sâmbătă, 6 iunie 2020

Program de Rusalii la TVR 2

Ortodocşii sărbătoresc duminică şi luni, 7 şi 8 iunie, Rusaliile, una dintre cele mai importante sărbători creștine, cunoscută și ca Pogorârea Sfântului Duh. Pentru zilele libere petrecute în familie, TVR 2 a pregătit o alternativă la programul în aer liber: divertisment, comedii de calitate, muzică şi personalităţi emblematice.

Din 8 iunie, realizatoarea Irina Păcurariu ne dă întâlnire de două ori pe săptămână, duminica, de la ora 18:00 şi luni, de la ora 20:00, pentru a urmări la „Reţeaua de idoli” românii cu inițiativă, personajele care ne redau încredere în normalitate. Iată câteva dintre cele mai interesante programe pregătite de TVR 2.

Sărbătoare şi la Duminica Filmului Românesc. De la ora 13.10, TVR 2 va difuza „Expresul de Buftea”, un film de comedie din 1978. În timp ce trenul îi duce spre studioul de film Buftea, un regizor şi câţiva călători poartă conversaţii întrerupte de prezentarea mai multor secvenţe din filme româneşti realizate în perioada 1927-1977.

De Rusalii, Paul Surugiu-Fuego a pregătit folclor şi veselie la „Drag de România mea!”. Duminică, 7 iunie, de la ora 15:00 suntem invitaţi într-o călătorie prin România. Fuego a invitat artişti din Bihor, cum e interpretul Cornel Borza, iar Banatul are două reprezentante de seamă: Elena Jurjescu și Zorica Savu. Ovidiu Purdea Someș din Ardeal, aduce cântecul patriotic, iar celebra familie Valeria şi Traian Ilea, tot din Ardeal, va interpreta cunoscutele melodii: „La tăţi ni-i greu” și „Puşca şi cureaua lată”. Ca în fiecare ediţie, Paul Surugiu-Fuego a pregătit daruri muzicale alături de baletul condus de Florin Mariș, de Ansamblul Valea Prahovei, condus de coregraful Vlăduț Simulescu, dar și de trupa Supermarket și Vlad Crețu.

„Reţeaua de idoli” a devenit #reteauadesperanta, unde românii din toată lumea îşi spun propria poveste din izolare. Duminică, de la ora 18:00, invitată este dr. Mihaela Sava, medic boli infecţioase la Spitalul Universitar din Basel. Tânăra de 31 de ani face parte din „Rețeaua de solidaritate”, o mișcare ce reunește sute de specialiști români din toată lumea. Luni, 8 iunie, de la ora 20:00, Irina Păcurariu o are invitată pe Jamila, în primul interviu pentru tv acordat de tânăra care a dezvoltat „JamilaCuisine”, celebrul proiect de blogging video bazat pe rețete culinare.

Filmul serii, de la ora 20:10, este „Mitică Popescu” (România, 1985). Ecranizare după piesa cu acelaşi titlu de Camil Petrescu, în regia lui Manole Marcus, „Mitică Popescu” îi reuneşte în distribuţie pe Mircea Jida, Micaela Caracaș şi Remus Mărgineanu. În Bucureştiul interbelic, Mitică Popescu, un funcţionar timid şi sărac, e îndrăgostit de văduva Georgeta Demetriad, patroana băncii la care lucrează. El o urmăreşte peste tot, îi fură portretul de la un studio foto şi în cele din urmă, o ajută chiar să iasă dintr-un necaz financiar, obţinând concesiunea unei fabrici.

La TVR 2, programul de sărbătoare continuă şi luni. De la ora 13:30 telespectatorii sunt invitaţi la Festivalul Internațional de Circ din Monte Carlo, cel mai mare și mai prestigios eveniment de circ la nivel mondial.

De la ora 17:00, ediţia specială „România… în bucate” ne invită în studioul TVR Timişoara. Torturile şi prăjiturile sunt marea pasiune a Alexandrei Manolache, iar ea ne pregăteşte prăjitura „Plapuma babei” şi „Muffins în cană”.

Concertul extraordinar „Două lumi” este programat de la ora 17:40. Stelu Enache și Ovidiu Lipan Țăndărică se reunesc într-un eveniment special, care aduce pe aceeași scenă emoția cântecului aromânilor macedoneni și energia unui mit venit din lumea muzicii rock. Pregătit timp de doi ani, concertul este plin de culoare, dinamism şi reunește muzicieni valoroși, prezenți pe marile scene ale lumii. Cum așchia nu sare departe de trunchi, pe scenă va urca şi Alexander Lipan, fiul lui Ovidiu Lipan, venit din Germania ca să cânte împreună cu tatăl său. Printre piesele pe care le vom asculta sunt Natalis, Ditu Xeani, Margareta, Bati inima, Ce bine că-i joi, Aurică, Treambura luna şi Tribabușca.

Seara se încheie la ora 23:55 cu filmul „Când femeile au necazuri” (Women in trouble – SUA, 2009), o comedie savuroasă despre o zi plină de complicaţii din viața a zece femei disperate din Los Angeles. Regia îi aparţine lui Sebastian Gutierrez, iar din distribuţie fac parte Carla Gugino, Adrianne Palicki, Marley Shelton, Cameron Richardson.


6 comentarii despre subiectul „Program de Rusalii la TVR 2”:
Anonim

Într-o vreme în care noțiunea de identitate națională a căzut în desuet la români (nu și la unguri, ruși, croați, englezi și alte națiuni europene), astfel de emisiuni sunt binevenite.

Bogdan

Cum vine asta? Program de Rusalii??? Ori este Paste, Craciun sau Revelion??? Este ca de Sfanta Maria MARE (din august) toată lumea petrece cand este "inmormantarea" EI

Bogdan

Ce este "bine venita" prim anonim? Comedie in zi de rugaciune?. Ori crezi ca Rusaliile sunt sarbatori de "petrecut" ???

Dorian

E simplu De Rusalii se face cram in multe localități din România, adică o masa îmbelșugată la care sunt invitati
prieteni si rude din alte localități unde nu se face cram in această zi. In plus, este sărbătoare liberă națională, deoarece in multe localități este o sărbătoare ortodoxă aproape la fel de importantă ca Paștele sau Crăciunul. In timpul comunismului era chiar mai importantă in multe sate, fiind sărbătoarea principală religioasă, sărbătorită in in a perioadă mai mult decât Pastele sau Crăciunul. Când este comemorată înmormântarea Maicii Domnului nu se sărbătorește decât dacă respectiva persoană este născută in acea zi calendaristică. Dacă alții sărbătoresc, e problema lor.

Anonim

Bogdan faci confuzie. Rusaliile nu are treabă cu vreo înmormântare, e zi de sărbătoare si de voie buna. Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, alături de cea a Paştilor. Este prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli. Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică, 7 iunie 2020, Rusaliile, amintind că în această zi, când Duhul Sfânt a venit în lume şi s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, s-a întemeiat Biserica lui Hristos.

Anonim

Așa este, e zi de praznic. Poate la Bogdan in zonă nu se face praznic de Rusalii, de aia nu știe. La noi se face, chiar si ieri am văzut cu surprindere ca inca mai merg lăutarii si strigă din casă în casă sa fie primiți ca sa veselească mesenii care sărbătoresc la praznic.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile