova, la fel ca si România, a semnat in 2006 acordul pentru planificarea trecerii la televiziunea digitala terestra, cu data limită 17 iunie 2015. Desi in ambele țări nu există practic deocamdată emițătoare ce transmit in DVB-T2, cel putin in Romania există câteva emitatoare test in DVB-T, au fost adoptate planuri pentru tranzitia la televiziunea digitala terestra, cu termene expres precizate si au fost efectuate mai multe licitatii in acest sens.

Însă în Republica Moldova situatia este mult mai dramatică, planul de trecere la televiziunea digitală terestră, desi a fost elaborat de autorităti, încă nu a fost adoptat. Mai mult, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor din Republica Moldova precizează că termenul limita ar putea fi depăsit cu mai mulți ani, amintind de o prevedere a acordului care ar permite țărilor subdezvoltate amânarea până in anul 2018, prevedere pe care Republica Moldova ar putea sa o invoce, la fel ca unele țări din Africa și Asia.

In Republica Moldova, o încetare a transmisiile analogice terestre ar priva de televiziune 70% din populatie, din cauză că retelele de cablu tv nu sunt atat de bine dezvoltate ca in Romania.

Desi tehnic tranzitia ar putea fi realizată in Republica Moldova, prin convertirea emitatoarele terestre analogice actuale, lipsa totala a prevederilor legale face imposibila trecerea la televiziune digitala terestra in cele mai putin de 3 luni ramase.

Totusi, autoritatile din Republica Moldova mai precizeaza ca desi realizabila tehnic, tranzitia este dificilă, pentru ca ar putea exista "interferențe" si că ar fi necesare mai multe studii si discutii pentru a elimina aceste impedimente tehnice.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului, institutia similara CNA-ului romanesc, declară însă că ar putea oferi imediat licente terestre digitale, daca ar fi aprobată in acest sens modificarea Codului Audiovizualului.


3 comentarii despre subiectul „Trecerea la televiziunea digitală terestră în Republica Moldova”:
Anonim

buna este o politica a cablistilor di romania cu statul pentru ca daca maine ar inceta transmisia analogica si ar trece la cea digitala nu prea i vad bine pe cablisti,dece?eu sunt in italia si am avut parte sa vad aceasta tranzictie si am constatat ca dinainte se receptiona cu sistem analogic vreo 20canale tv si odata ce a intrat digital terestru lucrurile sau schimbat enorm de bine in favoarea oamenilor care nu mai trebuia sa incheie un contract de abonament satelitar pentru ca cea mai mare parte a canalelor generaliste si documentarelor se transmit prin terestru digital si la librer,deaceia cu parere de rau pentru cei care au investit in aparatura pentru cablu tv este o pierdere daca este o posibila cat mai repede de a implemena asceasta procedura de a trece la televiziune digitala la termenul stabilit de comunitatea europeana,oare noi nu suntem inca in zona UE?asa cum Romania sustine R.moldova in integrarea sa in familia UE asa trebuie sa respectam angajamentele fata de UE.va multumesc.flutur

Anonim

Da, dar in Romania nu va fi la fel, vor fi doar 10-15 canale, in special cele ale TVR. Totusi, aici parca e vorba de Republica Moldova, asa ca suntem cam pe langa subiect, asa cum si Republica Moldova e pe langa subiectul televiziunii digitale terestre.

Anonim

Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, Programul de tranziție de la TV analogică terestră la TV digitală terestră și proiectul de lege privind completarea Codului Audiovizualului. Documentele au fost prezentate în ședință de Guvern de ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip. Conform angajamentelor internaționale, Republica Moldova urmează să încheie tranziția la TV digitală nu mai târziu de 17 iunie 2015. Începând cu această dată canalele de TV analogică nu vor beneficia de protecție în cazul creării perturbațiilor din partea TV digitală.

”La prima etapă este prevăzută o perioadă tranziție, de aproximativ 3 ani, în care rețelele care difuzează semnal analogic și cele care emit semnal digital vor funcționa concomitent. Cei care dispun de un televizor în formatul DVB-T2 (cu receptor încorporat) sau un STB vor putea recepționa programele televiziunii digitale terestre. Cei cu televizoare mai vechi vor viziona în continuare programele televiziunii analogice”, a concretizat ministrul Pavel Filip.

După încheierea acestei perioade, semnalul TV analogice va fi deconectat complet, iar statul va identifica posibilitățile dotării familiilor defavorizate cu convertoare de TV digitală (set-top-box).

Programul prevede că licențele de utilizare a frecvenţelor/canalelor TV pentru crearea a două multiplexe cu acoperire națională vor fi eliberate ÎS „Radiocomunicaţii” prin încredințare directă. Potrivit ministrului Pavel Filip, acest fapt este condiționat de faptul că ”Radiocomunicații” are infrastructura necesară (turnuri, piloni, echipamente, linii de transport al semnalului, linii de aprovizionare cu energie electrică), precum și de lipsa de interes din partea altor agenții economici pentru multiplexe. În plus, pentru un alt agent economic vor fi necesare investiții majore pentru construirea infrastructurii, ceea ce va crește costurile pentru radiodifuzori. O confirmare în acest sens este și exemplul României, unde gestionarea multiplexelor naționale a fost încredințată întreprinderii ”Radiocom”.

În legătură cu diferențele tehnice esențiale între TV analogică și TV digitală, Guvernul a propus Parlamentului să aprobe unele modificări la Codul Audiovizualului. Pentru realizarea tranziției la televiziunea digitală terestră vor fi create 3 multiplexe cu acoperire naţională şi 21 de reţele cu acoperire regională.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile