vineri, 29 iunie 2018

"James Cameron: Povestea științifico-fantasticului", la AMC din 7 iulie 2018

Din 7 iulie, de la ora 15:00, după-amiezele de sâmbătă sunt dedicate - la AMC - seriei-documentar „AMC Visionaries: James Cameron’s Story of Science Fiction”/„James Cameron: Povestea științifico-fantasticului”, anunță televiziunea printr-un comunicat remis către HD Satelit.


În fiecare dintre cele 6 părți, scenaristul, regizorul și producătorul laureat cu Oscar va explora originile viziunilor futuriste și fascinației noastre pentru lumea SF, prin intermediul interviurilor cu poveștitori de renume, vedete și nume ale căror cariere au definit genul acesta de filme, ca: Steven Spielberg, George Lucas, Ridley Scott, Christopher Nolan, Arnold Schwarzenegger, Will Smith și Sigourney Weaver. Fiecare nou episod va fi pe post sâmbăta, la aceeași oră.

„AMC Visionaries: James Cameron’s Story of Science Fiction”/„James Cameron: Povestea științifico-fantasticului” aruncă o privire exclusivă în culisele istoriei unui gen de filme care stă la baza culturii pop contemporane. În fiecare dintre cele 6 părți ale acestei serii-documentar, scenaristul, regizorul și producătorul laureat cu Oscar James Cameron va explora originile science fiction-ului, viziunilor futuriste și fascinației noastre pentru lumea SF, prin intermediul interviurilor cu poveștitori de renume, vedete și nume ale căror cariere au definit genul acesta de filme, ca: Steven Spielberg, George Lucas, Ridley Scott, Christopher Nolan, Arnold Schwarzenegger, Will Smith și Sigourney Weaver. Cameron ne poartă într-o călătorie inițiatică menită să ne ajute să înțelegem de unde provin ideile SF și încotro ne ghidează ele.

„AMC Visionaries” este o serie-documentar marca AMC, în care artiști de renume ne spun povești secrete și legende fascinante din culisele lumii lor. Pe lângă seria difuzată în primăvara aceasta pe AMC, „Istoria secretă a benzilor desenate” (cu Robert Kirkman), postul urmează să mai dea și „AMC Visionaries: Eli Roth’s History of Horror” și „AMC Visionaries: Rap Yearbook.”



EPISOADE



EPISODUL 1: ALIEN LIFE
Science fiction-ul este plin de lumi extraterestre, numai bune de explorat. Ce ne pot învăța extratereștrii despre ce înseamnă să fii om?
Extrateștrii din alte lumi sunt o marcă înregistrată a SF-urilor încă de când H.G. Wells a popularizat ideea marțienilor, în „Războiul lumilor”. Dacă aceștia există ori ba este o întrebare fără răspuns, dar nu putem nega faptul că omuleții verzi ne-au fascinat și ne-au înfricoșat de la Wells încoace, de la „Întâlnire de gradul trei”, la „Ziua Independenței”. Science fiction-ul a folosit extratereștrii ca o metaforă pentru a explora idei puternice despre comunicare, colonizare, politică, putere și modul în care ne comportăm între noi.

EPISODUL 2: SPACE EXPLORATION
Vom călători vreodată spre stele, așa cum ne imaginăm în scenariile SF?
Pentru mulți dintre noi, SF-ul și navele spațiale sunt două fețe ale aceleiași monede. De la H.G. Wells și Jules Verne încoace, călătoria spre stele a fost o temă centrală și o promisiune clară a poveștilor SF. Scriitori ca Arthur C. Clarke, Robert Heinlein și Ray Bradbury au plecat de la această idee și au pus bazele unor francize moderne ca „Star Trek” și „Războiul stelelor”. Ce ne așteaptă în spațiu oare și cum ne vor schimba aceste descoperiri?

EPISODUL 3: MONSTERS
De ce ne e frică și de ce ne place atât de mult sentimentul?
Monștrii SF ne permit să ne explorăm ungherele întunecate ale sufletelor – a căror existență nu prea vrem să o admitem. Aceste creaturi inspirate de realitate ne reduc temerile (de necunoscut, de a greși, de cei din jur), transformându-le în prezențe vizibile. Sf-ul a apărut grație monștrilor: romanul lui Mary Shelley, „Frankenstein” este considerat a fi prima operă care explorează știința și impactul ei asupra societății. De la „Godzilla” la „Jurassic Park”, de la „Creatura” la „Stranger Things”, în acest episod explorăm cum a folosit science fiction-ul puterea fricii.

EPISODUL 4: DARK FUTURES
Ce se întâmplă când vine sfârșitul lumii?
SF-ul este plin de distopii și lumi post-apocaliptice care reflectă fascinația noastră pentru sfârșitul lumii. Cum va arăta acesta? Ne vom da oare seama că îl trăim? Și cum am putea supraviețui? Aceste întrebări sunt centrale tematicii SF a unui viitor întunecat. Teama de sisteme de guvernământ brutale a creat opere ca „1984” și „Jocurile foamei”, iar imagini ale unei societăți prăbușite stau la baza unor povești ca „The Walking Dead”. Și dacă avem o apocalipsă, trebuie să avem și un grup de supraviețuitori post-apocaliptici care încearcă să reconstruiască societatea, pentru că omenirea e greu de distrus complet.

EPISODUL 5: INTELLIGENT MACHINES
Roboții viitorului – ne vor salva sau ne vor aduce pieirea?
Roboții SF sunt întruchiparea ambulantă a unei idei fascinante: inteligența artificială. În ciuda avertismentelor date de Stephen Hawking și Elon Musk, AI-ul rămâne o idee care cuprinde, în măsuri egale, promisiune și pericol. De la începuturile SF-ului (ca „Metropolis”), la pietre de hotar ale genului (ca „Terminatorul”) și până la hituri de box-office (ca „Her”), mașinăriile inteligente sunt o fântână nesecată de idei. Și pe bună dreptate: aceste tehnologii odinioară distantă și potențial periculoase nu mai par atât de îndepărtate.

EPISODUL 6: TIME TRAVEL
Putem călători în timp și, dacă da, ne putem schimba soarta?
Călătoria în timp este una dintre cele mai tentante idei din science fiction. H.G. Wells a inventat conceptul de mașină care poate călători în timp în „Mașina timpului”, iar de atunci scriitorii și autorii de film au explorat posibilitățile, paradoxurile și capcanele acestei idei. Există oare linii temporale multiple? Ne putem schimba soarta? Sau suntem păpuși într-o linie temporală fixă? De la „Înapoi în viitor”, la „Terminatorul”, acest episod explorează aceste idei și răspunde întrebărilor iscate de ele.

BIOGRAFIA ECHIPEI DE PRODUCȚIE


JAMES CAMERON (Producător executiv)
James Cameron este un renumit realizator de film și explorator. Ca regizor, scenarist și producător, a stat în spatele unora dintre cele mai memorabile filme ale ultimilor 30 de ani: „Terminatorul”, „Aliens”, „Abisul”, „Terminator 2: Ziua Judecății”, „Minciuni adevărate”, „Titanic” și „Avatar”. Acesta din urmă este pelicula cu cele mai mari încasări din istorie, având peste 2,7 miliarde de dolari la box-office-ul mondial, depășind anteriorul deținător al recordului – tot un film marca James Camero, „Titanic”, care a deținut acest titlu timp de 12 ani. Peliculele sale au în palmares și numeroase nominalizări și premii: „Titanic” are 14 nominalizări la Oscar (un record) și 11 Oscaruri (tot un record), inclusiv trofee pentru „cel mai bun film” și „cel mai bun regizor”. „Titanic” și „Avatar” au câștigat și Globul de Aur la categoriile „cel mai bun film” și „cel mai bun regizor”, iar al doilea film a fost nominalizat la 9 Oscaruri, câștigând 3.

În ultimii 17 ani, Cameron a dezvoltat sisteme de filmat 3D revoluționare, pentru film, documentar, evenimente sportive și nu numai. A fost pionierul renașterii acestei tehnologii, care a transformat industria cinematografică în ultimii ani. În plus, a dezvoltat și vehicule, echipament 3D și sisteme de iluminat destinate explorării oceanelor, la mare adâncime. Recent, Cameron a stat în fruntea celei de-a opta expediții în unele dintre cele mai adânci zone maritime din lume. Asta după ce, pe 26 martie 2012, a stabilit recordul pentru cea mai adâncă scufundare solo, într-un vehicul creat de el, în Challenger Deep, cel mai adânc punct cunoscut de pe Terra, la 10.908 metri adâncime.

Cameron este Explorator National Geographic și a primit cel mai prestigios premiu marca National Geographic (Medalia Hubbard), dar și medalia Clubului Exploratorilor (acordându-i-se titlul de Exploratorul Anului).

Cameron este pasionat și de sustenabilitate, creând în acest sens Fundația Avatar Alliance. Compania lui de producție (Lightstorm Entertainment) a instalat panouri solare pe acoperișurile Sturiourilor Manhattan Beach, pentru a genera energia necesară pentru filmarea continuărilor la „Avatar” (2, 3, 4 și 5, pe care regizorul le filmează momentan).

KEN DRUCKERMAN ȘI BANKS TARVER (Producători executivi)
Ken Druckerman și Banks Tarver sunt co-fondatorii și co-președinții companiei de producție TV Left/Right, cu sediul la New York. În ultimii 20 ani, Left/Right a realizat creații aparținând unei varietăți de genuri, de la documentare serioase, la comedii excelente. Printre producțiile lor se numără: adaptarea TV a emisiunii radiofonice „This American Life” (premiată cu Emmy), comedia „Odd Mom Out” și seria-documentar „The Circus”.

MARIA WILHELM (Producător executiv)
Maria Wilhelm este președinte & COO al CAMERON Companies și director executiv al Fundației Avatar Alliance. Se ocupă de numeoase inițiative comerciale axate pe noile tehnologii și sprijină inițiativele sociale axate pe protecția mediului înconjurător. În plus, Wilhelm se ocupă de proiectele TV și de film documenta ale lui James Cameron.

JEFF COOPERMAN (Co-producător executiv)
Jeff Cooperman a petrecut ani buni în lumea satirei inspirate de știri, lucrând în echipele formatelor „NewsHour”, „TV Nation”, „Dateline NBC” și „The Colbert Report”. Face parte din echipa companiei Left/Right, în cadrul căreia a lucrat la proiecte ca „Generation X” (National Geographic) și „The Chain” (MSNBC). Are în palmares Premii Emmy și Peabody.

MIKE MEZAROS (Co-producător executiv)
Mike Mezaros face parte din echipa Left/Right de peste 10 ani și a lucrat la documentare despre nume ca Einstein, Jefferson, Lincoln și Iisus. A fost co-producător executiv al proiectelor „Lost History” (H2) și „America’s 9/11 Flag: Rise from the Ashes” (History), și a lucrat la producția „15 Septembers Later”, realizată cu ocazia aniversării a 15 ani de la atacurile de pe 11 septembrie 2001.


3 comentarii despre subiectul „"James Cameron: Povestea științifico-fantasticului", la AMC din 7 iulie 2018”:
Anonim

Ce a mai imbatranit Arnold... mare actor cand era tanar...
Sunt fan al SF-ului, deci ma voi uita cu interes la aceste documentare.

Anonim

Va salut !
Ce sperante sunt sa intre in acest an AMC pe cablul celor de la RCS -RDS ?

Anonim

Nu se stie. Deci poate sa intre si maine, si peste 1 an, sau niciodata.
Negocieri nu sunt in acest moment, cel putin nu publice, deci...

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile