joi, 11 iunie 2020

Prima transmisie Ultra HD prin satelit utilizând codec-ul VVC

ATEME, o companie lider în soluțiile de distribuție video pentru televiziune prin cablu, DTH, tv prin protocol IP și VOD, a anunțat că a intrat într-un parteneriat cu SES, VideoLabs și IETR pentru a realiza prima transmisie end-to-end UHD prin satelit, folosind nou standard Versatile Video Coding (VVC).

Testul a început la poziția orbitală SES de 28,2° Est, difuzând un flux video Ultra HD în standardul VVC. Sursa TV UHD este codificată cu VVC și încapsulată în MPEG-TS, utilizând platforma de procesare video TITAN Live de la ATEME. Fluxurile sunt modulate folosind DVB-S2 și transmise de SES pe un transponder al satelitului Astra 2E, care acoperă întreaga Europă.

Pe partea de recepție, semnalul, demodulat de un gateway DVB către IP, este transmis prin IP către playerul VLC care afișează transmisia în timp real utilizând decodorul OpenVVC dezvoltat de Institutul IETR.

Testul a demonstrat următoarele avantaje ale utilizării VVC, cea mai nouă tehnologie de codare video:

- Optimizarea utilizării lățimii de bandă: consumul redus pentru transmisia UHD cu VVC a crescut eficiența utilizării lățimii de bandă
- Audiență crescută, datorită difuzării în VVC prin DVB-S2, care este un standard foarte utilizat
- Îmbunătățirea experienței de vizionare: este oferită o experiență de vizionare de înaltă calitate.

VVC este  dezvoltat de echipa comună de experți video (JVET), formată din specialiști de la ISO / IEC MPEG și ITU-T VCEG.

VVC îmbunătățește eficiența de compresie a codecului video de înaltă eficiență (HEVC) cu 50% și se adresează tuturor formatelor video (VR-360 °, 3D, 4K, 8K, HDR). Versatilitatea sa permite standardului să acopere o gamă largă de aplicații, de la difuzare la livrare video la cerere.

De la primele noastre transmisii digitale din 1995, la fiecare 10 ani, industria a lansat o nouă schemă de codificare video, mai eficientă. Continuând cu tradiția noastră de inovare video, suntem mândri să colaborăm cu partenerii noștri din industrie la prima transmisie UHD prin satelit folosind codec-ul VVC", a precizat Thomas Wrede, VP New Technology and Standards, SES.

Mickaël Raulet, VP Innovation, ATEME, a adăugat: „La ATEME, suntem mândri că am contribuit la acest test a celei mai noi tehnologii video. Realizat ca parte a proiectului de colaborare EFIGI, testul este un excelent exemplu al modului în care eforturile combinate ale profesioniștilor dedicați pot determina stimularea inovației în industria de difuzare și dovedește că VVC este gata să intre pe piață, din iulie”.

Datele de receptie ale testului au fost (posibil să se repete testele): satelit Astra 2G de la 28,2° Est, frecvența 11973, polarizare verticală, SR 31000, FEC 9/10, DVB-S2 8PSK, necriptat.

UPDATE 8 iulie 2020: A fost lansat codecul H.266 / VVC. Detalii găsiți AICI.


3 comentarii despre subiectul „Prima transmisie Ultra HD prin satelit utilizând codec-ul VVC”:
Anonim

Acum ține și de licența care trebuie plătită pentru implementarea acestui codec. Uneori cel sacrificat rămâne tocmai consumatorul, cel mai recent exemplu fiind dat de acel DTS exclus din televizoarele ultimilor doi ani de unele branduri celebre precum Samsung, Panasonic sau LG (care a revenit în cele din urmă la gânduri mai bune). Producerea unor codecuri care urmează a fi boicotate, arată cât de dură este competiția, producătorii fiind uneori mai preocupați să se lovească reciproc sub centură, decât să vină în întâmpinarea intereselor și dorințelor cumpărătorilor.

Sorin

La H.264, licenta e de $0.20 per dispozitiv.
La HEVC e $0.08 - $0.28 per dispozitiv.

Tot pe aici vor fi si preturile pentru licenta pe codecul VVC/ echipament.

Deci sunt sume derizorii, nu au cum sa influenteze pretul echipamentelor cu mai mult de 1 dolar.

Dar banda de transmisie salvata utilizând aceste codec-uri reprezinta chiar o economie substantiala.

https://www.streamingmedia.com/Articles/ReadArticle.aspx?ArticleID=129386

Anonim

Preturile mici deci fac inexplicabile deciziile unor granzi care au decis să excludă sau să boicoteze. Eu am renunțat anul trecut la tradiționalul Samsung pentru un Sony, motivul fiind DTS .

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile