marți, 25 august 2020

Fran Unsworth, BBC: "Numărul buletinelor de știri tv se va reduce în viitor"

Directorul de știri al BBC estimează că numărul buletinelor de știri TV tradiționale ar putea fi redus în următorul deceniu, deoarece tot mai multe persoane urmăresc știrile online. Fran Unsworth a declarat pentru The Daily Telegraph că ar putea exista doar un singur buletin de știri tv pe zi.


Întrebată dacă poate prezice modul în care se vor schimba știrile TV în următorii cinci sau zece ani, aceasta a răspuns: „Cred că jurnalismul TV va exista în continuare, datorită puterii imaginii de a spune o poveste. În cele din urmă, peste 10 ani, probabil că nu vom mai consuma buletine tv liniare de știri, exact în modul în care procedăm în prezent. S-ar putea să existe doar un buletin de știri tv zilnic. Oricum, cred că vor fi mai puține. Dar cred că puterea de a spune povești prin televiziune, prin imagini și videoclipuri, va exista în continuare. Dar va continua mai mult într-un mediu diferit. Știrile vor fi redate printr-un fel de iPlayer. Vor fi în spațiul digital, pe tableta, pe iPhone... Trebuie să gândim creativ privind modul în care va evolua produsul de știri. Dar aceasta este direcția de evoluție și nu cred că se va schimba”.

Buletinele de știri sunt printre cele mai vizionate programe de la televiziunea britanică, "Știrile la șase" și "Știrile de la ora zece" fiind cele mai urmărite programe ale BBC. Publicul interesat de știri tv a crescut în timpul pandemiei noului coronavirus, mai mulți telespectatori tineri fiind dornici să vadă știri la televizor. Dar Fran Unsworth a spus că nu se aștepta ca fenomenul să dureze.

Tinerii se așează și se uită la un buletin de știri tv într-un mod în care nu am crezut că o vor face vreodată. Dar, ca să fiu sinceră, am mai observat acest fenomen și în trecut. Obții aceste vârfuri mari de audiență cu știri importante precum Bataclan (atacul de la Paris din 2015) și atacurile de la London Bridge (în 2017 și 2019), apoi audiența scade din nou destul de repede", a recunoscut Fran Unsworth.

Când ITN a creat primul buletin de știri din Marea Britanie, în anul 1967, acea jumătate de oră de știri a fost comandată doar pentru 13 săptămâni, deoarece directorii de atunci ai televiziunii se temeau că telespectatorii vor considera știrile ca fiind prea plictisitoare. Și știrile BBC Six O'Clock News au fost, la acea vreme, sub 10 minute, în timp ce Nine O'Clock News avea 15 minute.

După cincizeci și trei de ani, cele patru buletine zilnice principale de știri BBC sunt cele mai urmărite programe de pe BBC One. Publicul pentru programele de știri regionale ale BBC a ajuns la cinci milioane miercurea seara, cu peste un milion peste cel mai popular program al serii, The Repair Shop.

Publicul pentru buletinele de știri tradiționale a fost, de asemenea, stimulat de impactul pandemiei de coronavirus. Nu numai că este o poveste care se modifică rapid, care afectează pe toți, dar mai mulți oameni sunt acasă, gata să pornească televizorul. Dar lucrurile se pot schimba rapid.

Cantitatea de timp pe care britanicii o petrec vizionând programele TV în direct a scăzut în ultimii ani. Cu toate acestea, există încă un public numeros și fidel (și în mare parte în vârstă) care pornește televizorul ca un obicei zilnic. Publicul de televiziune în prime time, chiar și într-o seară însorită de august, este de obicei în Marea Britanie de aproximativ 16 milioane. Cu toate acestea, Reuters a menționat că numărul de persoane care urmăresc știri la televizor în Marea Britanie a început să scadă. Timp de mulți ani, 75-80% dintre telespectatori au vizionat în mod regulat un buletin TV, dar din ianuarie 2020, procentul scăzuse la 55%.

"Desigur, estimările sunt întotdeauna un joc de noroc. Dispariția presei tipărite a fost prevăzută de mult timp. Dar, până în prezent, doar publicația Independent este singura importantă din Marea Britanie care există doar în format digital. Știrile sunt un obicei, iar obiceiurile se schimbă lent. Cu toate acestea, direcția de evoluție este clară. Probabil va exista întotdeauna o audiență pentru reportaje la televizor. Dar mediul online oferă mai multe opțiuni noi pentru prezentarea știrilor, într-un mod mai clar. Povestirea vizuală nu va dispare, ci trece printr-un moment extraordinar de inovație și transformare. Buletinul tradițional de televiziune, cu formulele sale rigide, birourile și prezentatorii serioși, este un mod preferat de oameni pentru afla informații despre evenimentele globale. Dar întrebarea este dacă peste 20 sau 30 de ani va mai exista același format de știri. Probabil că nu", mai estimează directorul de știri al BBC.


Niciun comentariu despre subiectul „Fran Unsworth, BBC: "Numărul buletinelor de știri tv se va reduce în viitor"”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile