luni, 20 mai 2019

7,64 milioane abonați la servicii de televiziune în România

Numărul de abonați la servicii TV a continuat sa crească, astfel ca s-a ajuns la 7,64 milioane de abonați. Traficul național în rețelele de telefonie e în ușoară scădere, însa traficul în roaming creste ca urmare a beneficiilor aduse de Roam like at home. Am putea concluziona ca telefonia singura nu ne mai poate asigura nevoile de comunicare, utilizam tot mai multe si variate mijloace, precum aplicatiile si retelele sociale”, a declarat printr-un comunicat de presă Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Retransmisie TV


La finalul anului 2018 s-a înregistrat o crestere de 3% a numarului de abonati la servicii de retransmisie TV furnizate contra-cost, numarul total de utilizatori ajungând la 7,64 de milioane. Tendinta înregistrata în anii precedenti a continuat si în 2018, unii abonati au trecut de la satelit - DTH (-5%) la cablu (+6%) sau tv prin protocol IP (+13%).

Având în vedere ca, de regula, persoanele fizice achizitioneaza unele servicii per locuinta (retransmisie TV, internet fix, telefonie fixa), un alt indicator prin care se poate exprima rata de penetrare a acestora este rata de penetrare la 100 locuinte. Conform datelor oficiale, în România exista în prezent aproximativ 7,5 milioane de gospodarii, comparativ cu 9 milioane de locuinte, astfel ca, în timp ce rata de penetrare la 100 gospodarii pentru serviciile de retransmisie TV a fost de 102%, cea calculata la 100 locuinte a fost de 85%. Rata de penetrare la 100 gospodarii a fost de 106% în mediul urban si de 97% în mediul rural, iar cea calculata la 100 locuinte a fost de 91% în mediul urban si de 77% în mediul rural.

Anul trecut, în mediul urban, serviciile TV erau recepționate îndeosebi prin rețele de cablu (83% dintre abonați), în timp ce în mediul rural erau utilizate, aproape în egala masura, rețelele satelit de tip DTH (50%) și cele de cablu (49%).

În functie de numarul de abonati de la sfârsitul anului 2018, liderul pietei de servicii TV avea o cota de piata de 49%, principalul competitor 19%, ceilalți furnizori însumând 32%.

Evoluția telefoniei mobile


La sfârșitul anului 2018, în România erau 22,7 milioane de utilizatori activi de telefonie mobila, înregistrând o ușoara creștere de 1%. Dintre aceștia, 12,7 milioane, în crestere cu 5%, erau utilizatori pe baza de abonament și 9,9 milioane, în scadere cu 4%, erau utilizatori activi pe baza de cartele preplatite.

Traficul total de voce efectuat prin retelele mobile a scazut usor în 2018 (-1%), pâna la 68 de miliarde minute. Media lunara a traficului de telefonie mobila efectuat de un locuitor pe parcursul anului 2018 a fost de 4 ore si 49 minute si de 57 SMS trimise.

Ca urmare a aplicarii Regulamentului de roaming, se intensifica, în schimb, utilizarea serviciilor în roaming. Traficul de apeluri efectuate în roaming a crescut cu 58% fața de 2017, cel de apeluri primite cu 28%, cel de SMS cu 23%, cea mai mare crestere, de 149%, fiind înregistrata de traficul de date/internet.

În funcție de numarul de cartele SIM active la sfârșitul anului, liderul pietei avea o cota de piața de 39%, principalul competitor 30%, ceilalți furnizori însumând 31%.

Evoluția telefoniei fixe


Piața serviciilor de telefonie fixa continua sa înregistreze scaderi atât din punct de vedere al numarului de linii de acces (-6%, pâna la 3,66 milioane), cât și din cel al traficului (-17%, pâna la 2,3 miliarde minute).

Ca urmare a acestor evolutii, media lunara a traficului de telefonie fixa efectuat de catre un locuitor a ajuns la numai 10 minute în 2018, în scadere cu 17% fata de cea din 2017.
În funcție de numarul de abonați de la sfârșitul anului 2018, liderul pieței avea o cota de piața de 43%, principalul competitor 36%, ceilalti furnizori însumând 21%.


5 comentarii despre subiectul „7,64 milioane abonați la servicii de televiziune în România”:
Anonim

Deci pe satelit sunt aproape jumatate cat sunt pe cablu. Credeam ca sunt mult mai putini pe DTH, surpinzator!
Iar pe IPTV credeam ca sunt mult mai multi, dar se pare ca numarul de abonati IPTV e foarte mic, comparativ cu cablu si satelit.

Cristian

Sunt mai multi abonati la cablu analogic decat la cablu digital. Asta e si mai surprinzător!

Anonim

@Cristian: Avand in vedere ca toate tv-urile noi au tuner digital iar operatorii de cablu ofera posturi digitale la liber, nu multa lume se complica sa treaca la abonamentul digital.

Anonim

Mult mai sigur si imagine foarte clara e pe DTH.

Cristi

Ai dreptate, dar si gresesti. Da, satelitul poate fi mai stabil decat cablul, daca compari satelitul cu tv cablul de la o firma cu retea de cabluri coaxiale prost conectate la care pica semnalul des. Dar articolul este despre Romania, unde imaginea e mai buna pe cablu decat pe DTH-uri romanesti, deoarece pentru a avea imagine buna e necesar banda mai mare de transmisie, iar banda este mai mica pe satelit, din cauza ca este mult mai scumpa decat pe cablu.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile