marți, 28 februarie 2017

Un nou satelit va furniza serviciile DTH-ul Telekom Tv România

Satelitul va fi lansat din Guyana Franceză cu ajutorul unei rachete Ariane 5, in data de 28 iunie 2017. Acesta va avea la bord 44 de transpondere ce operează în banda Ku si un transponder S/Ka pentru compania londoneza Inmarsat. Hellas Sat 3, construit pe baza platformei Thales Alenia Spacebus 4000C4 si care va ajunge în poziția de exploare orbitala de la 39° Est, va avea o capacitate cu aproximativ 50% mai mare decât predecesorul său Hellas Sat 2.

Ministrul grec pentru comunicații digitale și pentru mass-media, Nikos Pappas, a vizitat in data de 24 februarie 2017 firma franceză Thales Alenia Space din Cannes, care s-a ocupat de construcția satelitului Hellas Sat 3. După cum a fost precizat jurnaliștilor, satelitul a trecut toate testele.

În luna ianuarie a acestui an, Grecia a anunțat decizia sa de a reveni la programul spațial. Grecia a avut în trecut propriul său satelit, Hellas Sat 2, lansat în mai 2003 pentru a furniza servicii în Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Cu toate acestea, în anul 2013, satelitul Hellas Sat 2 a fost vândut catre operatorul Arabsat pentru suma de 208 milioane de euro, care detine acum majoritatea in compania Hellas Sat. Acest satelit este utilizat si de catre DTH-ul Telekom Tv Romania si trebuia sa fie inlocuit, conform previziunilor initiale, de la sfarsitul anului trecut.

Satelitul a fost comandat în comun cu compania Inmarsat din Londra, dar va fi controlat de la centrul Hellas Sat din Koropi, Attica. CEO-ul Hellas Sat ( Christodoulos Protopapas ) a explicat agenției de știri Athens-Macedonian News Agency (ANA) că satelitul, ce va avea o durata de exploatare de 15 ani, va completa de asemenea si rețeaua Inmarsat de la sol.

"Cu noul satelit, poziția orbitală a Greciei este întărită, deoarece vor exista mai multe antene din întreaga lume care sunt îndreptate spre poziția 39 de grade și, prin urmare, mai multe servicii vor fi oferite de această poziție orbitală. Ca urmare a atenției acordata de guvern pentru acestui sector, Grecia se va repoziționa pe harta globală a aplicațiilor spațiale", a spus acesta.

Potrivit unor surse din presa internationala, centrul Hellas Sat din Koropi va extinde activitățile sale și se va angaja si in controlul altor sateliți, în plus față de Hellas Sat 3. Primul astfel de contract, spun sursele, urmează să fie semnat la Barcelona in viitorul apropiat.

UPDATE 24 iunie 2018: Telekom România a inceput sa utilizeze diverse frecvențe ale satelitului Hellas Sat 3. Detalii găsiți AICI.

UPDATE 19 decembrie 2018: Satelitul Hellas Sat 2 a oprit furnizarea serviciilor DTH, fiind preluate transmisiile, inclusiv cele ale Telekom Romania, de către Hellas Sat 3. Detalii găsiți AICI.

UPDATE 7 februarie 2019: Satelitul Hellas Sat 4 a fost lansat. Detalii și hărți găsiți AICI.


2 comentarii despre subiectul „Un nou satelit va furniza serviciile DTH-ul Telekom Tv România”:
dan bogdan

Satelitul asta nou e o veste foarte buna pentru Telekom TV. De ce? Atunci cand, cat de curand, va iesi din functiune Intelsat 10-02 (1W) si atat Digi cat si FocusSat vor trece pe Thor 7, Telekom va deveni practic singura optiune pentru receptionarea programelor romanesti in vestul Europei ( Spania, Franta, UK, partial Germania, s.a.). Pentru Italia va mai exista posibilitatea OrangeTv pe Astra 5B (31.5E). Si cum sunt vreo 4 milione de romanasi pe acolo...

Anonim

Poate ca Digi si Focus Sat se muta pe Thor 6 si nu pe Thor 7. Nu a anutat nici Focus Sat si nici Digi Tv ca se muta pe Thor 7. Cu siguranta ca in caz de nevoie se vor muta pe Thor 6, deoarece au un contract cu distributie semnal, iar in caz de schimbare satelit, operatorul e obligat sa ofere aceeasi arie de acoperire, iar aceasta o poate face doar prin Thor 6. Thor 6 nu iese anul acesta din functiune si are acoperire foarte buna cu semnal in intreaga Europa.

Revenind ONTOPIC, ca aici nu e vorba nici de Focus sat nici de Digi Tv si nu mi se pare deloc normal sa deviem subiectul, imi place sa vad ca satelitul acesta nou pentru Telekom are cel mai puternic semnal din Europa chiar pentru Romania.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile