marți, 29 octombrie 2019

Hackerii au spart 15.000 de websiteuri și au oprit emisia a două televiziuni din Georgia

Georgia a fost lovită de un masiv atac cibernetic. Autoritățile au început cercetările, după ce hackerii au atacat și schimbat ieri prima pagina a peste 15.000 de site-uri web găzduite de furnizorul local Pro-Service, inclusiv cele destinate administrației președintelui Georgiei, primăriilor, instanțelor și companiilor private precum ziarele. În fiecare caz, hackerii a publicat o imagine a fostului președinte Mikheil Saakashvili cu un mesaj în limba engleza (în romana tradus ca „Voi reveni!”).

Atacul a lovit și trei posturi de televiziune și a forțat două televiziuni, TV Imedi și TV Maestro, să oprească emisia. Aproape jumătate din websiteuri au fost reparate până în dimineața zilei de astăzi.

Identitatea vinovaților este însă dificil de aflat. Amploarea atacului pare similară cu a atacurilor cu care s-a confruntat Georgia în timpul scurtului său război din 2008 cu Rusia, însă alegerea imaginii pune la îndoială implicarea Rusiei. Presa internațională a menționat că "Saakashvili a fost și este pro-occidental și este încă considerat un reformator, în ciuda plecării în Ucraina (unde este acum cetățean) în anul 2013, pentru acuzații de corupție. Ar fi ciudat ca Rusia să-l folosească pe fostul lider ca parte a încercării sale obișnuite de a alimenta tensiunile sociale. Iar cum în Georgia au avut loc recent alegeri prezidențiale, în octombrie 2018, nu ar exista niciun câștig politic imediat".

Oricine ar fi responsabil, atacul cibernetic a subliniat puncte slabe din securitatea informatică a Georgiei. Cercetătorii în securitate au precizat că atacul împotriva Pro-Service nu a fost deosebit de sofisticat, iar serviciul local Radio Liberty a subliniat că țara este uneori dependentă de serviciile online ruse (de exemplu, consiliile municipale folosesc de exemplu un serviciu de e-mail rusesc).


Niciun comentariu despre subiectul „Hackerii au spart 15.000 de websiteuri și au oprit emisia a două televiziuni din Georgia”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile