miercuri, 18 martie 2020

Instrucțiune de la CNA, aplicabilă pe perioada stării de urgență

CNA a emis din 16 martie 2020 instrucțiunea nr. 2 privind asigurarea respectării de către furnizorii de servicii media audiovizuale a măsurilor dispuse pe durata instituirii stării de urgență.

Art. 1 – Pe durata instituirii stării de urgență, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a asigura:

a) difuzarea pe posturile de radio şi de televiziune a decretului de instituire a stării de urgenţă, în cel mult două ore de la semnare şi repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de urgenţă;
b) difuzarea integrală şi cu prioritate a informaţiilor şi comunicatelor oficiale ale Comitetului National pentru Situații Speciale de Urgență și ale celorlalte autorităţi publice implicate în gestionarea stării de urgență;
c) aplicarea cu celeritate a măsurilor dispuse de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, de Consiliul Național al Audiovizualului, precum și de alte autorităţi publice competente, cu respectarea dispozițiilor art. 11 din Ordonanța de urgență nr. 1 din 21 ianuarie 1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căruia măsurile urgente de aplicare intră imediat în vigoare.

Art. 2 – (1) Consiliul Național al Audiovizualului solicită furnizorilor de servicii media audiovizuale să asigure măsurile redacționale necesare, adaptate stării de urgență instituite, în vederea respectării obligațiilor legale privind informarea corectă a publicului, respectiv:

a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor, evitarea senzaționalului sau a infodemiei caracterizată de supraabundența de informații ce pot crea confuzie;
b) difuzarea de informații preluate din surse oficiale și surse de încredere, naționale și internaționale, astfel încât serviciile media audiovizuale să poată contribui la combaterea contaminării publicului cu fake news apărute pe rețelele de socializare; verificarea oricăror informații legate, direct sau indirect, de subiectul coronavirus;
c) respectarea regulilor deontologice și acordarea unei atenții speciale fiecărui mesaj diseminat, astfel încât să nu fie stimulată latura emoțională, panica și nesiguranță în rândul cetățenilor.
Art. 3 – Prezenta instrucțiune intră în vigoare la data de 16.03.2020 și se aplică pe perioada instituirii stării de urgență.


De menționat că în contextul măsurilor adoptate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență pentru limitarea riscului de răspândire a infecției cu Coronavirus, activitatea de relaționare cu publicul a Consiliului Național al Audiovizualului se va face on-line sau prin fax, prin poștă ori firme de curierat. Astfel, sesizările sau petițiile pot fi transmise CNA prin intermediul formularelor postate pe site (http://www.cna.ro/PORTAL-PETI-II-adresate-CNA.html).

De asemenea, pot fi transmise solicitări de informații de interes public, cereri sau orice alte recomandări pe care intenționați să le adresați instituției noastre prin e-mail (cna@cna.ro), prin fax (021.305.53.54), prin poștă sau prin servicii de curierat (București, Bulevardul Libertății nr. 14, sector 5, cod 050706).

Începând cu data de 12.03.2020, documentele aprobate de CNA pot fi transmise în format electronic la solicitarea titularului licenței audiovizuale/avizului de retransmisie/deciziei de autorizare.

În această perioadă se suspendă programul de audiențe până la o dată care va fi comunicată ulterior.


Niciun comentariu despre subiectul „Instrucțiune de la CNA, aplicabilă pe perioada stării de urgență”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile