vineri, 28 august 2020

EUROJUST: „Sparks Group”, unul dintre cele mai mari grupuri din lume responsabile pentru pirateria online, a fost destructurat

Un grup responsabil pentru piratarea de filme și găzduirea ilegală de conținut digital în întreaga lume a fost destructurat acum câteva zile printr-o acțiune coordonată a autorităților americane și omologilor din 18 țări din întreaga lume, inclusiv din Romania, cu sprijinul Eurojust și Europol, anunță European Union Agency for Criminal Justice Cooperation printr-un comunicat de presă. Peste 60 de servere au fost oprite în America de Nord, Europa și Asia și o parte dintre principalii suspecți au fost arestați. Presupusa activitate ilegală a cauzat pierderi de zeci de milioane de dolari anual, în principal pentru industria de film și televiziune, precum și pentru industriile asociate acestora din SUA.

Pe baza acuzațiilor specificate în documentele justiției, „Sparks Group” a fost unul dintre cele mai mari grupuri din lume responsabile pentru pirateria online. Membrii acestui grup au obținut copii legale ale discurilor DVD și Blu-Ray ale filmelor și emisiilor de televiziune (și pentru alte tipuri de conținut) înainte de data lansării lor, au compromis protecția drepturilor de autor, apoi au încărcat și distribuit copiile ilegale prin servere operate de grup. Conținutul a fost pus la dispoziție înainte de data lansării cu amănuntul și a fost distribuit prin intermediul site-urilor web de streaming, a rețelelor peer-to-peer, rețelelor torrent și altor servere accesibile publicului, provocând astfel pierderi majore industriei producției de filme.

Serverele au fost localizate în mai multe țări din întreaga lume, inclusiv România, Republica Coreea, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Letonia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveția, Olanda, Norvegia și Regatul Unit. Majoritatea au fost oprite deja cu ajutorul autorităților naționale din aceste țări, coordonate de Eurojust. Au fost luate și alte măsuri în România, Italia și Canada. Unul dintre membrii presupusei rețele criminale a fost arestat în weekend în Cipru, iar un alt suspect a fost arestat în SUA.

Cazul a fost sesizat la Eurojust de către procurorul de legătură al SUA, la începutul acestui an, având în vedere amploarea grupului la nivel mondial și nevoia de coordonare cu toate țările și cu Europol.

Acest caz este un exemplu excelent despre ceea ce se poate realiza dacă lucrăm împreună peste granițe și continente. Datorită parteneriatului de lungă durată dintre SUA și autoritățile europene, am reușit să aducem o lovitură semnificativă pirateriei online. Felicitările mele sincere sunt trimise tuturor țărilor implicate în această acțiune comună”, a declarat Ladislav Hamran, președintele Eurojust.

Într-o anchetă care a avut mai multe etape, Departamentul de Justiție și agențiile de aplicare a legii din Statele Unite au lucrat îndeaproape cu autoritățile naționale din toate celelalte țări, schimbând informațiile necesare în timp real. Departamentul mulțumește Eurojust, Europol și partenerilor noștri internaționali, care au jucat un rol esențial în anchetă și în arestarea acestor presupuși infractori", a precizat Vaughn Ary , Director al Oficiului pentru Afaceri Internaționale al Departamentului de Justiție al SUA. 

Eurojust a găzduit centrul de coordonare al acțiunii, asigurând coordonarea în timp real a autorităților naționale din 18 țări. O întâlnire operațională la Europol și o întâlnire de coordonare la Eurojust au fost organizate înainte de ziua acțiunii comune, facilitând schimbul de informații între autoritățile de aplicare a legii și autoritățile judiciare și stabilind o strategie comună între toate părțile implicate. Eurojust a contribuit, de asemenea, la transmiterea și facilitarea executării a peste 30 de cereri de asistență juridică reciprocă și scrisori de cerere necesare pentru oprirea serverelor și executarea perchezițiilor și a oferit asistență esențială pentru planificarea și efectuarea operațiunii. Europol a oferit sprijin analitic în timpul anchetei și a sprijinit schimbul de informații între autoritățile de poliție implicate prin intermediul sistemului de comunicare securizat SIENA. La începutul acestui an, Eurojust a ajutat la destructurarea unei alte rețele care furniza ilegal televiziune cu plată și a primit o scrisoare de mulțumire de la Motion Pictures Association of America (MPAA) din SUA.


Niciun comentariu despre subiectul „EUROJUST: „Sparks Group”, unul dintre cele mai mari grupuri din lume responsabile pentru pirateria online, a fost destructurat”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile