miercuri, 25 martie 2015

TVR solicită finanțare de la bugetul de stat pentru achiziționarea drepturilor tv ale evenimentelor sportive de importanță majoră

Televiziunea Română a anuntat printr-un comunicat că a înaintat Ministerului Culturii un proiect de lege privind completarea unui articol din legea de organizare și funcționare a TVR, care să reglementeze accesul tuturor cetățenilor la evenimentele de importanță majoră, naționale și internaționale.

TVR precizeaza că prin programele sale are rolul de a oferi telespectatorilor evenimentele culturale, artistice și sportive stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 47/ 2003 ca fiind de importanță majoră: Festivalul Internațional 'George Enescu', Jocurile Olimpice de Iarnă, Jocurile Olimpice de Vară, Campionatul Mondial și cel European de fotbal și jocurile de calificare ale echipei naționale a României.

Acest lucru impune însă și luarea unor măsuri care să asigure o finanțare corectă a serviciului public de televiziune, pentru a avea și sursele necesare achiziționării drepturilor de difuzare.

Singurul eveniment de importanță majoră cu finanțare asigurată de la bugetul de stat este Festivalul George Enescu.

Până acum, Televiziunea Română a făcut eforturi considerabile și, în ciuda situației economice dificile prin care trece de mai mult timp, a transmis, în 2014, Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia și Jocurile Olimpice de la Soci, iar în 2012, Campionatul European de Fotbal și Jocurile Olimpice de Vară de la Londra. La acestea s-au adăugat meciurile din deplasare ale echipei naționale de fotbal, dar și numeroase alte competiții naționale, mondiale și europene de handbal, patinaj, gimnastică, rugby, canotaj, atletism, natație etc.

În vederea pregătirilor pentru următoarele evenimente de importanță majoră, TVR consideră necesară actualizarea prevederilor legale existente referitoare la finanțarea instituției, în sensul asigurării de la bugetul de stat a surselor financiare necesare achiziționării drepturilor privind transmisiile evenimentelor de importanță majoră.

Având în vedere faptul că evenimentele de importantă majoră au fost stabilite prin hotărâre a Guvernului, iar legea privind organizarea și funcționarea activității TVR nu cuprinde acestă categorie de evenimente, Televiziunea Română propune completarea articolului 41 alin. (1) din Legea nr. 41 /1994:

'Art. 41. (1) Prin legea bugetară anuală se aprobă fondurile de la bugetul de stat, alocate Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune pentru acoperirea unor cheltuieli de dezvoltare, pentru achiziționarea de echipamente și piese de schimb radio și televiziune, materiale consumabile necesare desfășurării activității specifice, precum și, integral, fondurile necesare pentru utilizarea stațiilor de emisie, a radioreleelor și a circuitelor video și fonice, datorate agenților economici din sistemul comunicațiilor; pentru asigurarea pazei, ca obiectiv de interes național; pentru achitarea cotizațiilor cuvenite organizațiilor guvernamentale internaționale; pentru organizarea și difuzarea evenimentelor de importanță majoră, naționale și internaționale, cu caracter cultural, artistic și sportiv.'

Proiectul de lege a fost transmis Guvernului României, prin Ministerul Culturii, în vederea însușirii lui ca inițiativă legislativă.


8 comentarii despre subiectul „TVR solicită finanțare de la bugetul de stat pentru achiziționarea drepturilor tv ale evenimentelor sportive de importanță majoră”:
DINU

TVR-ul acesta, daca ar fi sa tina cu interesele nationale, n-ar fi mai bine sa ceara statului Romania cererea de desfiintare a acesteia si trecerea ei de la buget la privat? Zic si eu, asa ca omul de rand care din cand in cand mai dau pe programele lor si... nu prea am ce sa vad... in schimb din taxele si impozitele platite de mine... acest TVR imi cere bani... pentru ce?... INCOMPETENTA? Si... ne mai dorim sa fim o tara civilizata si sa ne respecte lumea. Cum avem postul public asa ne este si calitatea noastra de roman... VARZA

Anonim

TVR este un post national care trebuie sustinut. Problema este de management dar vad ca au facut schimbari aducand oameni noi cu emisiuni interesante .Da vad nomala cererea TVR de a primi bani pentru imi doresc sa vad competitii sportive internationale la liber , nu ca la unii cablisti.Chiar as fi incantat si nu sunt singurul daca s-ar infiinta TVR SPORT

Anonim

Du-te si platestele lor banii daca vrei, ori sa se inchida TVRul, ori sa se privatizeze, ori sa se faca abonament separat pt programele TVR. sa vedem in cazul ultimei situatii cati mai iau partea TVRului cand o fi sa scoata 10-20 lei/luna pentru programele lor :)). Tot in tara asta s-a vandut sub pretestul ca nu erau rentabile si aduceau economiei gaura la buget NUMAI TVRul asta mai este in picioare. Cine vrea sa vada TVR sa ridice mainile si sa plateasca gaurile pe care ei le fac

Daca nu modificau astia de la RCS softul la decodoare si nu mai putem umbla la programe cu vechiul soft stersesem TVR-urile din grila de programe, acum mi le baga pe gat pe pozitia 1 si 2 porcariile de TVR1 si TVR2. Nimic n-ai ce sa vezi... gaura, gaura si iar gaura la bugetul de stat si-n buzunarul oamenilor iar cine le ia partea daca ar fi sa plateasca separat mai mult de jumate ar uita instant ca exista TVR

DTH Fan

Si cand ma gandesc ca TVR a inventat televiziunea in Romania.. Dar daca nu au si ei emisiuni care le plac romanilor, gen Un Show Pacatos cu Capatos... Sa le fie rusine cu emisiunile lor culturale.

Anonim

TVR are emisiunea Starea Natiei,la ora 22:50.

DINU

Televiziunea in Romania trebuia s-o inventeze cineva si s-a nimerit sa fie TVRul ca atunci nu exista posibilitatea de transmisie a mai multor posturi, ca-n mod sigur TVRul disparea de atunci, nu baga Ceausescu bani in TVR aiurea cum se face acum. Un "harb" de televiuziune cu pretentii financiare mari de la bugetul de stat.

Am specificat clar, cine vrea TVR in grila cablistilor sau in eter sa plateasca separat. Nu este corect sa cheltui de 25 de ani de la "Lovitura de stat din 89" bani de la Buget si toti sa-nchida ochii cu tot felu de preteste stupide doar de dragul sa avem un post national de TV. Am avut si o companie nationala de petrol si n-a mai plans nimeni dupa ea ca s-a privatizat cand aducea gaura la bugetul de stat...chipurile gaura ca resursele nationale mereu aduc profit... asa ca... hai pa cu TVRul, daca maine se inchide nimeni nu-i simte lipsa iar daca este sa platiti gaurile financiare facute de TVR din banii vostrii nu va mai dati culti ca nu va uitati la antene si protv.

DTH Fan

Mie imi place TVR-ul, chiar foarte mult. Cui nu ii place, corect, sa nu se uite. Ce nu stiti unii dintre voi e ca taxa radio tv e platita ca principiu pentru dreptul de a receptiona canale prin eter, pentru tranzitarea spatiului aerian al Romaniei de catre semnale, iar mare parte din canale utilizeaza spatiul aerian al Romaniei, inclusiv cele prin satelit. Nu se numeste taxa TVR, ci taxa radio-tv. Oricum, la un moment dat, in lantul de distributie catre tv cablu, chiar daca nu e prin eter, tot folosesc televiziunile spatiul aerian cu diverse ocazii, de exemplu carele de reportaj care transmit de la fata locului sau redistributie prin satelit. Deci taxa radio tv o platesti de fapt si pentru a prinde Pro Tv, Antena 1, RTV, Realitatea. B1 TV, Digi 24 si altele. Ca banii ajung la TVR, asta e alta poveste, ar trebuie sa ajunga la buget, iar din buget, care are si alte surse, sa fie repartizati bani catre TVR si radiourile nationale, pentru a asigura dreptul constitutional la informare, mai ales pentru cei 5% din populatie care receptioneaza terestru cu antene Yagi. Si chiar daca ti se pare incredibil, eu nu mai uit la Antene si Pro TV, nici nu le am in lista, dar asta nu inseamna ca sunt cult. Pur si simplu nu imi place scandalul de la trei sferturi din televiziuni. Am vreo 20 canale romanesti sau traduse in romaneste in lista. Deci prefer cateva canale romanesti si cateva mii de canale straine, de mare diversitate, pe care le receptionez prin satelit, iar pentru filme si seriale folosesc ca sursa exclusiv internetul. Nu am mai vazut de ani buni un film complet la televizor. Iar pentru informare, tot internetul il prefer.

Anonim

TVR sa se inchida sau sa se privatizeze este Solutia cea mai corecta

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile