luni, 13 ianuarie 2020

Serialul documentar "Ținutul felinelor mari", la Viasat Nature

Sezonul 1 al documentarului despre natură "Ținutul felinelor mari" ("Big Cat Country"), lansat în anul 2019, are 6 episoade de cațe 60 minute fiecare, ce vor fi difuzate în fiecare joi, la Viasat Nature, de la 20:00, anunță televiziunea printr un comunicat remis către hdsatelit.com. În Zambia, unul dintre locurile cele mai bogate în viață sălbatică, doi operatori de film urmăresc atent și tăcut viața a trei familii de lei.

Trei familii maiestuoase de lei din Valea Luangwa din Zambia se luptă pentru a-și revendica teritoriul și a-și apăra puii. Sezonul secetos vine cu o arșiță cumplită, construind un decor splendid, strălucitor, pentru fiecare moment de triumf sau tragedie.

Toată lumea presupune că leii sunt regii junglei, animalul dominant. Și sunt, într-o mare măsură, dar sunt și foarte vulnerabili. În special puii, uciși de alte animale sau alți lei, de boli, de secetă sau se pierd. Acela este de fapt un mediu foarte dur pentru oricine să supraviețuiască.

Există și impactul uman - rezervele sunt din ce în ce mai puține, iar apropierea umană este tot mai mare. Conflictul între animale și oameni devine tot mai puternic, pe măsură ce ele se aventurează tot mai aproape de așezările umane în căutare de hrană. Este un pericol, pentru că oamenii și animalele sălbatice nu prea trăiesc foarte bine împreună.

Unele organizații au sisteme prin care sătenii raportează lei văzuți. Și apoi le revine acestora sarcina de a încerca să-i relocheze pe lei înainte să producă pagube – să ucidă animalele oamenilor, sau, mai rău, vreun om. Oamenii acolo încearcă foarte mult să găsească un echilibru, să poată coexista unii cu alții sau să încerce să ușureze puțin presiunea. Zambia este însă o țară destul de îndepărtată și săracă; nu există prea multe resurse pentru ca asta să se întâmple. Destul des, astfel de situații se termină rău.

Este foarte important ca oamenii să realizeze că populația de lei scade tot mai mult și că trebuie să o protejăm.


Omul este cel mai mare prădător” (Nathan Pilcher, operator film)

Comportamentul leilor este uimitor. Inevitabil te atașezi de ei. Când un pui se pierde, ori este abandonat de leoaică, reacția noastră este unanimă – am vrea să îl ajutăm, dar știm că nu avem voie să intervenim.

Uite, când te dai jos dintr-un vehicul, leii se sperie și fug. Leilor nu le prea plac oamenii, pentru că suntem cea mai mare amenințare. Dar dacă au ajuns în mod voit într-o zonă unde știu că sunt oameni, au un comportament complet diferit - te acceptă aproape cu umilință și te poți plimba printre ei.
Dar acestea sunt lucruri pe care oamenii nu ar trebui să le facă. Mulți cred că se pot apropia de lei și se întâmplă accidente. Și apoi leii sunt împușcați și lucruri de genul ăsta.

Viața lor este precum o telenovelă” (Samantha Davies, operator film)

Este fascinant să observi comportamentul lor în ierarhie, în special al femelelor, mai mult decât al masculilor. Familia este lângă femele, deoarece ele stau atât de mult împreună, în timp ce masculii vin și pleacă. Și atunci când vânătoarea este inițiată, de obicei este făcută de către femela lider.
Și-i vezi pe toți cum stau întinși fără să facă nimic, până când brusc ea devine atentă. Așa că devin și ei atenți. Atunci începe vânătoarea. Este interesant să vezi că ea inițiază cu adevărat multe lucruri. Evident, există multe lupte și certuri, ca în orice familie. În plus, aceste familii se află deseori în conflict. Dacă una își pierde masculii, se vor isca lupte dure între femelele rămase și celelalte familii.


Niciun comentariu despre subiectul „Serialul documentar "Ținutul felinelor mari", la Viasat Nature”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile