miercuri, 21 octombrie 2020

Statistica filmelor europene în serviciile video la cerere

O nouă actualizare a LUMIERE VOD (directorul de filme europene al Observatorului European al Audiovizualului) oferă date despre 41550 prezențe de filme europene (produse sau coproduse minoritar de țările Uniunii Europene și ale Consiliului Europei) în 367 de cataloage VOD diferite (119 cataloage TVOD și 248 SVOD) la sfârșitul lunii august 2020. Acest director cu acces gratuit este susținut de programul Comisiei Europene pentru Europa Creativă.

Dacă se ia în considerare numărul de filme europene disponibile după regizor, cei 23 de regizori de top ai titlurilor de film europene prezente din cataloagele VOD (clasate primele 15 locuri) sunt: nouă regizori italieni, cinci francezi (dintre care unul are și cetățenie elvețiană), unul spaniol, trei germani și respectiv unul suedez, unul danez și un regizor britanic. 

Când se ia în considerare numărul de prezențe de film (un titlu este contorizat de fiecare data când deste prezent în diverse servicii), lista celor mai buni 20 de regizori europeni se schimbă radical, fiind prezenți doar Wim Wenders și Ingmar Bergman în ambele liste de regizori de top (după titluri și prezențe de film). 12 regizori britanici, 3 francezi și, respectiv, unul german, unul polonez (care are și naționalitate franceză), unul suedez, unul danez, un spaniol și un regizor turc alcătuiesc primii 20 de prezențe europene de film pe serviciile VOD.

Din cele 38393 prezențe de filme produse de o țară europeană (UE-27 sau membru al Consiliului Europei), primele 5 țări cu producții (Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Spania) au reprezentat 73% din toate titlurile europene disponibile în cataloagele VOD.

30% din toate filmele europene disponibile sunt coproducții între țări europene, țări din alte regiuni și țări europene ca și co-producători minoritari, dar și titluri în care o țară europeană era co-producătoare majoritară, iar țări din alte regiuni erau co-producători minoritari.

Filmele britanice au dominat primele 15 locuri, cele mai găsite în cele 367 de cataloage VOD fiind 14 titluri coproduse majoritar în Regatul Unit. Doar 6 filme dintre acestea au fost produse în anul 2010 sau ulterior.

Observatorul European al Audiovizualului a anunțat că va include și conținut de televiziune (seriale și filme TV) în directorul LUMIERE VOD. Aceste date ar trebui să fie disponibile gratuit în director înainte de sfârșitul anului. Un nou raport al Observatorului privind conținutul cataloagelor VOD în Europa va fi lansat în noiembrie.


Niciun comentariu despre subiectul „Statistica filmelor europene în serviciile video la cerere”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile