miercuri, 9 septembrie 2015

Orașul cu internet de 10 GB/secundă

Daca vrei internet de 10GB /secunda, trebuie să te muți în sud-estul Statelor Unite ale Americii, mai exact în orasul Salisbury din statul Carolina de Nord.

Orașul are aproximativ 34000 de locuitori, dar probabil si cel mai rapid internet din lume pentru abonatii casnici. Fibrant oferă utilizatorilor casnici internet de 10 GB/secunda, la pretul de 400 $ pe lună. Bineinteles, abonamentul este foarte scump, dar si entuziasmul autoritatilor locale, care detin compania, este la fel de mare: "Putem oferi în oraș chiar acum, oricui dorește, internet prin fibra optica, la 10 GB pe secunda", a declarat Kent Winrich de la Fibrant.

Desigur, doar pentru că pot beneficia de o conexiune de 10 Gbps, nu înseamnă că locuitorii din orășelul Salisbury chiar au nevoie de ea. Probabil cel mai mult vor beneficia intreprinderile și oamenii de afaceri, insa, conform companiei Fibrant, rețeaua are o capacitate suficientă pentru a asigura sarcini mari de trafic pentru utilizatorii casnici, inclusiv cu abonamente de 10 GB, fara a afecta pe ceilalti abonati la serviciile de internet ai companiei.

Un colegiu local s-a abonat deja la serviciul de internet de 10 Gbps.


16 comentarii despre subiectul „Orașul cu internet de 10 GB/secundă”:
Anonim

Mai exact ce stie acest net, ce nu stie unul de 100Mbit? (chestii legale - home use)

Cosmin

Anonim, cei care sunt interesati de asa ceva si le este util, se aboneaza, cine nu este, ramane la 100 MB, e suficient pentru Facebook si streaming online, iti garantez.

Totusi, hai sa iti dau un exemplu. Internetul de 100 MB ar fi fost extrem de plicitisitor, atunci cand i-am trimis varului meu din alt oras cele 6 ore de filmari HD pe care le-am facut impreuna pe litoral si pe care nu le-am putut converti, deoarece el a dorit sa realizeze un montaj cu calitate a imaginii.

Sunt convins ca intelegi ca este o evolutie practica a tehnologiilor, desi te prefaci ca nu intelegi. Pe principiul tau, nu ar fi avut niciun rost ca internetul sa evolueze de la 3 KB pe secunda la cei 100 MB pe care ii lauzi tu sau la 500 MB pe care il laud eu. Si mai vin si americanii astia si se lauda cu 10GB, auzi la ei domnule ! O adevarata rusine sa privesti in viitor ! Si mai vad ca sunt si servicii publice, asta e chiar culmea !

Anonim

Tehnica evolueaza, peste 10 ani asa ceva va fi banal sau poate chiar insuficient, cine stie ce transmisii online de 8K si 16K mai apar si trebuie viteza pentru calitate maxima. Foarte bine ca americanii au initiativa.

Anonim

@Cosmin da in cazul tau a fost util ca ai avut 100MBit+, dar pt home use 100Mbit e de ajuns.
Youtube 4k are un bitrate de ~ 30-40mbit, best case, ca de multe ori nu e nici atat.

Cam cati GB ai avut de transferat? Hai sa zicem ca ai inregistrat la calitate blu-ray, ~ 25GB/ora. adica 150GB, care in 4 ore le poti transfera folosind o linie de 100Mbit, cred ca e acceptabil.
Norocul nostru e ca pana si gigabitul e foarte ieftin.

dany

Si ca simpla curiozitate si e interesant ca intr-un oras exista net de 10GB pe secunda pentru persoane fizice.

PS: pentru anonim de mai sus, Bluray e comprimat, nu e filmare bruta cu compresie mica. Youtube e si mai comprimat. Pentru camere HD, in functie de cat de noua sau de veche e camera, bitrateul poate varia intre 25 -140 MB pe secunda, de exemplu: https://pro.sony.com/bbsccms/assets/files/micro/xdcam/solutions/Sony_HD_Formats_Guide.pdf
Pai daca alegem versiunea cea mai comprimata, de 25 MB/secunda, iar netul de 100 MB duce maxim 12 MB pe secunda, adica pe jumatate din bitrateul camerei, rezulta timp cel putin dublu, adica 12 ore de transfer, chiar plicitisitor. Asa ca la 500 MB i-au trebuit de 5 ori mai putin, deci vreo 2-3 ore. Nu mai calculez daca are vreo camera mai veche, cu bitrate de 40-50 MB pe secunda :)

Unknown

mda, 10gb/sec si toti au HDD 5400rpm, e gatuit la maxim :)

Anonim

@dany atat viteza de transfer cat si bitrateul se masoara in bit nu byte.
150GB in 6 ore inseamna un bitrate de 55-60mbit/s.

Anonim

Nu e bun acest internet de 10gb, foarte si extrem de rau ca l-au lansat in SUA, sper sa nu se lanseze niciodata in Romania, nu este si nici nu va fi vreodata util.

Acum sunteti happy ? Ce discutii contractictorii romanesti, ceva de genul strugurii oricum erau acri. Si va mirati de ce in loc sa dam inainte, dam inapoi. Din cauza ca mereu gasim ceva de cârcotic in loc sa luam exemplu. Nașpa. Nasol.Tipic românesc. Don't worry be happy !

Anonim

Exemplu de placa de retea de 10GB:

https://www.google.ro/search?q=HP+489892-B21

Anonim

Sau alt exemplu: fibra direct in PC, prin media convertor optic pe PCI.

http://www.startech.com/Networking-IO/Adapter-Cards/pci-express-10g-sfp-network-adapter-card~PEX10000SFP

Cosmin

:) 1 minut de filmare 4K cu iPhone 6S sau iPhone 6S Plus ocupa 375MB de spatiu din terminale, deci un film de 10 minute la rezolutie 4K inregistrat cu noile telefoane va ocupa nu mai putin de 3.75GB de spatiu de stocare, iar o ora 22,5 GB. Daca vreau sa trimit unui amic, deci uz casinic, vreo 5 ore de filmare, sunt peste 100 GB. Nu prea mai renteaza pentru uz casnic 100 MB/secunda, adica transfers de 12 MB pe secunda real. E doar un alt exemplu.

Anonim

Peste 10 - 20 de ani cine stio cati giga/secunda or mai fi pe internet

Anonim

In momentul de fata exista si in Romania internet prin satelit la 10 GB.Se adreseaza in special furnizorilor Catv.Dar orice persoana fizica potenta financiar poate opta pentru serviciu.
Evident trebuie sa ai bani sa achiti facturile plus costul echipamentului care se ridica la cca 500-700 euro.Nu este aceeasi suma de plata lunara, cu internetul de 100 sau de 500 de la operatorii Catv.

Cosmin

Da-mi si mie websiteul firmei care ofera banda de 10GB pe secunda prin satelit la persoane fizice in Romania :) Probabil nu esti constient de capacitatile limitate a unui satelit, chiar si in banda Ka.

Catalin

Pai stati sa inteleg 10GB/s este defapt 80 Gb/s care defapt e 80 000Mb/s si la noi in romania un om obisnuit are 100Mbps deci cred ca e super rapid. Probabil o firma de hosting ar avea nevoie de asa internet

Anonim

Banda de 10 GB e 10.000 MB, se imparte la 8 ca sa afli viteza reala, deci vreo 1250 MB.s real.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile