joi, 30 ianuarie 2020

Deși Brexit-ul are loc, „Roam like at home” și restul reglementărilor europene privind apelurile și SMS-urile continuă să se aplice în Marea Britanie, cel putin până la sfârșitul anului

Cu toate ca Brexit-ul are loc, romanii vor continua sa beneficieze de roaming la tarife nationale in Marea Britanie, precum si de plafoanele tarifare aplicabile la nivel european pentru apelurile si SMS-urile transmise din Romania catre numerele de telefon din Marea Britanie, pana, cel putin, la 31 decembrie 2020. Acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Acordul Brexit) prevede o perioada de tranzitie pana la finalul anului, in care cele mai multe dintre reglementarile europene continua sa se aplice in relatiile dintre cele doua parti. Negocierile ulterioare dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie vor stabili ce se intampla dupa 31 decembrie 2020”, a declarat Eduard LOVIN, vicepreşedintele ANCOM.


Comunicatiile electronice in si cu Marea Britanie in anul 2020

Acordul Brexit prevede o perioada de tranzitie, pana la data de 31 decembrie 2020, in care cea mai mare parte a legislatiei europene continua sa se aplice in relatia cu Marea Britanie. Sunt incluse in acest sens regulamentul european „Roam like at home” si cel referitor la plafoanele tarifare pentru apelurile si SMS-urile in interiorul Spatiului Economic European (SEE, din care fac parte statele membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein). In acest context, utilizatorii romani care calatoresc ocazional in Marea Britanie vor beneficia, cel putin pana la 31 decembrie 2020, de roaming la tarife nationale („Roam like at home”), desi de la 1 februarie 2020 Marea Britanie nu mai este stat membru al Uniunii Europene. Totodata, utilizatorii (persoane fizice) aflati pe teritoriul tarii noastre care transmit apeluri sau SMS-uri catre numere de telefon din Marea Britanie vor beneficia, cel putin pana la 31 decembrie 2020, de plafoanele tarifare aplicabile in interiorul SEE (0,19 Euro/minut, fara TVA, si 0,06 Euro/SMS, fara TVA). Reamintim ca plafoanele anterior mentionate se aplica doar apelurilor si SMS-urilor care sunt tarifate in functie de consumul efectiv, nu si celor incluse in abonamente/(extra)optiuni.

Teritoriile britanice unde nu se aplica reglementarile europene

Reglementarile europene vizeaza, cel putin pana la 31 decembrie 2020, numai teritoriul propriu-zis, european, al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, respectiv pe cel al Gibraltarului.

Reglementarile europene nu vizeaza:

· teritoriile britanice de peste mari, in afara Gibraltarului:

Anguilla, insulele Bermuda, teritoriul antarctic britanic, insulele Virgine Britanice, teritoriul britanic din Oceanul Indian, insulele Falkland, insulele Cayman, Montserrat, insulele Pitcairn, Henderson, Duci si Oeno, Sfanta Elena (insulele Sfanta Elena, Ascension si Tristan da Cunha), Akrotiri si Dhekelia, Georgia de Sud si Insulele Sandwich de Sud, insulele Turks si Caicos

· dependentele coroanei britanice:

insulele Anglo-Normande (Guernsey si Jersey) si insula Man


Alte informatii utile

In prezent, orice furnizor poate stabili anumite conditii de utilizare a serviciului de roaming in UE/SEE (politica de utilizare rezonabila) pentru a preveni folosirea abuziva sau anormala a acestui serviciu in alte scopuri decat cele pentru calatorii ocazionale in afara Romaniei, de exemplu in scopul de a preveni roaming-ul permanent in UE/SEE. Politica de utilizare rezonabila definita de furnizori trebuie sa respecte limitele prevazute de reglementarile adoptate la nivelul Uniunii Europene. Dupa epuizarea beneficiilor nationale incluse, se aplica tarifele din Romania. Mai precis, se aplica tarifele in afara propriei retele pentru minute/SMS-uri, respectiv tarifele pentru consumul de date (MB/GB) la nivel national. Pe site-ul ANCOM, cu ajutorul Calculatorului de date, se poate afla volumul de date ce poate fi consumat in roaming fara costuri suplimentare, pe teritoriul UE/SEE, daca se aplica o limita pentru utilizarea rezonabila.

Operatorii mobili pot oferi, insa, si planuri tarifare (abonamente ori cartele preplatite) fara acces la servicii in roaming. Acestea sunt destinate celor care nu doresc sa utilizeze serviciile de telefonie sau date mobile atunci cand calatoresc in afara Romaniei, preferand sa beneficieze de mai multe resurse nationale la preturi avantajoase. Daca doresc sa calatoreasca in afara tarii, inainte de a alege o oferta, fie ca este vorba de o optiune sau de un nou abonament, utilizatorii trebuie sa verifice daca aceasta include serviciul de roaming.


Niciun comentariu despre subiectul „Deși Brexit-ul are loc, „Roam like at home” și restul reglementărilor europene privind apelurile și SMS-urile continuă să se aplice în Marea Britanie, cel putin până la sfârșitul anului”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile