marți, 6 februarie 2018

Parlamentul European a interzis blocarea pe criterii geografice a achizițiilor online în UE

Cumpărătorii vor putea face achiziții online în Uniunea Europeană, fără să fie blocați sau redirecționați în mod automat, a decis prin vot Parlamentul European. Pentru moment, fac excepție de la această regulă conținutul digital protejat prin drepturi de autor (cum ar fi de exemplu cărțile electronice, muzica, filmele sau jocurile), precum și serviciile de transport.

Noile reguli vor interzice "geo-blocarea" cumpărătorilor din UE care navighează pe website-uri dintr-o altă țară a UE, astfel încât aceștia să aibă posibilitatea să aleagă de la care website-uri vor achiziționa bunuri sau servicii, fără să fie blocați (sau redirecționați automat către alt site din alt stat).

Comercianții vor trebui să trateze pe cumpărătorii online dintr-o altă țară a UE în același mod ca pe cei locali, adică să le acorde acces la aceleași prețuri sau condiții de vânzare atunci când:

- cumpără bunuri (de exemplu, aparate de uz casnic, electronice, îmbrăcăminte) care sunt livrate într-un stat membru unde comerciantul oferă livrarea în condițiile sale generale (sau bunurile sunt colectate într-o locație convenită de ambele părți, dintr-o țară a UE în care comerciantul oferă această opțiune). Comercianții nu sunt obligați să livreze în toate țările UE, dar cumpărătorii trebuie să aibă posibilitatea de a ridica pachetul într-un loc convenit cu comerciantul;

- cumpără servicii furnizate pe cale electronică, care nu sunt protejate prin dreptul de autor (cum ar fi serviciile in cloud, firewall-uri, depozite de date, găzduire de website-uri și altele) sau cumpără un serviciu care este furnizat în sediul comerciantului sau într-o locație fizică în care operează comerciantul (de exemplu sejururi la hotel, evenimente sportive, închirieri auto, festivaluri de muzică sau bilete pentru parc de agrement).

Tratarea cumpărătorilor în mod diferit în funcție de locul de emitere a unui card de credit sau de debit va fi de asemenea interzisă. Deși comercianții rămân liberi să accepte orice fel de plată doresc, aceștia nu mai pot face discriminări bazate pe naționalitate, în cadrul unei anumit tip de plată.

Comisia Europeană trebuie să evalueze, în termen de doi ani de la intrarea în vigoare a acestui regulament, dacă interdicția blocării pe criterii geografice ar trebui extinsă pentru a include și conținutul digital protejat prin drepturi de autor, precum și serviciile de transport ( care sunt de asemenea excluse din actuala regulă).

Róża Thun (PPE, PL), raportoare, a declarat: "Uniunea Europeană poate furniza rezultate concrete cetățenilor din întreaga Europă, aducând schimbări pozitive în viața de zi cu zi. Această nouă lege a UE privind interzicerea blocării pe criterii geografice este un pas important spre o piață unică digitală mai competitivă și integrată, atât pentru consumatori, cât și pentru comercianți. De asemenea, reprezintă o altă piatră de hotar în lupta împotriva discriminării consumatorilor pe baza cetățeniei sau a reședinței, care nu ar trebui să existe în Europa noastră unită".


Niciun comentariu despre subiectul „Parlamentul European a interzis blocarea pe criterii geografice a achizițiilor online în UE”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile