NAGRA, o bine-cunoscută companie de soluții de securitate pentru mass-media digitală, a publicat rezultatele unei anchete care a analizat modul în care serviciile de piraterie media din SUA, bazate pe abonamente ilegale, s-au transformat într-o industrie de peste un miliard de dolari, o afacere ilicită care aduce daune creatorilor și operatorilor tv legitimi, dar și riscuri pentru consumatori.
Cu încasări de peste un miliard de dolari în SUA, serviciile pirat de tv prin protocol IP reprezintă o industrie americană de mare amploare. Raportul pune în evidență aspecte mai puțin cunoscute ale ecosistemului tv prin protocol IP pirat cu abonamente plătite, examinând infrastructura, lanțul de aprovizionare, veniturile și ratele de profit, precum și modelele de afaceri ale serviciilor tv prin protocol IP pirat finanțate prin publicitate. De asemenea, avertizează cu privire la modul în care pirateria prezintă riscuri personale și financiare pentru consumatori, de la malware răspândit prin aplicații pirat până la distribuirea conținutului ilicit care poate pune telespectatorii în pericol.
„Când vine vorba de piraterie, sfera riscului pentru consumatori, întreprinderile mici și alte companii este direct proporțională cu dimensiunea industriei, motiv pentru care trebuie să oprim chiar acum dezvoltarea acestui ecosistem pirat, înainte să crească și mai mult. Acest raport evidențiază modul în care legislația învechită, dar și lipsa de concentrare și de aplicare a legii au permis ca hoții, hackerii și escrocii să creeze o afacere ilegală majoră. Înțelegerea impactului și a tacticilor implicate în activitatea de piraterie tv prin protocol IP cu abonamente plătite prezentată în acest raport este primul pas pentru protejarea conținutului, cel mai valoros atu din industria mass-media și a divertismentului”, au declarat Michael Sharp, director la NAGRA si Tom Galvin, directorul executiv al Digital Citizens Alliance.
Raportul "Money for Nothing", care s-a bazat pe decenii de expertiză a NAGRA în investigarea modului în care a evoluat și s-a dezvoltat pirateria tv, prezintă un ecosistem elaborat:
- Se estimează că 9 milioane de abonați cu internet în bandă largă fixă din SUA utilizează un serviciu tv prin protocol IP pirat cu abonament plătit. Aceste gospodării s-au abonat la astfel de servicii prin intermediul a cel puțin 3500 de site-uri web, pagini de socializare și magazine online care vând astfel de servicii.
- Industria de un miliard de dolari este doar pentru abonamentele pirat din SUA. Industria globală a pirateriei este de fapt mult mai mare și chiar mai amplă atunci când sunt incluse în calcul și vânzarea de dispozitive de streaming utilizate pentru a recepționa conținutul pirat, dar și pirateria media finanțată prin publicitate.
- Deoarece furnizorii acestor servicii nu plătesc drepturi pentru programele care compun produsul lor principal, aceștia operează cu rate de profit care variază estimativ de la 56% (pentru comercianții cu amănuntul) la 85% (pentru angrosiști).
- De asemenea, ecosistemul depinde de jucătorii legitimi, inclusiv serviciile de găzduire, procesatorii de plăți și rețelele de socializare. Măsura în care acești actori legitimi sunt conștienți de rolul lor în ecosistemul pirateriei este un alt subiect de dezbatere.
În plus, raportul evidențiază modul în care unii pirați tv prin protocol IP generează venituri prin parteneriat cu hackerii, prin includerea de programe malware în aplicații gratuite care expun consumatorii la riscul furtului datelor personale și financiare, mineritul de monedă virtuală, infectarea cu adware și ransomware sau folosirea computerelor infectate în rețele botnets pentru atacuri de tip DDoS. Aceste riscuri au fost deja documentate de Digital Citizens Alliance, iar Comisia Federală pentru Comerț a lansat avertismente privind aceste riscuri.
NAGRA a descoperit de asemenea o schemă în care conexiunile la internet rezidențiale ale clienților tv prin protocol IP pirat ar putea fi utilizate de actori rău intenționați ca proxy pentru activități ilegale, cum ar fi accesul la pornografie infantilă, comiterea de fraude sau participarea la atacuri cibernetice. Într-o dezvoltare alarmantă, serviciile tv prin protocol IP ilegale au permis unui canal etichetat „entitate teroristă globală special desemnată” sa blocheze o interdicție din SUA. Deși aceste aspecte nu sunt punctul central al raportului, Digital Citizens Alliance intenționează să efectueze investigații suplimentare și să solicite autorităților federale americane să investigheze aceste fapte.
"Având în vedere că unii jucători care oferă servicii tv prin protocol IP pirat cu abonament se laudă online cu profiturile lor, în mod public, este clar că aplicarea legii nu este cea mai mare preocupare a acestora. Acesta deficiență este cauzată în special de legislația învechită. Având în vedere faptul că pirateria tv nu este doar o cauză a pierderilor de venituri pentru creatori, ci un risc dovedit pentru consumatori, este timpul să luăm în serios această piață neagră de miliarde de dolari”, a mai avertizat Galvin.