vineri, 27 ianuarie 2017

Lista must-carry 2017

Consiliul National al Audiovizualului a publicat lista televiziunilor must-carry ( nu se aplică la operatorii de televiziune cu plată care utilizează exclusiv spectrul radio, de exemplu nu se aplică la DTH prin satelit ). Nu a intrat si nu a iesit niciun canal in lista must-carry 2017, comparativ lista din anul 2016, dar s-a schimbat ordinea din lista a unor televiziuni, in functie de audienta la nivel national pe care respectivele televiziuni a avut-o anul trecut, indicii de audiență fiind furnizati de Kantar Media. Serviciile de programe din lista must-carry 2017, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, în ordinea indicelui anual de audienţă, pentru anul 2016, sunt urmatoarele:

De asemenea, în lista must-carry sunt incluse si serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România:

1. TVR 1

2. TVR 2

3. TVR 3

4. STUDIOUL TERITORIAL CLUJ (Judeţele CLUJ, BISTRIŢA-NĂSĂUD, SĂLAJ, BIHOR, SIBIU, MARAMUREŞ, SATU-MARE)

5. STUDIOUL TERITORIAL CRAIOVA (Judeţele OLT, VÂLCEA, GORJ, MEHEDINŢI, ARGEŞ, DOLJ, TELEORMAN)

6. STUDIOUL TERITORIAL IAŞI (Judeţele IAŞI, VASLUI, NEAMŢ, VRANCEA, GALAŢI, BOTOŞANI, SUCEAVA, BACĂU)

7. STUDIOUL TERITORIAL TÂRGU MUREŞ (Judeţele MUREŞ, ALBA, BRAŞOV, HARGHITA, COVASNA)

8. STUDIOUL TERITORIAL TIMIŞOARA (Judeţele TIMIŞ, ARAD, HUNEDOARA, CARAŞ-SEVERIN)

In lista must-carry sunt incluse si serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte: TV 5 si Moldova 1 ( Moldova 1 este amânat până la rezolvarea de către Compania “Teleradio-Moldova” a problemelor ce vizează transmisia programului Moldova 1 pe teritoriul României).

De asemenea, sunt incluse si servicii de programe locale şi regionale aparţinând radiodifuzorilor privaţi aflaţi sub jurisdicţia României, Din lista Licenţelor audiovizuale pentru difuzarea prin satelit şi prin alte reţele de comunicaţii electronice a serviciilor de programe de TELEVIZIUNE, programele se distribuie potrivit prevederilor art. 13^1 din Decizia CNA nr. 72/2012, modificată şi completată prin Decizia CNA nr 350/2015.

CNA mai include in listă si serviciile de programe destinate minorităţilor naţionale cu o pondere mai mare de 20%, aparţinând radiodifuzorilor privaţi aflaţi sub jurisdicţia României, specificând televiziunea ERDELY TV, un program regional (parţial judeţele MUREŞ, HARGHITA, COVASNA, SATU MARE, BIHOR, SĂLAJ, CLUJ) în limba maghiară, destinat minorităţii maghiare din România. Ponderea populaţiei de etnie maghiară: judeţele Harghita – 85,2%, Covasna – 73,7%, Mureş – 38,1%, Satu Mare – 34,7%, Bihor – 25,3% şi Sălaj – 23,3%.

Sunt mentionate de asemenea servicii publice ale Societăţii Române de Radiodifuziune; programe de radiodifuziune naţionale şi locale, private. Acestea pot fi accesate din lista Licenţelor audiovizuale pentru difuzarea terestră, prin satelit şi prin reţele de comunicaţii electronice a serviciilor de programe de RADIODIFUZIUNE de pe websiteul CNA.

Lista must-carry 2017 se aplică in conformitate cu art.82 din Legea Audiovizualului ( Nr. 504 din 11 iulie 2002 ):

(1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.

(2) Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei.

(3) În mediul rural, pentru reţele cu mai puţin de 100 de abonaţi Societatea Română de Televiziune poate asigura gratuit recepţia programelor publice, în vederea retransmisiei.

(4) În localităţile în care o minoritate naţională reprezintă o pondere mai mare de 20% distribuitorii vor asigura şi servicii de transmitere a programelor care sunt libere la retransmisie, în limba minorităţii respective.

(5) În limita posibilităţilor, distribuitorii care retransmit servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice vor include în ofertele lor de programe serviciile publice ale Societăţii Române de Radiodifuziune, ale unui program de radiodifuziune naţional şi ale unui program de radiodifuziune local, private.


7 comentarii despre subiectul „Lista must-carry 2017”:
Anonim

ar trebui m ai multe programe mast chery

Anonim

Mai multe? Sunt prea multe și așa. Nu vezi audiența pentru ultimele din listă?

Anonim

Pro TV nu face parte din aceasta categorie ?

Anonim

Pro Tv nu e liber la retransmisie, ci solicita taxa de retransmisie de la operatorii de cablu.

cKy

De ce lipseste Telekom din lista? Nextgen este francizor Telekom insa nu isi impart tertoriile.

Anonim

Lista asta nu are legatura cu anumiti operatori, e pentru toti cablistii.

Anonim

Anul trecut erau obligatorii si cateva televiziuni regionale;observ ca anul acesta au disparut.
Ex. TV Sud Est,Tele Moldova,West TV Regional,Est TV,Regio TV Transilvania,VOX TV Regional,Litoral TV,Kapital TV,etc.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile