vineri, 1 martie 2019

OneWeb: 648 sateliți vor furniza internet oriunde pe planeta Pământ

OneWeb, cu ajutorul Arianespace și a unei rachete rusești Soyuz, a lansat pe 27 februarie 2019 (ora locală 18.37, 21.37 GMT) șase sateliți și a făcut astfel primul pas al unui proiect care va include 648 sateliți necesari pentru acoperire globală cu semnal. Numărul final de sateliți ai proiectului OneWeb ar putea crește în viitor la aproximativ 2000.

Planul lui Greg Wyler, fondatorul OneWeb si antreprenor american în domeniul telecomunicațiilor, este simplu: să înconjoare planeta cu o flotă de sateliți care va oferi internet în bandă largă, iar informatia să ajungă astfel oriunde pe planetă, chiar și acolo unde în prezent nu există internet.

"Există spectru de frecvență neutilizat, peste tot pe planeta Pământ. Vom conecta la internet o mulțime de oameni, care acum nu au posibilitatea de a se bucura de internet. La inceput ne vom concentra pe conectarea școlilor, ambarcațiunilor, avioanelor și a zonelor planetei unde este foarte costisitor sa fie realizate rețele de fibra optică", a explicat Adrian Steckel, CEO OneWeb.

Greg Wyler a fondat anterior o altă constelație numită O3b, care operează o flotă de 16 sateliți care se deplasează în jurul ecuatorului la o altitudine de 8.000 km. OneWeb este un proiect mult mai mare a lui Wyler, o rețea mult mai densă de sateliți plasați la 1200 km altitudine. Constelația OneWeb va oferi o conectivitate totală de peste un terabit pe secundă.

OneWeb, în parteneriat cu Airbus, va lansa lunar loturi de până la 36 sateliți. Aceștia vor intra în funcțiune la sfârșitul anului viitor, iar implementarea completă a proiectului se va finaliza în anul 2021.

În plus, există aproximativ 2000 de sateliți funcționali pe orbita planetei, plasați la diferite altitudini; de asemenea, există peste 2000 sateliți vechi care au încetat operațiunile. Dacă vor fi lansate mai multe mega-constelații de sateliți, va crește semnificativ numărul de sateliți de pe orbită, iar experții sunt îngrijorați de potențialul de coliziune. Un studiu recent, sponsorizat de Agenția Spațială Europeană și susținut de Airbus, a constatat că operatorii de sateliți ar trebui să retragă în decurs de cinci ani sateliții scoși din funcțiune, altfel va crește riscul ca sateliții să intre reciproc în coliziune. Pentru a nu contribui la acest fenomen, OneWeb a implementat în sateliți un sistem de îndepărtare a acestora de pe orbită, atunci când vor fi scoși din uz, pentru a minimiza potențialul de coliziune și crearea de gunoi spațial.

În trecut s-a mai încercat realizarea unor constelații mari de sateliți pentru a furniza conectivitate globală, dar proiectele au eșuat. Iridium și Globalstar mai există astăzi doar grație procedurile de intrare în faliment, care le-a redus datoriile.

UPDATE 29 martie 2020: OneWeb a solicitat aplicarea Capitolului 11 din Legea Falimentului din SUA. Detalii găsiți AICI.


3 comentarii despre subiectul „OneWeb: 648 sateliți vor furniza internet oriunde pe planeta Pământ”:
Anonim

Banda putina si foarte scump

Dan

Va fi gratuit pentru zonele din lumea a treia, care nu au internet deloc. Va fi broadband. Nu e in înlocuitor pentru furnizorii tai de internet, ci pentru cei care nu au nicio alta posibilitate de internet. Sper că acum ai priceput.

Anonim

Internet gratis????

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile