luni, 28 septembrie 2015

SES Astra: 1 din 4 români preferă producțiile High Definition

- 1 din 4 români preferă productiile High Definition
- Alegerea noului furnizor de televiziune depinde intr-o mare masura (60%) de existenta canalelor HD in oferta
- In ceea ce priveste facilitatile oferite de un nou furnizor, posibilitatea de a controla schimbarea canalelor cu o singura telecomanda este importanta pentru aproape o treime dintre romani
- 32% dintre romani si-ar schimba furnizorul de televiziune pentru a avea acces la servicii OTT
- Pro TV este pe locul 1 in topul preferintelor românilor cu 21% dintre optiuni.

SES Astra Romania anunta intr-un comunicat remis către HD Satelit rezultatele studiului „Indexul consumului de televiziune in Romania” care isi propune sa creioneze obiceiurile de consum si servicii TV ale romanilor.

In Romania, principalul criteriu de alegere al clientilor de servicii TV atat in ceea ce priveste tipul de conexiune, dar si furnizorul, este practic lipsa de optiuni, arata studiul „Indexul consumului de televiziune in Romania”. Cea mai mare parte dintre respondentii studiului au declarat ca au avut o singura optiune de alegere pentru furnizorul de servicii si/sau tipul de conexiune. Conform datelor furnizate de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), exista aproape 7 milioane de gospodarii care receptioneaza servicii TV. Aproape doua treimi se conecteaza prin cablu, iar jucatorii principali ai pietei de distributie TV sunt, in ordine, RDS&RCS, Telekom si UPC.

O treime dintre romani spun ca au avut o singura varianta atunci cand au ales furnizorul de servicii TV. Acesta este cel mai frecvent raspuns la intrebarea „de ce ati ales acest furnizor?”. Calitatea serviciului oferit ocupa locul al doilea intre motivele alegerii unui furnizor, fiind indicat de 15% dintre intervievati. Pretul pentru serviciile TV vine abia pe locul al treilea ca importanta, mentionat de aproape 14% dintre respondenti. In ordinea importantei pentru consumator urmeaza impachetarea serviciilor telecom (TV, internet, telefonie) la un pret cat mai mic, timpul scurt de instalare sau faptul ca au fost contactati de o persoana de vanzari.

Aceeasi situatie o intalnim si cand vine vorba de tipul conexiunii ales. Cei mai multi (26%) au spus ca au ales un anumit tip de conexiune deoarece acela era singurul disponibil in zona in care locuiesc. Celelalte criterii pe baza carora au facut alegerile sunt, in ordine, oferirea unei calitati mai bune a serviciului (16%), pretul mai mic (12%) sau un numar mai mare de canale TV (10%).


Viitorul se vede in High Definition

Un sfert (24%) dintre romanii participanti la studiu au declarat ca isi doresc sa urmareasca emisiunea/filmul sau programul preferat la calitate HD. Procentul ajunge la aproape 50% in cazul romanilor cu venituri mari. Calitatea imaginii si experienta oferita de vizionarea unui program HD sunt importante pentru alegerile viitoare: un nou furnizor de servicii TV si/sau un nou televizor. Aproape 60% dintre respondenti considera important formatul HD in eventualitatea alegerii unui nou furnizor de servicii TV, dar si cumpararii unui nou televizor. In ceea ce priveste genul continutului preferat a fi receptionat in HD, pe primul loc sunt mentionate filmele, urmate de stiri, documentare si sport.

Pusi sa aleaga intre facilitati care ar cantari in schimbarea furnizorului de TV, respondentii au indicat simplitatea in utilizare ca cea mai importanta caracteristica. Aproape 30% dintre ei spun ca si-ar schimba furnizorul cu unul care le-ar oferi o solutie tehnica ce ar elimina cea de-a doua telecomanda. La fel de importanta (33%) este oferta OTT (HBO GO, Video on Demand sau Pay per View) a viitorului operator. 33% dintre fanii productiilor HD s-au declarat interesati de o eventuala oferta OTT care sa-i faca sa-si schimbe furnizorul de televiziune.

Peste 84% dintre respondenti se uita zilnic la TV, arata studiul. Romanii consuma, in medie 3,3 ore de continut TV pe zi, in timpul saptamanii. In zilele de la sfarsitul saptamanii consumul de televiziune creste la aproape 4 ore. In jur de 7% dintre respondenti se uita la televizor peste 8 ore in fiecare zi (indiferent de zi), acestia fiind cei mai avizi telespectatori.

La ce se uita? Canale de stiri (78%), filme (57%), muzica (43%) si audienta generala/divertisment (41%). Topul preferintelor romanilor in materie de canale TV este condus de PRO TV cu aproape 21%, urmat de Kanal D si Antena 1.

“Televiziunea la calitate High Definition, noile tehnologii si facilitati de receptie oferite telespectatorilor sunt elemente care, in viitorul apropiat, vor fi cheie atunci cand vine vorba de alegerea unui furnizor sau altul. Investitiile in calitatea tehnica a continutului vor urma doar un trend ascendent, pentru ca nicio televiziune nu poate sa nu tina cont de preferintele propriilor telespectatori. Acum cinci ani programele produse in HD erau putine dar sportul si programe gen nature au impulsionat atat publicul, prin calitatea imaginii si a culorilor, cat si producatorii de continut si de echipamente. In viitorul apropiat ne putem astepta ca si mai multe televiziuni, atat locale cat si internationale, sa isi mute productiile SD spre HD fidelizandu-si astfel telespectatorii”, a declarat Mihai Ursoi, Country Manager SES Astra Romania, Bulgaria si Republica Moldova.

Studiul "Indexul consumului de televiziune in Romania" a fost realizat de Mercury Research pentru SES Astra Romania in luna iunie 2015 pe un esantion reprezentativ la nivel national, de 400 de persoane cu varste peste 18 ani, utilizatori de servicii de televiziune. Marja de eroare a studiului este +/- 5%.

Despre SES

SES este operatorul de sateliti de talie mondiala cu o flota de peste 50 de sateliti geostationari. Compania ofera servicii de comunicatii prin satelit radiodifuzorilor, furnizorilor de continut si servicii de internet, operatorilor de retele mobile si fixe, precum si organizatiilor comerciale si guvernamentale din intreaga lume.   


SES inseamna relatii de afaceri de lunga durata, servicii de inalta calitate si excelenta in industria de radiodifuziune. SES dispune de echipe regionale multiculturale in intreaga lume care colaboreaza strans cu clientii astfel incat sa poata raspunde cerintelor lor specifice privind serviciile si latimea de banda a satelitilor.   


SES (NYSE Euronext Paris si Bursa de Valori din Luxemburg: SESG) detine participatii in Ciel din Canada si QuetzSat din Mexic, precum si o participatie strategica in compania de infrastructura pentru sateliti O3b Networks, recent infiintata. Pentru mai multe informatii, accesati: www.ses.com.


10 comentarii despre subiectul „SES Astra: 1 din 4 români preferă producțiile High Definition”:
Anonim

Ar trebui ca in maxim cativa ani HD sa fie standardul, iar SD raritatile, deja e mult timp de cand au fost lansate canale HD. Deja vine din urma 4K cu viteza....

Anonim

pentru cine stie germana pe astra 19,2 est sunt multe canale necodate hd, as vrea sa vad si in romania un asa satelit cu 20 - 30 canale hd romanesti necodate, dar noi suntem mult in urma fata de occident

Anonim

Cum sa scrii ca dupa PROTV urmeaza canal de si dupa Antena 1 in preferintele telespectatorilor? Pai eu stiam ca PROTV este pe locul 1, Antena 1 este pe locul 2, iar canal de este pe locul 3. Studiu jalnic

Anonim

de aproximativ 1 luna in mod constant protv nu mai este lider de audienta, nu stiu cine le-a dat statistica iar eu personal n-as allege un operator de cablu cu grila slaba de programe care-mi ofera o singura telecomanda.

Anonim

Una e sa preferi si alta e sa aiba audienta. Eu de exemplu prefer Digi 24, dar asta nu inseamna ca ma uit cel mai mult la Digi24, deci fac audienta mai mult pe alte canale. Pe ProTv de exemplu ma uit la un film care tine cu tot cu reclame 2 ore, dar asta nu inseamna ca prefer Pro TV , ci Digi 24, chiar daca ma uit mai putin la Digi 24 si fac audienta la pro Tv. Asta e diferenta dintre preferinte si audienta.

Oricum studiul este despre altceva in principal, despre preferinta de a urmari canale HD, pe care o au doar un sfert din romani, aia cu Pro Tv e o intrebare secundara.

Anonim

Eu prefer Digi24, HBO si Digi Film, in ordinea asta. Voi ce canale preferati ?

Anonim

eu prefer realitatea, antena 1 si rtv

Anonim

apreciez doar canalele care emit HD

Anonim

eu prefer canalele hd dar dth ul la care sunt abonat neavand spatiu pe satelit nu are viitor in aceasta privinta deci urmeaza sa...

Cristy

Eu prefer Digi Film si primatv si HBO !

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile