joi, 21 ianuarie 2021

Netflix a început să utilizeze codecul audio xHE-AAC

Fraunhofer IIS, dezvoltator principal al codec-ului audio xHE-AAC, a anunțat că Netflix a început să utilizeze acest codec. Serviciul de streaming menționat a licențiat software-ul xHE-AAC și îl folosește pentru întregul său catalog de seriale, filme și documentare, într-o diverse localizări lingvistice.

Una dintre caracteristicile cheie ale codec-ului xHE-AAC este reprezentată de metadatele obligatorii MPEG-D de volum și de control al intervalului dinamic al sunetului. Această caracteristică permite furnizorilor de servicii, inclusiv platformei Netflix, să încorporeze metadate specifice în fluxul de biți audio al transmisiei, care pot fi apoi utilizate la redare pentru a oferi un nivel de sunet consistent și un interval dinamic optim pe orice dispozitiv de redare, adaptabil în funcție de mediul unde este situat dispozitivul. De exemplu, un film poate fi savurat în living cu gama audio dinamică completă, așa cum filmul a fost creat inițial. Același film pe un dispozitiv mobil, dar într-un mediu zgomotos, va solicita dispozitivului gestionarea sunetului pentru a fi obține o redare inteligibilă a dialogurilor. Cu metadatele MPEG-D, un singur flux răspunde nevoilor ambelor cazuri de utilizare și a celorlalte cazuri intermediare.

De asemenea, sunt de amintit eficiența îmbunătățită a codificării xHE-AAC (ce oferă rate de biți reduse), capacitatea codec-ului de a furniza o calitate audio fără pierderi sesizabile de urechea umană, dar și rata de biți adaptabilă. Aceste caracteristici permit platformei Netflix să redea fluxuri audio cu o rată de biți audio care se potrivește cu viteza de internet disponibilă pe dispozitiv, obținând o calitate excepțională pentru conexiunile cu viteză mare de internet, dar având în același timp un consum redus de bandă de internet pe dispozitivele conectate la rețele mobile de viteză mică. Aceste caracteristici minimizează de asemenea și congestia rețelei. 

"Codec-ul nostru audio xHE-AAC a fost conceput de la început pentru a îmbunătăți experiența consumatorilor de conținut de divertisment, în special în medii cu viteze mici de internet. Netflix este lider în streaming-ul video la nivel mondial, deci nu am fi putut găsi un partener mai bun pentru a lansa xHE-AAC în acest segment de piață", a precizat Bernhard Grill, Director Fraunhofer IIS.


Despre xHE-AAC

xHE-AAC este cel mai recent membru al familiei de codec-uri audio MPEG AAC. Fraunhofer a jucat un rol esențial în dezvoltarea xHE-AAC și a standardului MPEG-D DRC. xHE-AAC este acceptat în mod nativ de cele mai recente sisteme de operare și produse Apple, Android și Amazon, iar implementarea xHE-AAC a fost recent licențiată către Microsoft. Software-ul profesional de codificare xHE-AAC este disponibil direct de la Fraunhofer IIS sau partenerii săi de echipamente de streaming. Brevetele xHE-AAC și MPEG-D DRC sunt incluse în programul de licențiere a brevetelor AAC, administrate de VIA Licensing fără costuri suplimentare.


Niciun comentariu despre subiectul „Netflix a început să utilizeze codecul audio xHE-AAC”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile