luni, 20 septembrie 2021

Cea mai albă vopsea din lume va ajuta la reducerea consumului de energie al aparatelor de aer condiționat

O nouă vopsea pentru case, creată de cercetătorii de la Universitatea Purdue din SUA, va ajuta utilizatorii să consume mai puțin curent electric cu aparatele de aer condiționat. Astfel, peste câțiva ani, când noua vopsea va fi comercializată, cei dornici de o casă mai ecologică, printr-un consum mai redus de energie in timpul verii, își vor putea vopsi casele cu cea mai albă vopsea din lume, care poate reduce semnificativ sau chiar elimina nevoia de a utiliza echipamente de aer condiționat.

Universitatea Purdue a obținut deja un record mondial pentru vopsea. Recordul este prezentat în ediția 2022 a Guinness World Records, disponibilă pentru cumpărare începând de joi (16 septembrie 2021). Cercetătorii au precizat însă că depășirea recordului pentru cea mai albă vopsea din lume nu a fost obiectivul principal al proiectului, ci ei au fost interesați de găsirea de soluții practice pentru reducerea încălzirii globale.

Când am început să lucrăm la acest proiect, în urmă cu aproximativ șapte ani, aveam în vedere economisirea energiei și combaterea schimbărilor climatice”, a spus Xiulin Ruan, profesor de inginerie mecanică la Purdue. 

Acesta a inventat vopseaua împreună cu studenții săi absolvenți. Ideea a fost de a crea o vopsea care să reflecte foarte bine lumina solară. Cu toate acestea, creând vopseau cu adevărat foarte reflectorizantă, aceasta a devenit și foarte albă. 

Formula creată de laboratorul lui Ruan reflectă 98,1% din radiația solară, în același timp reducând semnificativ și căldura generată de radiația în infraroșu. Deoarece vopseaua absoarbe mai puțină căldură din soare decât emite aceasta vopsea, o suprafață acoperită cu noua vopsea este mai rece decât temperatura înconjurătoare, fără a consuma energie. Vopselele albe de pe piață, care sunt concepute pentru a respinge căldura solară, reflectă doar 80 - 90% din lumina soarelui și nu pot face suprafețele mai reci decât mediul înconjurător.

De exemplu, utilizarea acestei noi vopsele pentru a acoperi o suprafață de acoperiș de 1000 de metri pătrați ar crea o putere de răcire de 10 kilowați. Desigur, aplicabilitatea principală pe care o vor prefera utilizatorii va fi probabil pe pereții exteriori, dar folosirea la acoperișuri va oferi cea mai mare eficiență.

Această vopsea albă este rezultatul cercetării bazate pe multiple încercări și teste, care au început în anii 1970, pentru a dezvolta o vopsea cu răcire radiativă, ca alternativă fezabilă la aparatele de aer condiționat tradiționale. Laboratorul Purdue a analizat peste 100 de materiale diferite. Dintre acestea, a ales 10 materiale și a testat aproximativ 50 de combinații diferite pentru fiecare material.

Două caracteristici fac această vopsea să fie foarte albă: o concentrație foarte mare dintr-un compus chimic denumit sulfat de bariu, utilizat și în hârtia fotografică și în diverse produse cosmetice, dar și dimensiunile diferite ale particulelor de sulfat de bariu din vopsea. 

Ce lungime de undă a soarelui împrăștie fiecare particulă depinde de dimensiunea particulei. Astfel, o gamă mai largă de dimensiuni ale particulelor permite vopselei să reflecte mai mult din spectrul luminii provenite de la Soare. Cercetătorii au confirmat că pot face vopseau chiar și mai eficientă, dar nu cu foarte mult, altfel ar compromite durabilitatea acesteia.

Cercetătorii au colaborat deja cu un fabricant pentru a lansa vopseaua pe piață. 

Cererile de brevet pentru această formulă de vopsea au fost depuse prin intermediul Biroului de comercializare a tehnologiei Purdue Research Foundation. Această cercetare a fost susținută de Centrul de Cercetare a Tehnologiilor de Răcire de la Universitatea Purdue și de Biroul de Cercetare Științifică al Forțelor Aeriene. Cercetarea a fost efectuată în laboratorul FLEX Purdue, în laboratoarele Ray W. Herrick și Centrul de Nanotehnologie Birck din Parcul Discovery Purdue.

Despre Universitatea Purdue

Universitatea Purdue este o instituție publică de cercetare de top care dezvoltă soluții practice la cele mai dure provocări de astăzi. Clasată în ultimii patru ani drept una dintre cele mai inovatoare 10 universități din Statele Unite, Purdue oferă cercetări și descoperiri cu aplicabilitate la nivel mondial.


Niciun comentariu despre subiectul „Cea mai albă vopsea din lume va ajuta la reducerea consumului de energie al aparatelor de aer condiționat”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile