joi, 30 aprilie 2015

Va trece România la televiziunea digitală terestră până pe 17 iunie 2015 ?

Peste 20 din cele 55 de companii care detin 170 licente de televiziune terestre analogice se confruntă cu perspectiva incetarii emisiei terestre în România, când in tara noastra incteaza teoretic transmisiile tv terestre analogice, pe 17 iunie 2015. Aceste societati comerciale au solicitat deja licențe de cablu de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), printre care si Pro TV și Prima, pentru diverse statii.

Problema a fost discutată ieri la o reuniune a Consiliului, la au participat jucători lideri din industria de televiziune, inclusiv Antena TV Group, Pro TV, Prima TV, RCS & RDS și Telekom.

George Chirita, directorul executiv al Asociației Române de Comunicații Audiovizuale (ARCA), a motivat că ar fi necesar să se adopte o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema posturilor de televiziune private ce își vor pierde licențele terestre pe 17 iunie 2015. De asemenea, el a sugerat că Radiocom ar trebui să le ofere condiții financiare mai favorabile televiziunilor să doresc să-si asigure capacitate de transmisie pe primul multiplex digital DVB-T2 din Romania, in condidiile in care deja exista 36 milioane euro pentru operarea acestui multiplex si nu ar fi justificate cheltuieli suplimentare.

Insa Radiocom a precizat ca nu are echipamentele pentru realizarea acestui multiplex, din cauza ca a fost organizata o licitaţie, dar nu s-a înscris nimeni si că ar fi necesare 120 de milioane de euro pentru investitii in echipamente dedicate tranziţiei la televiziunea digitala.

In aceste conditii, Răzvan Popescu (vicepreşedintele CNA ) și-a exprimat sprijinul pentru acordarea de licențe de cablu tv, specificand ca ar fi singura solutie pentru ca televiziunile vizate să îşi continue emisia tv dupa 17 iunie 2015.

In aceeasi sedinta, CNA si-a dat avizul pentru un proiect de lege privind continuarea emisiei terestre analogice a televizunilor publice si private, în banda de frecvenţe 174-230 MHz, până pe 31 decembrie 2016.

UPDATE 17 iunie 2015: Pe 17 iunie 2015 a fost lansat in DVB-T2 un multiplex in Bucuresti, cu canalele TVR, urmand sa fie lansat si in Timisoara, Cluj si Iasi. In restul țarii nu există astăzi transmisii DVB-T2, asadar cei care au votat in proportie de 50% că nu va exista pe 17 iunie 2015 niciun multiplex național terestru DVB-T2 au avut dreptate ( emit la aceasta dată doar cateva local, in cateva orase, dar nu cu acoperire națională ). Pe canalele UIF a incetat sa fie emisă televiziunea terestra analogică, in mare parte din țară.


16 comentarii despre subiectul „Va trece România la televiziunea digitală terestră până pe 17 iunie 2015 ?”:
Anonim

nu se va transmite digital terestru

Anonim

Ba eu cred ca da, chiar mai devreme.

Anonim

Daca imi dadea mie proiectul să il finalizez, era gata de mult, se emitea deja digital :-)

Bodo

Mai multe sanse sunt sa vina peste noi vreo specie de extraterestrii decat sa trecem vreodata la digital terestru si mai ales sa se uite carela la digital terestru.
Mi-o imaginez pe baba floarea din varfu dealului cum sta ea cu decodor digital terestru subventionat de stat ca sa vada TVR Faliment :))).
PS - puneti pariu ca taxa tv se va scumpi undeva la 10 lei ?

Anonim

Daca nu se implementeaza DVB_T2 in compresie HEVC o luam in barba iarasi ! Alti bani alta distractie

Aurel

Atata tam-tam pentru digitalu asta de care se va alege prafu. n-are lumea de la sate bani pentru televizoare de generatie noua sau decodoare iar la orase n-o sa se uite nimeni pe digital terestru cand pe cablu digital are peste 100 de canale.
Toata chestia este o aberatie totala in care se incurca lansarea digitalului ca nu s-au indeplinit "interesele" unora si din care v-a pierde telespectatorul, ca-n mod sigur vorba lu' Bodo taxa tv se va scumpi, iar in loc sa dam 4 lei pe tvr o sa dam 10 lei ca vezi Doamne suntem in randul lumii civilizate si avem digital

Anonim

Nu vreti cumva 4K si 3D ?

Anonim

Ba da, ar fi frumos sa fie si canale 4K si 3D prin DVB-T2 ... Ca tehnic se poate, deja in alte tari europene se fac deja teste 4K prin digital terestru. Japonezii testeaza chiar 8K. Deci, da, vrem si 4K si 3D.

Anonim

In mod sigur habar n-am daca va trece Romania la digital terestru. Alti bani, alta distractie, o alta modernizare fara perspective care-n zonele oraselor mai mult de 10% n-o sa aiba audienta iar la sate... aproape ZERO

Anonim

Nu ai de unde sa stii perspectivele in viitor si ce se va intampla cu succesul ori insuccesul televiziunii digitale terestre. Frecvente sunt destule intre 503 and 694 MHZ, daca s-ar dori ar fi si pe terestru destule canale tv.

Anonim

Cred ca nu...cred ca va mai continua cu DVB-T standard in orasele unde exista deja, in unele zone va fi DVB-T2, iar in alte zone nu va fi nimic...lumea nu da doi bani pe dvb-t, atata timp cat DVB-S si DVB-C ( unde mai ai si net) sunt cele mai populare. In toate satele, chiar si alea fara cablu, exista satelit...e , si ce daca se va opri analogicul terestru ? Ori face abonament din ala DIGI POPULAR si a rezolvat treaba...iar daca e cablu prin zona, baga din ala analogic de 25 lei /luna si gata ! Mare scofala.

Anonim

Da, dar mai sunt oameni care nu au servici si totusi ar vrea sa vada si ei ceva la tv seara. Poate de abia fac rost de bani pentru curent, de ce sa mai plateasca inca 20-30 lei abonament tv, cand le-ar conveni mai bine gratis ? Plus ca se plateste taxa radio tv, Romania si TVR sunt obligate sa asigure receptia canalelor nationale ale TVR fara un abonament la o firma privata de cablu, ca si contraserviciu pentru suma pe care o percep ca taxa radio tv in factura de energie electrica.

Anonim

Nu au servici, dar pierd ziua la TV...hm. Si aia fara servici, au digi satelit, d-ala de 15 lei/luna, pe care il plateste din somaj sau ajutorul social. Ce sa vezi seara pe TVR...cam nimic. Daca doar TVRurile vor fi singurele posture disponibile in DVB-T/T2, iti spun eu , nu va avea pic de popularitate. Atat cablul cat si satelitul sunt foarte ieftine, deci oricine si le permite.

Anonim

Am spus SEARA, amice, SEARA, nu ziua, nu stii sa citesti ? Si daca nu au serviciu, nu au dreptul sa se uite si ei la tv seara, ca si beneficiu pentru taxa radio-tv pe care o platesc, inclusa in factura de electricitate ? Pai atunci de ce mai platesc taxa radio tv? Astept raspuns la intrebarea de ce mai platesc taxa radio tv, daca nu receptioneaza canalele TVR fara a se abona suplimentar si la un operator de cablu tv sau satelit. Alt raspuns nu ma intereseaza, decat la intrebarea acesta.

George

mai e ultimul.

Anonim

In noaptea aceasta 16 iunie 2015 la ora 24:00 se va lansa primul mux in Romania dvb-t2 pe canalul 30 uif.In analog va ramane singurul canal TVRI care va emite probabil dupa cele auzite maxim pana la data de 31 decembrie 2016.Din surse sigure SNR va emite in plan orizontal dvb-t2.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile