vineri, 29 decembrie 2017

Olandezii doresc să legifereze dreptul abonaților de a utiliza propriile echipamente pentru serviciile de televiziune cu plată și internet

Autoritățile olandeze au elaborat un plan legislativ care (dacă va fi promulgat) va obliga furnizorii de servicii de internet și televiziune cu plată să ofere clienților dreptul de a alege să folosească propriile echipamente ( receptoare, modem-uri, routere etc ) și nu obligatoriu pe cele impuse de furnizorul de servicii.

Astfel, clienții vor putea achiziționa și folosi (pentru serviciul furnizat contra-cost de operator) echipamente mai performante (inclusiv receptoare care nu sunt limitate la a recepționa doar canalele de grila operatorului) sau echipamente pe care le consideră mai sigure din punct de vedere al confidențialității vieții private. Proiectul legislativ a fost inițiat de doamna Mona Keijzer, noul secretar de stat pentru economie și mediu.

Autoritățile speră că propunerea va determina o mai mare concurență și, astfel, o ofertă mai bună. Autoritățile explică de asemenea că propunerea ar putea da naștere la mai multe tipuri de abonamente (teoretic, abonamentele în care clienții își folosesc propriu echipament devenind mai ieftine). De asemenea, furnizorii de servicii ar putea lua decizia de a-și diversifica oferta de echipamente, pentru a atrage clientul sa aleagă un echipament mai performant furnizat chiar de operator și nu unul propriu, dacă echipamentul operatorului îndeplinește cerințele clientului.

"Propunerea este, printre altele, rezultatul unor noi prevederi legislative care au stabilit că modem-urile, router-ele și receptoarele tv fac parte din reţeaua privată a clientului și nu din cea a operatorului. Clienții au dreptul să decidă singuri ce echipamente utilizează acasă", mai precizează Mona Keijzer.

Autoritățile olandeze au inițiat și o consultare publică (ce se va desfășura până în data de 15 februarie 2018) privind propunerea legislativă, care cu siguranța va avea de înfruntat o puternică rezistență din partea furnizorilor de servicii de televiziune cu plată și internet.


9 comentarii despre subiectul „Olandezii doresc să legifereze dreptul abonaților de a utiliza propriile echipamente pentru serviciile de televiziune cu plată și internet”:
Bogdan

Pe cand si in Romania asa ceva? De exemplu: DTH-ul DIGI abonatilor dupa ultimele updateuri le-a fost interzisa posibilitatea de a receptiona si alte posturi de pe satelit. Banuiesc ca la fel sta situatia si-n cazul DTH-urilor FocusSat, Orange si Telekom

Anonim

Exact la fel e si la Telekom si Orange. Focus Sat si Freesat iti ofera dreptul sa utilizezi propriul receptor compatibil cu sistemul lor de criptare.

Daca va fi sau este deja lege europeana pe tema asta, vor fi obligati si la noi mai devreme sau mai tarziu.

Unknown

Din text reiese clar ca doar in Olanda se doreste asa ceva, deocamdata, daca legea va fi adoptata. Sa se aplice la nivel european, personal nu cred...sunt interese mari din partea companiilor de cablu. Si la noi in Romania, nici atat, noi avem inca analogic si in vestul Europei se trece la UHD. Apa multa pe Dambovita va curge... macar de am avea toate televiziunile cu acoperire nationala in HD ?!

Anonim

Am inteles ca e doar pentru Olanda, e clar asta din text, dar ma gandeam ca poate olandezii s-au orientat dupa vreo prevedere a Uniunii Europene, care ar fi foarte putin cunoscuta, dar care poate exista. Merita studiat, poate exista vreo astfel de directiva a UE care spune ca echipamentele de acasa fac parte din reteaua privata a abonatului, ca nu cred ca faceau asta din mintea lor fara o baza legala a UE. Si in acez caz, s-ar aplica in maxim 2 ani si in Romania o astfel de lege.

Anonim

Dezvoltarea tehnologiei va ajuta sa mergem peste obligativitatea unui aparat proprietar al operatorului de televiziune. Avem acum aplicați ca Netflix, Amazon Prime sau HBO go care nu au nevoie de un decodor sau alt aparat si deja exista aplicați in lume care furnizeaza sute de canale de televiziune la o calitate foarte buna. Deci nu e nevoie neaparat de o lege dar pur si simplu dezvoltarea tehnologică va rezolva problema.

Anonim

Ce le scapa din vedere este compatibilitatea echipamentului cumparat de utilizator si cel furnizat de provider. Inca sunt cazuri cand echipamente furnizate de provider nu sunt compatibile in alte orase pantru ca difera echipamentele din headend. Pe deoparte ideea este buna sa-ti poata oferi echipament compatibil pe diverse nivele de performanta/securitate. La router e simplu si acum, refuzi routerul providerului si-ti achizitionezi ce doresti dar cum pot rezolva cu modemurile de cablu (UPC) sau ONT-urile (RDS)? Eventual sa furnizeze o lista cu echipamnetele compatibile cu reteaua lor din fiecare localitate?

Anonim

E logic ca abonatul trebuie sa aiba echipamente compatibile. Dar iti garantez ca pentru orice operator din Romania, pentru orice echipament furnizat de operator, exista cel putin cateva zeci sau chiar sute de modele alternative de echipamente compatibile si cu mult mai performate, pe care abonatul le poate folosi.

Anonim

La tv prin satelit sau cablu e si mai simplu, alege clientul unul din miile de modele compatibile cu sistemul de codare folosit si gata. Oferta de modele compatibile cu un sistem de criptare sau altul e enorma in aceasta industrie.

Anonim

La noi nu sunt in stare multi care ofera tv prin satelit sa ofere nici cam-uri, macar sa poti folosi propriul tv, sa nu te mai incurci prin telecomenzi.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile